Linkuri accesibilitate

Nistrul - „în momentul actual risc de inundaţii nu există.”


Valentina Cereş: „Situaţia este ţinută sub control şi nu este nici un pericol că apa se va revărsa”.


Recent, directorul de la Apă-Canal a spus că Nistrul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni şi că, avînd in vedere ninsorile din Ucraina, exista posibilitatea ca nivelul apei sa mai creasca şi să fie chiar inundatii. Alla Ceapai a vrut sa ştie care este exact situatia si cît de mare este riscul unor inundatii şi a stat de vorbă cu doamna Valentina Cereş, şefa sectiei de prognoze hidrologice de la serviciul hidrometeorologic de la Chisinau:

Valentina Cereş: „În legătură cu trecerea fazei a doua a apelor mari de primăvară şi mărirea în continuare a deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk în râul Nistru până la 900 metri cubi pe secundă în intervalul 4-11 aprilie va continua creşterea nivelului apei faţă de creşterea generală, cea din 2 aprilie, şi va constitui pentru sectorul Otaci-Dubăsari 1,5-2,5 metri, pe teritoriul lor. Dubăsari până la braţul Turunciuc cu până la 3 metri, iar pe sectorul braţul Turunciuc şi gura de vărsare – 1-2 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore, dar este posibilă izolat ieşirea apei în luncă pe sectoarele joase din cursul inferior al râului Nistru.”

Europa Liberă: În prezent există risc de inundaţii?

Valentina Cereş:
„Acum la moment risc de inundaţii nu există. Nivelul apei va creşte în continuare. Mulţi sunt interesaţi de ce se va întâmpla la Vadul lui Vodă. Aici va ieşi puţin apa în zona de agrement, la plajă şi va fi inundat nisipul, dar este o normalitate pentru această perioadă de timp. Nu este un pericol, dacă nu vor fi ploi în continuare în cursul superior al râului Nistru şi nu va creşte nivelul în cursul superior al Nistrului, noi depindem de lacul de acumulare Dnestrovsk, Ucraina.”

Europa Liberă: Am înţeles că au fost închise temporar două puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Valentina Cereş:
„Au fost închise pe partea ucraineană şi din acest motiv partea moldovenească a fost nevoită să le închidă. Este informaţia pe care ne-au comunicat-o cei de la Servicii Excepţionale. Adică da s-a ridicat nivelul apei acolo, dar el nu este periculos.”

Europa Liberă: Dar cum are loc această coordonare şi acest schimb de informaţii hidrometeorologice cu cei din Ucraina?

Valentina Cereş:
„Ucrainenii în fiecare dimineaţă ne oferă date despre cât a fost deversarea în ziua precedentă, adică ce cantitate de apă a fost evacuată din lacul de acumulare. Şi ne comunică cât se planifică pentru ziua curentă, adică câtă apă va fi evacuată. Ulterior, în ziua următoare noi aflăm cât au deversat ai. Asta e procedura.”

Europa Liberă: Dar pe partea Moldovei cum are loc evacuarea apei?

Valentina Cereş:
„La noi evacuarea are loc la Dubăsari, adică cât a deversat Dnestrovsk, Ucraina apa vine la Dubăsari, unde este un sector. La Dubăsari este aportul cât a venit. Lacul de acumulare Dubăsari este de tranzit, adică cât este aportul, atât se deversează.”

Europa Liberă: Şi unde este redirecţionată apa?

Valentina Cereş:
„În aval, în fluviu este redirecţionată. Lacul de acumulare are o capacitate limitată. Şi se calculează cât e nevoie să fie deversat. De exemplu, în Dubăsari, în acest moment, este nivelul normal de retenţie în lac, plus, minus doi metri, adică ei au voie să acumuleze până la doi metri. Situaţia este ţinută sub control şi nu este nici un pericol că apa se va revărsa peste dig.”

Europa Liberă: Dar totuşi se iau careva măsuri de a preveni aceste eventuale inundaţii?

Valentina Cereş:
„E de competenţa agenţiei Apele Moldovei sau Situaţii excepţionale, noi doar informăm. Dacă va fi ceva periculos, Domne fereşte, va fi o avertizare de cod galben atunci se va acţiona, până la moment nu este cazul.”

Europa Liberă: L-am întrebat şi pe specialistul de la agenţia de stat Apele Moldovei Alexandru Coronovschi dacă nivelul apei pe Nistru ar trebui să îngrijoreze?

Alexandru Coronovschi:
„Vă comunic că pentru nodul complex hidroenergetic Dnestrovsk cota nivelului forţat de retenţie este de 125 de metri, iar la moment avem 119,14 metri, deci avem 6 metri rezervă. La momentul actual risc de inundaţii nu există.”

Europa Liberă: Dar ce acţiuni întreprindeţi ca să preveniţi eventualele inundaţii?

Alexandru Coronovschi:
„Pentru prevenire avem construite în lungul tuturor râurilor, care prezintă pericol pentru inundaţii, diguri de apărare contra inundaţiilor.”

Europa Liberă: Şi la Nistru ele sunt în situaţie bună?

Alexandru Coronovschi:
„Nu aş spune că sunt într-o situaţie bună, dar unde starea tehnică a digurilor nu este conformă se fac reparaţii.”

Europa Liberă: În acest moment se repară?

Alexandru Coronovschi:
„Da, chiar în acest moment se repară digurile, se pregătesc pentru eventuale afluxuri de apă mai mari.”
XS
SM
MD
LG