Linkuri accesibilitate

Care e numărul exact al moldovenilor care au cerut pașaport românesc?


Eugen Tomac: „noi nu acordăm cetăţenie în masă, procedurile sunt foarte clare”.





Fundația Soros-România a estimat la cel puțin 400 de mii numărul moldovenilor care au primit pașapoarte românești începând din anul 1991, iar cifra ar putea să crească la 550.000 odată cu rezolvarea dosarelor care, la sfârșitul anului trecut, se mai aflau în procesare. Fundația Soros mai spune că numărul exact al moldovenilor care devin români este greu de stabilit datorită statisticilor oficiale netransparente, dar că numărul cererilor a scăzut în premieră anul trecut. Valentina Ursu a stat de vorbă la Chișinău despre aceste statistici cu deputatul român, Eugen Tomac, ales anul trecut în circumscripția care include și Republica Moldova.

Europa Liberă: Care este cifra reală? Cine e în drept să spună câte persoane au beneficiat de cetăţenia României? Sau totuşi această cifră de 400.000 de moldoveni care au primit cetăţenia română e una veridică?

Eugen Tomac:
„Numărul cetăţenilor români din Republica Moldova a crescut în mod considerabil, în ultimii ani. Există două lucruri pe care trebuie să le distingem foarte clar. Cetăţenia română se obţine în momentul în care depui jurământul. Dacă vorbim de dosare în lucru, cifra este mult mai mare faţă de cea pe care aţi anunţat-o dumneavoastră, probabil.”

Europa Liberă: Şi chiar dosarele nu vorbesc despre numărul de persoane, pentru că ar putea fi dosare ale familiei, în care copiii minori să nu fie incluşi.

Eugen Tomac: „Pot să vă spun că, în urmă cu ceva timp, numărul solicitărilor pentru redobândirea cetăţeniei române era mult mai mare, de exemplu, decât cifra pe care o amintiţi. Însă, în momentul de faţă, trebuie să ne raportăm concret la cei care deţin acest certificat de cetăţenie română. Eu nu cunosc cu exactitate o cifră, pentru că ea variază de la o perioadă la alta. Cert este că numărul solicitărilor şi a celor care deţin cetăţenia română, într-adevăr, este destul de mare şi, într-un fel, este justificată această solicitare, pentru că există un interes real din partea cetăţenilor Republicii Moldova de a avea o legătură foarte strânsă cu statul român. Şi obligaţia noastră este să îi repunem în drepturi pe cei care îndeplinesc condiţiile legale.”

Europa Liberă: Domnule Tomac, până devine clar câte persoane din Republica Moldova au solicitat şi câte au primit cetăţenia României, haideţi să vedem totuşi dacă această cifră ţine cumva şi de faptul că trebuie să-i liniştească cineva pe cei din Occident cum că numărul persoanelor din Republica Moldova nu va invada statele UE?

Eugen Tomac:
„Nicidecum nu se pune problema în termenii aceştia. Sigur, există mici excese şi rolul presei, până la urmă, este de a prezenta anumite subiecte care reprezintă interes pentru opinia publică, inclusiv acest aspect legat de noii cetăţeni ai Uniunii Europene. În mod automat, cei care redobândesc cetăţenia română devin şi cetăţeni ai Uniunii Europene. Deci au o serie de facilităţi şi de drepturi în spaţiul comunitar. Şi este şi firesc pentru orice societate, fie că ne referim la cea germană sau italiană, sau la societatea britanică, unde există un interes din partea presei, chiar dacă este vorba de tabloidele din Marea Britanie de a pune accent sau de a aduce anumite insulte populaţiei din Republica Moldova, atunci când se referă la redobândirea cetăţeniei române. Noi ne ştim foarte bine care ne sunt responsabilităţile în această chestiune, nu facem surprize nimănui, noi nu acordăm cetăţenie în masă, procedurile sunt foarte clare şi, prin urmare, nu vom încerca decât să informăm corect, atunci când ni se vor solicita informaţii suplimentare legate de această procedură privind redobândirea cetăţeniei. Ceea ce aş vrea eu să subliniez însă, chiar în acest studiou, anunţam că, printre primele iniţiative pe care le voi promova în Legislativul de la Bucureşti va fi cea privind diminuarea taxelor consulare. Săptămâna trecută, în Parlamentul de la Bucureşti, am depus această iniţiativă legislativă. Însă lucrul cel mai important e că scopul proiectului de lege este să reducem cu 90% taxele consulare. Am argumente destul de credibile: în primul rând, pentru că salariul mediu, în Republica Moldova, este mult mai mic decât chiar cel din România, de vreo 10 ori mai mic decât cel din Uniunea Europeană şi este, în mod natural şi firesc, să solicităm ca pentru cei care redobândesc cetăţenia română, transcrierea documentelor, certificatului de naştere, certificatului de căsătorie, a celorlalte acte să se facă cu o reducere de 90% a taxelor consulare, aplicate în prezent de către Ministerul Afacerilor Externe.”

