Linkuri accesibilitate

Nu se ştie de ce, multe voci nemulţumite au confundat sondajul făcut de IMAS cu opţiunea televiziunii Publika...


Cum şi era de aşteptat, Gala „Zece pentru Moldova”, organizată de Publika TV, a provocat niscaiva nemulţumiri. S-au auzit voci răspicate care şi-au exprimat nedumerirea în legătură cu victoria unora şi ignorarea altora. Nedumeriţi au fost chiar unii dintre învingătorii de duminică. Bunăoară, Zinaida Julea, cîştigătoarea competiţiei la rubrica „muzică populară” a fost decepţionată de victoria Sofiei Rotaru la categoria „muzică uşoară”. Iar învingătorul politic Vladimir Voronin e contrariat de performanţa fiului său Oleg, care a fost ales drept cel mai bun om de afaceri. Nu se ştie de ce, multe voci nemulţumite au confundat sondajul făcut de IMAS cu opţiunea televiziunii Publika, deşi ultima a tot declarat, prin colaboratorii săi, că e doar pe post de intermediară.

Mărturisesc că şi eu nu sînt încîntat de rezultatele anunţate la Gală, dar nu simt în mine nici o adiere de supărare sau nedumerire. Sînt calm, liniştit, senin. Şi de ce ar trebui să mă impacientez? Asta e alegerea unor concetăţeni în cadrul sondajului şi pentru un om lucid era limpede de la bun început că ea va fi diferită de opţiunea unor specialişti în domeniile selectate. Da, ştiu că unii trăiesc în universurile lor înguste şi au impresia că valorile pe care le împărtăşesc sînt ale tuturor, numai că realitatea e de obicei alta.

În definitiv, au învins nu neapărat cei mai valoroşi, ci cei mai mediatizaţi, cunoscuţi, iubiţi. Iar iubirea maselor e oarbă de cele mai multe ori. Şi nu ţine cont de părerile savante ale experţilor.

Aceeaşi poveste ar fi fost dacă maselor li s-ar fi propus să aleagă cel mai tare scriitor. Păi, cine ar mai fi avut şanse în afară de Ion Druţă, Grigore Vieru şi alţi cîţiva condeieri tribuni sau păşunişti? Ar fi avut vreo şansă un optzecist sau un minimalist tradus în reviste de specialitate din Occident? Să fim serioşi! Masele habar nu au de existenţa lor.

Asemenea topuri ar trebui privite cu multă condescendenţă şi linişte sufletească. Ele au dreptul la viaţă, ele sînt expresia gîndirii unui segment de populaţie. În acelaşi timp, ele nu exprimă părerea întregului popor, a specialiştilor şi nici a televiziunii care le promovează.

Topurile de felul celui realizat de IMAS şi Publika trebuie să dea de gîndit, nicidecum să provoace nemulţumire sau ură. Şi la urma urmei, nimeni nu te obligă să le dai prea mare importanţă şi să discuţi despre ele din zori şi pînă-n noapte. Lucuri mai importante există oricînd.
XS
SM
MD
LG