Linkuri accesibilitate

Patru ani de la declanșarea protestelor din 7 aprilie 2009


Protest la Chișinău, 7 aprilie 2013.
Protest la Chișinău, 7 aprilie 2013.

La Chișinău au loc manifestări care comemorează evenimentele de acum patru ani.


Se împlinesc patru ani de la manifestaţiile de protest din aprilie 2009, provocate de victoria partidului comuniştilor în alegerile parlamentare.

Mitingul de protest a degenerat în acte de violenţă, soldate cu moartea unei persoane, Valeriu Boboc.

Mulţi tineri participanţi au fost reţinuţi şi se pare maltrataţi în arestul poliţiei.

Duminică au loc o serie de manifestări menite să reamintească de evenimentele de acum patru ani.


În Piața Marii Adunări Naționale a avut loc un miting de protest organizat de Asociația Hyde Park și Centrul de Informare pentru Drepturile Omului - manifestanții, 15 la număr, au protestat la Direcția municipală de poliție, la Curtea supremă de justiție, la Procuratura generală și la Ministerul de interne.

Demonstranții au cerut autorităților să făcă lumină în cazurile de maltratare și torturare a persoanelor în timpul evenimentelor din aprilie 2009, cît mai repede posibil din moment ce în cîteva luni va interveni prescripția, adică expiră termenul pînă la care cei care se fac vinovați vor putea fi trași la răspundere.

Reprezentanții primăriei din Chișinău și membri ai organizației de tineret ai Partidului Liberal au depus flori în cimitirul din satul Băbuieci la mormântul lui Valeriu Boboc, tînărul care și-a pierdut viața în timpul evenimentelor din 7 aprilie.

Tinerii liberali au organizat și o expoziție de fotografie îngrădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău, cu instantanee luate în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Reprezentanți ai partidului Acțiunea Democratică au depus flori la piatra comemorativă din centrul capitalei moldovene.

Șirul de manifestări continuă în timpul serii la Chișinău, când organizația de tineret a Partidului Liberal depune flori și la locul unde a fost omorât Valeriu Boboc, în Piața Marii Adunări Naționale.

Tot seara și în același loc, primăria organizează o manifestare intitulată „Flacăra libertății”.

Seara la orele 20 sînt aprinse lumânări în centrul Chișinăului, iar tinerii de la Partidul Liberal lansează o mie de lampioane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG