Linkuri accesibilitate

Taxiuri, autobuze și afaceri în familie


Fiul ministrului transporturilor, Anar Mammadov, Hafiz Mammadov, proprietarul Grupului Baghlan și președintele azer Ilham Aliyev
Fiul ministrului transporturilor, Anar Mammadov, Hafiz Mammadov, proprietarul Grupului Baghlan și președintele azer Ilham Aliyev

La Baku, pe urmele companiei azere Baghlan („baghlan” poate însemna „închis” dar si „cu relaţii”…).


Intre ministerul azer al transporturilor si una din cele mai importante companii de constructii din Azerbaijan relaţiile sunt foarte strînse. Nu numai de rudenie şi de prietenie, dar şi de afaceri – este ceea ce a constatat corespondenta serviciului azer Nushambe Fatullayeva într-o investigaţie pe care a facut-o în colaborare cu Proiectul pentru relatari despre crima organizată şi corupţie. (OCCRP)

Fiul lui Zyia Mammadov, ministrului transporturilor, Anar şi fratele ministrului Elton sunt parteneri de afaceri cu cel care a infiinţat compania Baghlan Group, una din cele mai importante companii azere care are afaceri in domeniul constructiilor, transportului si exploatării petroliere. Intre familiile ministrului si cele ale propriertarului grupului exista importante legaturi de afaceri.

Compania a obţinut şi dreptul să închirieze prin ministerul transporturilor 1000 de taxiuri londoneze pentru capitala Baku. Si alte afaceri ale companiei s-au bucurat de sprijinul oficialilor azeri fară a nimeni să nu se întrebe, la nivel oficial, dacă nu cumva ministrul transporturilor se află în conflict de interese in aceste conditii.

Printre afacerile in care membrii familiei ministrului au importante acţiuni sunt şi Banca Azerbaijanului si proiectul de construire a unei reţele de transport rutier internaţional şi o autogara la Baku. Mai mult, ambele familii au reprezenati in conducerea clubului de fotbal Baku şi pe site-ul companiei corespondentul nostru a văzut că adresa companiei este identica cu cea a unei diviziuni a ministerului transportului.

Compania Baghlan Group a fost înfiinţată în 2007 în Emiratele Arabe Unite.

Intr-o şedinţă de guvern de la începutul anului, ministrul transportului a cerut modernizarea reţelei de taximetre din capitala Azerbaijanului si cumpărarea de noi autobuze. Preşedintele Aliev a fost de acord si ca urmare a acestei şedinte, compania Baki Taxi a propus cumpărarea a 1000 de taxiuri londoneze, pentru care statul a plătit cite 28 de mii de dolari pe bucată. Nu există nici o dovadă că ar fi avut loc vreo licitaţie pentru cumpărarea taxiurilor.

După ce taxiurile londoneze au fost cumpărate, ministrul transporturilor şi preşedintele au lăudat eficienta lor şi ministerul transporturilor a înăsprit condiţiile in care alte companii de taxiuri pot funcţiona in capitală, restricţionînd dreptul lor la parcare in anumite locuri din centrul oraşului si din apropierea staţiilor de metrou. Astfel, compania Baki a obținut importante avantaje faţă de alte companii şi multi dintre taximetristii mici au pierdut în faţa competiţiei cu aceasta companie.

Un taximetrist azer care lucreaza de 10 ani in sistem i-a declarat corespondentului nostru că în actualele conditii nu va putea face competitiei. „La început ni s-a spus de la Ministerul transporturilor ca nu mai putem face taximetrie cu maşini vechi din perioada sovietica. Mi-am cumparat o maşină noua. Apoi ni s-a spus ca nu mai avem voie sa oprim in anumite locuri aglomerate şi ca în aceste locuri vor putea parca si astepta clienti numai cei de la compania cu taxiuri londoneze.”

Trebuie precizat că licenta de a funcţiona a unei companii de taximetre este data numai de ministerul transaporturilor. Compania de taxiuri Baki accepta cărţi de credit. Ele sunt însă procesate numai de banca din Azerbaijan, în care familia ministrului transportului are un numar important de acţiuni. Toti taximetriştii trebuie sa plateasca licenta de funcţionare la aceiasi bancă.

Cam aceeasi situaţie este si cu compania care se ocupa in Baku de transportul cu autobuzele. Fratele ministrului transportului Elton este proprietarul acestei companii. Statul, prin Ministerul transporturilor, a cumpărat 186 de autobuze noi, platind pentru ele30 de milioane de dolari. Autobuzele urmau să fie oferite unui numar de 50 de companii din Baku. Intrebat cărora dintre companiile de autobuze din Baku li s-au oferit autobueze, purtătorul de cuvânt al Ministerului a declinat raspunsul.

Jurnalistul postului nostru de radio l-a intrebat pe purtătorul de cuvînt al Ministerului transporturilor despre relaţiile dintre familia ministrului si cea a proprietarului compoaniei Baghlan. Răspunsul său nu mai lasă loc comentariilor „Poate ca aceste afaceri apartin unor persoane apropiate ministrului. Dar daca acesti oameni sunt eficienţi si propun proiecte serioase, de nu ar fi ei ei preferaţi?”. Intrebarea purtatorului de cuvint a Ministerului transportului ar putea avea o singura explicaţie: in limba azeră cuvîntul „baghlan” poate însemna „închis” dar si „cu relaţii”… Asadar numele companiei spune tot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG