Linkuri accesibilitate

Mişcarea Populară din România a fost lansată


Traian Băsescu în campania electorală din noiembrie 2009
Traian Băsescu în campania electorală din noiembrie 2009

Preşedintele României, Traian Băsescu, îşi încheie mandatul la sfârşitul anului viitor, dar s-a decis să nu abandoneze politica.


Miscarea Populara este deocamdata o fundatie infiintata de consilierii presedintelui Traian Basescu, la indemnul acestuia. Presedintele Romaniei a spus cu ocazia lansarii Miscarii Populare, ca scopul principal ar fi atragerea celor peste 50 la suta dintre romanii care au lipsit de la alegerile din decembrie anul trecut.

Lucrurile sint, insa, ceva mai complicate. Presedintele roman a constatat nu doar ca absenteismul creste, ci si ca oamenii asteapta ceva nou pe scena politica. Presedintele Miscarii Populare, Marian Preda este decan al Facultatii de Sociologie la Universitatea Bucuresti, implineste peste o luna 50 de ani si este un sustinator al ideologiei de dreapta, dar dupa primele iesiri publice nu s-ar putea spune ca este un personaj carismatic.

De fapt presedintele roman nici nu s-a gindit probabil sa gaseasca un politician cu aderenta la public, care sa-i duca mai departe ideile prin aceasta Fundatie, ci a cautat mai degraba un intelectual convins de doctrina conservatoare, dar care sa nu aiba o personalitate excesiva si sa nu existe riscul de a intra in coliziune unul cu celalalt. Traian Basescu a devenit foarte precaut din acest punct de vedere, mai ales dupa experientele din ultimele doua saptamini. In aceasta perioada, presedintele roman s-a despartit de PDL, partidul pe care l-a condus inainte de a ajunge in fruntea tarii, dupa ce democrat-liberalii nu au ales-o pentru prima functie in partid pe favorita sa, Elena Udrea.

Autoritatea presedintelui roman a fost pusa la grea incercare si de fostul procuror sef anticoruptie, Daniel Morar, dar si de alti procurori din Directia Nationala Anticoruptie care s-au asociat impotriva numirilor anuntate de Traian Basescu in acest domeniu.

Presedintele Romaniei isi incheie mandatul la sfirsitul anului viitor, dar s-a decis sa nu abandoneze politica, de aceea are nevoie de un vehicul pe care sa-l conduca dupa ce nu va mai fi seful statului. Una dintre conditii este ca in acest nou vehicul sa nu fie primiti oameni cu experienta politica, fiindca nu au o imagine buna, dar si fiindca Miscarea Populara urmeaza sa fie prezentata electoratului anul viitor, inaintea prezidentialelor, ca o constructie imaculata.

Sociologii din jurul presedintelui au inteles din sondaje ca oamenii asteapta ceva diferit de partidele traditionale, asa ca Miscarea Populara, desi nu va avea din punct de vedere doctrinar nimic nou, si-ar dori sa surprinda prin aceasta senzatie de curatenie. Numai ca asocierea cu presedintele Traian Basescu, un politician care a traversat politica romaneasca in ultimii 20 de ani si s-a folosit de ea, inclusiv in scopuri personale, ar putea sa nu aiba in cele din urma efectul scontat.

Traian Basescu are propriul lui electorat de circa 20 la suta, care mizeaza pe forta sa in politica externa, pe bunele sale intentii, dar si pe abilitatile sale politice. Intrebarea este daca aceasta Miscare Politica pe care presedintele roman a sugerat ca o va transforma in partid, ar putea atrage si o parte semnificativa a celor care nu au votat niciodata in perioada post comunista si care sint in jur de 40 la suta.

Deocamdata nu este foarte clar ce metode va folosi presedintele pentru a-i convinge pe absenteisti, dar probabil mizeaza pe un prezidentiabil sarmant, in spatele caruia sa se aseze anul viitor. Intre timp, insa, pare sa se desprinda de formatiunile de dreapta, inclusiv de propriul partid, renuntind probabil la ideea de unificare a lor sub propria sa umbrela.

Asadar presedintele roman isi pregateste un partid, pentru perioada in care nu va mai fi seful statului, cu gindul ca mai are multe de spus in politica autohtona.
XS
SM
MD
LG