Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „reintroducerea în Codul Penal a pedepselor pentru calomnie, pe care o propune preşedintele liberal Mihai Ghimpu, ar reprezenta cu siguranţă un pas înapoi în dezvoltarea democratică a ţării noastre.”


Organizaţii neguvernamentale de media au condamnat printr-o declaraţie intenţia exprimată la recent de preşedintele PL, Mihai Ghimpu, de a reintroduce în legislaţie pedeapsa penală pentru ceea ce liderul liberal a numit „depăşirea limitelor de către presă”. Cum s-ar explica reapariţia, de unde te aşteptai, aparent, cel mai puţin – a acestui, cum se credea, atavism: dorinţa de a închide mass-media în Codul penal ori de câte ori este iritantă pentru un politician sau altul? Vom discuta în această dimineaţă cu directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Europa Liberă: Aşadar, un lider politic, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, utilizează deja tradiţional o retorică destul de agresivă faţă de mass-media, ultima dată a ameninţând că va insista pe revenirea la pedeapsa penală pentru ceea ce dl Ghimpu consideră că e „depăşire a limitelor de către presă”. La drept vorbind, de ce organizaţiile de media au luat atitudine şi în acest caz, că n-o fi doar vorba de pitorescul limbajului utilizat de politician? …

Petru Macovei: „Sigur că nu este vorba doar de acest aspect. Nu este pentru prima dată când liderul liberal îşi permite o asemenea retorică faţă de mass-media. Asta cu atât mai mult cu cât în cazul concret despre care vorbim, transmiterea la un post de televiziune privat a unui reportaj de la o conferinţă presă, chiar nu a existat temei pentru ca Mihai Ghimpu să ameninţe presa.

Or, mass-media nu a făcut decât să transmită un reportaj de la un eveniment public organizat de un ong, iar acest reportaj a fost conform normelor deontologice jurnalistice. Aşa cum aţi spus, liderul liberal cu o retorică absolut inadmisibilă într-o societate democratică îşi permite să atace presa, să lanseze tot felul de ameninţări în raport cu jurnaliştii, ceea ce este cu atât mai grav cu cât PL, ca un partid aflat la guvernare în Republica Moldova, tot timpul încearcă să ne convingă că este adeptul unor valori europene. Or, într-o societate democratică europeană asemenea atacuri sunt inadmisibile.”

Europa Liberă: Dar poate nu merită atâta preocupare pentru o retorică trâmbiţată la mânie, mai ales că liderul liberal nu a avut în acest sens chiar darul de a-i solidariza şi pe ceilalţi politicieni… împotriva presei?

Petru Macovei:
„Aş fi de acord cu dvs. dacă ar fi pentru prima dată şi dacă am fi chiar convinşi că aceste declaraţii vor rămâne fără anumite urmări. În ce-l priveşte pe Mihai Ghimpu, din contra, avem senzaţia că totuşi se va încerca modificarea legislaţiei, pentru, aşa cum a spus Mihai Ghimpu, „a-i face praf” pe jurnaliştii care sunt incomozi acestui partid. Cu atât mai mult cu cât vă atenţionez asupra faptului că din declaraţiile liderului liberal ar reieşi că PL este un partid care trebuie să fie în afara criticilor presei. Or, aşa ceva este cu totul şi cu totul deocheat.”

Europa Liberă: O precizare, dle Macovei, pe care şi-ar dori-o omul comun care nu intră în nuanţele meseriei de jurnalist. De ce s-ar teme sau de ce s-a insistat atât de mult pe scoaterea calomniei prin intermediul presei din Codul Penal? Sau altfel spus, de ce jurnalistul nu ar sta copăcel, la fel ca alţii, în faţa Codului Penal ca să răspundă pentru nişte vorbe strâmbe cum ar veni?

Petru Macovei:
„Din mai multe puncte de vedere, din mai multe considerente. Vă reamintesc că calomnia a fost depenalizată în anul 2004, dacă îmi aduc bine aminte, de către fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, care a făcut acest lucru sub presiunea organismelor internaţionale şi europene.

În toată lumea democratică, critica din partea presei este un lucru normal, iar persoanele care au ales să deţină nişte demnităţi publice trebuie să suporte această critică. Sigur că există şi o altă parte a monedei. Mass-media trebuie să respecte nişte norme şi există în toată lumea pedepse civile pentru calomnie şi defăimare, nu însă şi pedepse penale.

Depenalizarea calomniei în Republica Moldova la timpul respectiv a fost apreciată ca un progres în calea dezvoltării democratice a republicii Moldova. Actuala guvernare se laudă că pe segmentul presei există nişte rezultate care într-adevăr pe anumite segmente s-au şi întâmplat, iar pretinsa reintroducere în Codul Penal a pedepselor pentru calomnie pe care o propune preşedintele liberal, Mihai Ghimpu, ar reprezenta cu siguranţă un pas înapoi în dezvoltarea democratică a ţării noastre.”

Europa Liberă: Dacă ar fi chiar vreo realizare incontestabilă a guvernării de după 2009, asta a fost libertatea presei, libertatea de te exprima. Schimbarea pare aici a fi destul de vizibilă. Totuşi, cum s-ar explica aceste încercări, aceste reacţii oarecum parcă depăşite, de a compromite şi această mică victorie a coaliţiei din care face parte, altminteri destul de vocal, şi politicianul la care ne referim astăzi?

