Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională de la Chișinău e completă


Legislaţia Republicii Moldova nu interzice judecătorilor CC să deţină dublă cetăţenie.



Deputații fostei majorități de guvernământ au votat unanim astăzi ca democratul Aurel Băieșu să devină judecător la Curtea Constituțională. Tot astăzi, el a depus jurământul împreună cu deputatul liberal Victor Popa ales săptămâna trecută. Numirea celor doi a iritat fracțiunea comunistă, care a părăsit ședința. Motivul îl aflăm de la Liliana Barbăroșie.


Comuniştii sunt nemulţumiţi de faptul că după numirea de astăzi, 5 din 6 magistraţi ai Curţii Constituţionale ar fi deţinători ai dublei cetăţenii.

Aşa că prima şi singura întrebare care i-a fost adresată proaspătului judecător de către opoziţie a fost:

„5 din 6 judecători ai CC vor fi cetăţeni ai României. Dumneavoastră credeţi că e o situaţie normală?”, îl întreba pe Aurel Băieşu deputatul comunist, Iurii Muntean.

„Legislaţia Republicii Moldova nu interzice judecătorilor CC să deţină dublă cetăţenie. Aşa că nu văd nici o problemă. Voi sluji Constituţiei RM,” a replicat magistratul.

Supăraţi, comuniştii au părăsit sala de şedinţe a parlamentului, iar liderul lor, Vladimir Voronin a explicat astfel gestul fracţiunii sale în faţa jurnaliştilor:

„Este o batjocură faţă de constituţie şi faţă de cetăţeni. Ce înseamnă asta că 5 din 6 membri ai CC sunt cetăţeni români? Noi nu înţelegem în aceste condiţii a cui interese şi constituţia cărui stat vor fi apărate de această CC.

Dubla cetăţenie a fost admisă în Republica Moldova în noiembrie 2002, printr-o lege adoptată tocmai de cei care se opun astăzi numirii unui cetăţean român în funcţia de magistrat al CC. Ulterior permiterii dublei cetăţenii, guvernarea comunistă a încercat totuşi să îngrădească accesul la demnităţi publice al celor care au obţinut şi cetăţeniile altor state. Restricţia a fost anulată însă în 2010 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în urma unei plângeri semnate şi de actualul preşedinte al CC, Alexandru Tănase, şi el deţinător al cetăţeniei române. Dar iată ce crede Alexandru Tănase despre demersul de astăzi al comuniştilor:

„Nu are nici o importanţă dacă un judecător mai deţine o cetăţenie. Contează mai mult să aibă studii superioare, să fie competent profesional şi integru moral. Constituţia cărui stat va fi apărată - este o întrebare prostească care nici un poate fi comentată la modul serios.”

Una din cele mai importante decizii care se aşteaptă de la Curtea Constituţională care redevine completă după aceste două numiri este cea care se referă la controlul constituţionalităţii legii ce interzice utilizarea simbolurilor comuniste. Legea ce lasă PCRM-ul fără seceră şi ciocan a fost criticată dur de către acest partid, dar şi dezaprobată de Comisia de la Veneţia, care a spus că aceste simboluri nu pot fi egalate cu cele naziste.
XS
SM
MD
LG