Linkuri accesibilitate

Criza de supraproducție în sistemul energetic din Bulgaria


Centrala de la Kozlodui
Centrala de la Kozlodui

5 000 de mineri sunt în concediu neplătit și se pregătesc să protesteze în fața guvernului.


Protestele de stradă din Bulgaria, în care mai mulți oameni și-au dat foc și au murit, au fost provocate la început de prețul prea mare al energiei. Trista ironie este că prețul mare al facturilor a devenit motiv de mânie populară tocmai când Bulgaria produce prea multă energie electrică și este nevoită să scoată din priză acest sector și să creeze noi șomeri. Detalii despre criza bulgară în relatarea corespondentului nostru la Sofia Petio Petkov.

Bulgaria a intrat într-o gravă criză de supraproducție de energie electrică. CAE „Kozludui” funcționează la jumătate din capacitate, centralele termoelectrice – la capacitatea minimă necesară pentru menținerea stabilității sistemului.

Criza are la bază sistemul supradimendionat moștenit din perioada comunistă, scaderea consumului intern, dar și corupția la nivel înalt care a stimulat extinderea peste măsură a capacităților de producție solare și eoliene în scopul folosirii, de către profitorii apropiați guvernanților de toate culorile, a preferințelor pentru energie verde. Evenimentele au pus în evidența cât de inutil și costisitor pentru Bulgaria va putea fi proiectul nuclear „Belene” care figurează printre promisiunile electorale ale foștilor comuniși și a ultranaționaliștilor din „Ataka”.

Dar să revenim la elementele concrete ale crizei. În cel mai mare bazin carbonifer al țării - „Marița-est”, producția zilnică a scăzut de la 74 000 la 14 000 tone. 5 000 de mineri sunt în concediu neplătit și se pregătesc de a protesta în fața guvernului.

Problemele au fost amplificate de introducerea în ultimii trei ani a 900 de MW în centrale solare și eoliene. A devenit clar, prin protestele anti-monopol ce au dus la căderea guvernului Borisov, că țara cea mai săracă din Uniune nu-și poate permite cea mai scumpă energie. 40% din centralele neconvenționale au fost temporar oprite.

Pentru a fi evitat pericolul indundațiilor centralele hidroelectrice trebuie să funcționeze, cea ce complică și mai mult situația.

Exportul a fost redus la numai 300 MW, dar nu numai din cauza consumului mai mic în regiune. Introducerea unei taxe suplimentare, menită să salveze de la faliment Compania națională de electricitate care a acumulat sute de milioane de euro datorii cu proiectul „Belene” [înainte de a fi blocat] a făcut nevandabilă pînă și energia ieftină de la Kozludui.

Situația se va complica în următoarele luni în urmă planurilor de a fi „bulgarizată” liberalizarea în energetica. Expertul Vladimir Alicikov avertizează: „În urmă liberalizării realizată astfel încât din ea să beneficieze nu consumatorii ci oligarhii, prețul kilowat-orei va putea crește cu între 20 și 25%. Bulgaria va fi obligată să respecte și directivele europene ce vor duce la creșterea prețului energiei electrice produsă în centralele pe cărbune.”
XS
SM
MD
LG