Petru Macovei:
„Sunt de acord cu dvs. că schimbările pe segmentul mass-media poate sunt printre puţinele realizări ale actualei guvernări, iar încercările de a compromite aceste realizări, după mine, trecând peste faptul că seamănă foarte mult cu un gest sinucigaş din partea preşedintelui liberal din punct de vedere politic, le-aş explica probabil prin mentalitatea depăşită a liderilor partidelor politice de la noi care nicidecum nu se pot împăca cu ideea că ei sunt în atenţia şi sub focul criticii mass-media din Republica Moldova.

Din nou în opinia mea, tocmai faptul că şi liderii partidelor aflate la guvernare sunt foarte dur criticaţi de mass-media reprezintă o realizare democratică, pe care din păcate preşedintele liberal, care se tot laudă cu parcursul nostru european şi trâmbiţează acest lucru de dimineaţă până seara, nu doreşte să înţeleagă acest lucru. În opinia noastră, a acelor semnatari ai declaraţiei, această atitudine nu reprezintă altceva decât o dovadă a faptului că ei nu au putut depăşi mentalitatea de tip sovietic şi înţelegerea de tip sovietic a relaţiei dintre partide şi mass-media.”

Europa Liberă: Dar poate că dl Ghimpu are dreptate când izbucneşte spunând că presa l-a răzbit cu abordare calomnioasă sau atenţie excesivă şi premeditat dispreţuitoare?

Petru Macovei:
„Admit, dar domnul Ghimpu este cel care a ales să fie om politic, a ales să fie la guvernare în Republica Moldova şi trebuie să-şi asume aceste critici. Sigur că, aşa cum am spus, există şi o altă parte a problemei, mass-media trebuie să fie mai responsabilă, trebuie să prezinte dovezi pentru criticile pe care le aduce.

Dar vreau să revin totuşi la subiectul de unde a pornit această ultimă ieşire a domnului Mihai Ghimpu, de la un reportaj absolut corect, de la o conferinţă de presă. Ceea ce l-a nemulţumit pe domnul Ghimpu şi a adus, a oferit cum ar veni un imbold pentru liderul liberal ca să arate adevăratele, probabil, intenţii în raport cu mass-media.”

Europa Liberă: Nu demult în Parlament a fost votată o iniţiativă a PL privind „pedepsirea penală a persoanelor vinovate de persecutarea jurnaliştilor, împiedicarea difuzării informaţiilor şi cenzură”, votată. Asta cum s-ar explica? Dimineaţa spunem una, pe la amiază – alta?

Petru Macovei:
„Noi şi în declaraţia despre care vorbim am atenţionat asupra faptului că declaraţiile liderului liberal nu se leagă sub nici o formă cu iniţiativele legislative promovate de acest partid care, într-adevăr, prevăd pedepse pentru intimidarea jurnaliştilor.

În cazul despre care vorbim, Mihai Ghimpu a intimidat jurnaliştii: vă reamintesc expresia „vă fac praf”; vă mai reamintesc că altădată, în raport cu un post privat de televiziune, domnul Ghimpu a declarat că va închide acest post de televiziune. Or, cu asemenea declaraţii cu siguranţă nu mergem prea departe.

Chiar zilele acestea am participat la o întâlnire cu nişte deputaţi din Bundestagul Germaniei, care au spus foarte clar că în ţara lor asemenea declaraţii din partea unui partid politic ar stârni un scandal enorm şi membrii partidului înşişi ar fi cei care „l-ar face praf”, la figurat vorbind, pe liderul care şi-ar permite asemenea declaraţii.”

Europa Liberă: Libertatea presei nu este ceva ireversibil, somnul raţiunii, inclusiv politice, naşte fel de fel de idei de a pune căluşul presei, de a o face să stea în poziţie de drepţi. Cât de posibil vi se pare, pornind de la actualul context politic, un regres dramatic în modul liber şi responsabil prin care se manifestă mass-media?

Petru Macovei:
„Un regres mi se pare posibil. N-aş afirma că acest regres ar fi unul dramatic, dar regresul deja este vizibil pe anumite segmente. Or, nişte legi adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nicidecum nu se aplică în raport cu mass-media, aşa cum ar fi fost normal să fie. În ce priveşte tendinţele care ar putea la un moment dat să existe în Republica Moldova, vă reamintesc că şi unul dintre liderii altui partid din arcul guvernamental, domnul Vladimir Plahotniuc, vice-preşedinte al PD, are şi el propriile reglări de conturi cu mass-media, şi atunci nu exclud că la un moment dat politicienii ar face front comun împotriva mass-media şi chiar ne-am putea pomeni la un moment dat cu reintroducerea unor pedepse pentru jurnalişti, dacă nu în Codul Penal, atunci prin revederea prevederii din Codul Civil.

Tocmai asta ne-a determinat pe noi, reprezentanţii ong-urilor, să protestăm în acest caz, pentru, luate în ansamblu, aceste atitudini ale politicienilor sunt destul de periculoase pentru libertatea presei şi a jurnaliştilor. Şi în cele din urmă pentru cetăţeni. ”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG