Linkuri accesibilitate

Grațieri cu cîntec ale unor foști miniștri în Ucraina


Fostul ministru de interne ucrainean adresîndu-se presei după eliberarea sa din închisoarea Makoșino

Ștefan Füle: „un prim pas, dar un pas important pentru a rezolva problema justiției selective" în Ucraina.


Președintele ucrainean, Victor Ianukovici i-a grațiat duminică pe doi aliați ai principalei sale rivale, Iulia Timoșenko. Dar decretul de grațiere emis sub presiunea Uniunii Europene nu o menționează și pe ea.

Fostul ministru ucrainean de interne, Iuri Luțenko, principalul aliat al Iuliei Timoșenko, a fost grațiat și eliberat din închisoare, duminică. Împreună cu el a mai fost grațiat fostul ministru al mediului, Heorhiy Filipciuk.

Președinția ucraineană spune că președintele Victor Ianukovici a emis decretul de grațiere la intervenția unor oficiali ucraineni și europeni.

La eliberarea din închisoare în regiunea Chernigiev din nordul țării, Iuri Luțenko le-a spus jurnaliștilor că rămâne în politică, deși nu are ambiții prezidențiale:

„Voi spune doar că evenimentul de astăzi este pentru mine o victorie a democrației ucrainene, a democrației mondiale, pentru că am ajuns la situația în care Ucraina începe să facă ceea ce trebuie pentru a opri opresiunea politică”.

Ulterior, Iuri Luțenko a transmis un mesaj telefonic care a fost difuzat la un miting al opoziției la Kiev. În mesaj, el îndemna la continuarea protestelor față de președintele Ianukovici.

În vârstă de 48 de ani, Luțenko ispășea o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru abuz în funcție. A fost grațiat la numai o săptămână după ce Curtea Supremă respingea apelul depus de el împotriva sentinței. Fostul ministru al mediului, Filipciuk, ispășea o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, tot pentru abuz în funcție.

În decretul de duminică prin care au fost grațiați cei doi, președintele Ianukovici nu spune însă nimic despre Iulia Timoșenko. În vârstă de 52 de ani, ea a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz în funcție la semnarea unui contract de import a gazelor rusești. La ieșirea din închisoare, Iuri Luțenko a spus că va încerca să o viziteze:

„Voi lua legătura neapărat cu Iulia Volodimirovna cu prima ocazie. Pentru mine, acest lucru este important din principiu. Am sprijinit-o când am fost duși în aceeași mașină a poliției, am stat în aceeași închisoare și o voi sprijini în lupta noastră comună”.

Statele Unite și Uniunea Europeană calificaseră judecarea Iuliei Timoșenko și aliaților ei drept procese politice. În februarie, Uniunea Europeană acordase Ucrainei timp până în luna mai ca să pună capăt „justiției selective” dacă vrea să semneze, în noiembrie, acordurile de asociere și liber schimb, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Comisarul european pentru extindere și politica vecinătății, Stefan Füle a salutat cu precauție decretul de grațiere. În prima sa reacție postată pe Twitter, Fuele a scris că eliberarea celor doi foști miniștri este „un prim pas, dar un pas important pentru a rezolva problema justiției selective" în Ucraina.
XS
SM
MD
LG