Europa Liberă: Noi am vorbit despre aceste 400.000 de persoane care au redobândit cetăţenia română, în perioada 1991-2012. Care credeţi că va fi tendinţa în continuare?

Eugen Tomac:
„Inclusiv actualul guvern îşi menţine această politică de a repune în drepturi pe cei care solicită. Vom continua procedura, până când nu vor mai exista solicitări. Valul de solicitări nu mai este atât de mare. Prin urmare, este un proces absolut firesc şi normal care se desfăşoară şi deci nu îngrijorează pe nimeni. Mai mult decât atât, noi ştim foarte bine că o parte dintre aceşti cetăţeni români noi sunt deja prezenţi în spaţiul comunitar european. Mulţi dintre ei au contracte de muncă, mulţi dintre ei sunt stabiliţi cu familiile acolo. Deci încercăm să îi sprijinim şi pe ei, pentru că, până la urmă, au acest drept şi nu putem să-i împiedicăm să-şi redobândească cetăţenia română, chiar dacă de 10 ani de zile sau de 5 ani de zile nu mai sunt rezidenţi în Republica Moldova sau nu au stat niciodată în România.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, se spune că sunt politicieni în Republica Moldova care insistă ca România să nu mai ofere atât de lejer aceste cetăţenii, pentru că Moldova s-ar putea pomeni fără cetăţeni.

Eugen Tomac:
„Politicienii aceştia preocupaţi sincer de viitorul Republicii Moldova ar trebui să se preocupe mai mult de cetăţenii de dincolo de Nistru, cred că acolo sunt problemele reale. Deci lucrurile sunt destul de limpezi, nimeni nu poate să ne spună nouă ce, cum şi unde să acţionăm, atunci când simţim nevoia să venim în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova şi ne dorim ca Republica Moldova să fie un stat integru, stabil, credibil şi un partener de viitor pentru Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce credeţi despre acest demers al autorităţilor de la Chişinău, când discută cu demnitarii de la Bruxelles că ar trebui să se semneze Acordul privind liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, că, de altfel, merg toţi să obţină cetăţenia României?

Eugen Tomac:
„Nu, cred că aici se exagerează foarte mult, pentru că numărul solicitărilor nu mai este atât de mare. Deci a existat un regim, înainte de 2009, care a fost autist în ceea ce priveşte această problemă privind libera circulaţie a persoanelor. Noi nu facem decât să oferim prin pârghiile pe care le avem astăzi la dispoziţie – fără să impresionăm sau să înspăimântăm pe cineva – să repunem în drepturi o parte dintre foştii cetăţeni români care îşi doresc acest lucru.”

Europa Liberă: Putem vorbi şi despre o simplificare a procedurii de redobândire, pentru că unii se plâng că, chiar dacă în lege este stipulat că trebuie să se aştepte 5 luni , pentru soluţionarea cererii, nu întotdeauna se respectă acest termen, datorită divergenţelor de interpretare chiar a legii.

