Linkuri accesibilitate

Impas politic și proteste comuniste


Miercuri la reședința președintelui la Chișinău
Miercuri la reședința președintelui la Chișinău

Vlad Ţurcanu: „Alegerile anticipate ar putea avea loc numai în condiţiile prevăzute de Constituţie”.


În ajunul termenului pe care președintele Nicolae Timofti și l-a fixat ca să anunțe un nou premier, partidul care a răsturnat guvernul, Partidul Comuniștilor, i-a cerut într-o scrisoare deschisă șefului statului să nu mai prelungească criza politică și să convoace deja alegeri anticipate. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Un grup de fruntasi si simpatizanti ai Partidul Comuniştilor, ori ai dezideratelor promovate de aceasta formatiune, au protestat astăzi din nou în capitală. Mai exact, la reşedinţa preşedintelui Timofti şi sediul reprezentanţei UE la Chişinău. Comuniştii au reuşit să intre şi să-i lase şefului statului o scrisoare în care îl îndeamnă să anunte alegeri anticipate. Mesajul pentru europeni, la fel pus pe hârtie, contine indemnul să nu-şi piardă banii cu o Moldovă guvernată de demnitari corupţi.

Nicolae Timofte a răspuns opoziţiei că nu ar avea nici un motiv în acest moment să declanşeze anticipate. Măcar şi pentru faptul că s-ar încălca Constituţia, care prevede clar că şeful statului trebuie să încerce mai întâi să însărcineze un premier cu formarea guvernului.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Timofte, Vlad Ţurcanu: „Alegerile anticipate ar putea avea loc numai în condiţiile prevăzute de Constituţie, numai dacă Parlamentul nu va reuşi să acorde vot de încredere unui nou guvern în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură, în conformitate cu art. 85, litera II din legea supremă.”

Dar iată cum a explicat astăzi presiunile exercitate asupra şefului statului liderul comunist, Vladimir Voronin: „Ei o s-o tărăgăneze aşa cum au tărăgănat-o cu alegerea preşedintelui, mai mult de trei ani. Da' nu vor ei nici o negociere, nu vor ei nimic. Ei vor să prelungească această situaţie când nu sunt responsabili de nimic, dar sunt la guvernare,” crede Voronin.

Ieri, după o nouă rundă de consultări cu fracţiunile parlamentare ale fostei majorităţi, Nicole Timofti a anunţat că dată fiind lipsa unei înţelegeri între partide care i-ar permite să numească mâine numele premierului, le mai lasă acestora timp pentru tratative.

Analistul de la IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, crede însă că ezitarea preşedintelui este mai curind o eroare, decit dovada perspicacitatii.
Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
Amânând nominalizarea, Nicolae Timofte a mers de fapt pe mâna liderilor de partide, spune comentatorul. Deşi ar fi trebuit să le forţeze mâna:

„Înaintând candidatura, domnul Timofti ar fi putut să grăbească procesul de negocieri şi de desemnare a unei candidaturi care să întrunească majoritatea. El nu a vrut să facă asta, probabil ţinând hangul Alianţei. Astfel domnul Timofti riscă să ajungă şi el în categoria unor politicieni neserioşi, pentru că am reţinut acest termen, 5 aprilie. Acum el cu uşurinţă revizuieşte acest termen şi ne trimite la o dată incertă şi neclară ce ţine de interpretarea noţiunii de termen rezonabil.”

„Întârzierea este nemotivată pentru că încalcă oarecum spiritul Constituţiei. Chiar dacă, juridic, se pare că Alianţa are această posibilitate de a tărăgăna procesul, dar Constituţia totuşi, ca spirit, spune că cele 45 de zile trebuie să înceapă în momentul în care a fost demis guvernul. Asta este interpretarea logică a unui proces politic. Şi acest lucru este speculat de comunişti. Ei simt că dreptatea este de partea lor. Şi se simt îndreptăţiţi să organizeze aceste acţiuni de protest care au scopul să-l intimideze pe preşedinte şi pe liderii partidelor din alianţă.”

Starea de impas in care a ajuns, la parerea mai multor analisti, negocierea unui nou acord de alianta, are doua blocaje: pe de o parte de refuzul liberal-democraţilor de a renunta la Vlad Filat in ipostaza de candidat pentru sefia guvernului, şi, pe de alta parte, revendicarea liberalilor de a inainta pe oricare alt candidat numai nu pe liderul PLDM. Cum preconditiile se exclud reciproc, democraţii i-au sugerat preşedintelui să nu se grăbească cu nominalizarea premierului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG