Linkuri accesibilitate

În apa Bîcului cantitatea substanţelor toxice depăşeşte de sute de ori norma admisă...Vocile ecologiste ne-au comunicat deunăzi că rîul Bîc a devenit un „afluent mort în care nu mai trăieşte nici o vietate”. Şi au mai spus experţii preocupaţi de protecţia mediului că în apa Bîcului cantitatea substanţelor toxice depăşeşte de sute de ori norma admisă. Cică mai multe benzinării şi fabrici poluează rîul nestingherit, fără să li se aplice vreo amendă.

Nu ştiu ce spuneţi voi, stimaţi ascultători, dar pe mine informaţia ecologiştilor nu m-a mirat deloc. Păi, rîul ăsta e demult mort. El a început să moară încă în epoca sovietică, iar în anii neguroşi ai tranziţiei s-a transformat rapid într-o groapă de gunoi. Şi nici un fel de campanii de salubrizare cu vedete recente nu pot salva rîul. Murdăria revine în albia nefericitului afluent imediat după campania de curăţare.

Am stat şi am scotocit prin memorie încercînd să-mi amintesc dacă am văzut vreodată un om scăldîndu-se în Bîc. Nu, nu am văzut niciodată aşa ceva. Să te bălăceşti în apa Bîcului înseamnă să-ţi asumi riscuri foarte mari.

Da, rîul acesta, şi nu doar el, e mort pentru că mult mai imense sînt rîurile nepăsării şi bădărăniei noastre. Nu există un răspuns la întrebarea: de ce şoferii îşi spală maşinile în Bîc? Tot aşa cum nu există un răspuns la întrebarea: de ce întreprinderile şi benzinăriile activează pe malul rîuleţului?

Dar mai are nevoie oare mulţimea de oameni care populează acest spaţiu de Bîc? Are ea nevoie de ecologie? Sau e preocupată numai de acumularea bunurilor, de bani, de maşini şi de salarii grase?

Ziarul de limba rusă Kommersant Plus constata deunăzi că ideea naţională a elitelor autohtone e aici hoţia. Se fură din bugetul de stat, din granturi şi împrumuturi, din buzunarele populaţiei. Şi mai remarcă publicaţia sus-pomenită că procesele răsunătoare absentează, deşi corupţia şi furtul fac ravagii. Acesta este punctul de vedere al ziarului Kommersant Plus.

Nu îl împărtăşesc întru totul, dar am şi eu convingerea că aici s-a furat şi se fură ca-n codru. Iar într-o societate debusolată, golită de valori, în care fură cine poate, ce şanse de supravieţuire mai poate avea un biet rîuleţ? Nici una. Şi cum Bîcul se varsă în Nistru, te întrebi şi cîte zile mai are bătrînul fluviu...
XS
SM
MD
LG