Eugen Tomac:
„Dosarele, în multe cazuri, sunt depuse prin aşa-zişii mandatari. Dacă un mandatar vine cu 20 de dosare şi la 19 dintre ele mai pierde câte o hârtie, în mod automat, dosarul respectiv nu mai poate urma procedura legală. Sigur, sunt situaţii şi situaţii. În mod fundamental, ceea ce este important este că dosarele, atunci când sunt complete şi verificate de către experţii de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, sunt şi soluţionate. Nimeni nu are niciun interes să le ţină cu anii, cu lunile, blocate, cum era înainte de 2009.”

Europa Liberă: În detrimentul solicitantului?

Eugen Tomac:
„Da. Deci lucrurile acum sunt destul de limpezi şi clare.”

Europa Liberă: Aţi promis şi inaugurarea unui birou parlamentar aici, în capitala Republicii Moldova. E o promisiune realizabilă?

Eugen Tomac:
„E o promisiune pe care mi-o voi onora, în mod cert. În mai puţin de o lună de zile, pe strada 31 August, voi inaugura un birou parlamentar – cum ele există deja în diferite state ale Uniunii Europene – unde cetăţenii vor putea, în mod liber şi deschis, să se adreseze şi să afle dacă problemele pe care le întâmpină în relaţia cu instituţiile statului român sau orice alt gen de subiecte, care interesează, în raport cu statul român, pot să se adreseze şi parlamentarului lor, pentru că, până la urmă, sunt ales, în mare pare, de cetăţenii români din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Tomac, cum se vede criza politică din Moldova?

Eugen Tomac:
„Îngrijorător, pentru că la sfârşitul anului trecut nimic nu părea să prevestească ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an. Şi sigur modul cum evoluează lucrurile – din nefericire, şi o spun destul de răspicat – nu serveşte nici cetăţenilor Republicii Moldova, nici statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Credeţi într-un deznodământ fericit?

Eugen Tomac:
„Există resurse necesare, pentru a recreiona ceea ce a existat până acum. Dar aceasta ţine strict de capacitatea şi de viziunile oamenilor politici de la Chişinău, dacă sunt capabili să depăşească acest moment şi să gândească strict în interesul cetăţenilor Republicii Moldova sau vor rămâne într-o retorică, care va îndepărta o parte din aspiraţiile cetăţenilor care sunt destul de dezamăgiţi şi dezorientaţi faţă de tot ceea ce se întâmplă. Şi acesta este sentimentul care mă încearcă pe mine, pentru că eu cunosc destul de bine ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Şi această stare domină, din păcate, întreaga societate. Şi oamenii te iartă de foarte multe ori, dar uneori soluţiile pe care le au sau alternativa care există îi dezamăgeşte şi îi derutează.”

Europa Liberă: E nevoie de o coaliţie pro-europeană?

Eugen Tomac:
„Categoric da. Este necesară continuarea acestor paşi pe care Republica Moldova i-a făcut până acum, pentru că altă alternativă nu există. Uniunea Europeană nu înseamnă lucruri pe care unii politicieni cu viziuni înguste le promovează la Chişinău: desfrânare, dezlânare şi aşa mai departe. Uniunea Europeană înseamnă un set de valori, înseamnă prosperitate, deci un trai mai bun. Cetăţenii şi din România, şi din Republica Moldova pleacă în Italia, Spania, Marea Britanie, pentru că acolo se plăteşte mai bine, se trăieşte mai bine. Deci tindem către această societate, dar trebuie să înţelegem că, pentru a avea un asemenea model de societate, trebuie să fii mai atent cu resursele pe care le ai, să fii foarte prudent, atunci când trebuie să te raportezi la locul de muncă. Şi numai prin muncă, efort şi seriozitate se dobândeşte ceva. Altfel, dacă încercăm doar să ne minţim pe noi înşine, rămânem în această roată care se învârte pe loc.”
XS
SM
MD
LG