Linkuri accesibilitate

Un program al asociaţiei „Motivaţie” special pentru tinerii cu nevoi deosebite


În dialog cu Ludmila Iachim, coordonatoarea proiectului „Suport pentru continuarea studiilor şi angajarea în câmpul muncii”.

Susţinerea persoanelor cu dizabilităţi este scopul unui nou proiect cu numele de „Suport pentru continuarea studiilor şi angajarea în câmpul muncii” pus în practică de asociaţia ,,Motivaţie”. Acest serviciu este destinat tinerilor care doresc să îşi continuie studiile sau să obţină un loc de muncă dar întâmpină dificultăţi şi se confruntă cu discriminare. Tamara Grejdeanu a întrebat-o pe coordonatoarea acestui proiect, Ludmila Iachim, de ce servicii vor beneficia tinerii şi cum vor fi ajutaţi să se integreze în viaţa socială:

Ludmila Iachim: „Proiectul pe 2013, șanse egale la angajare are ca beneficiari persoanele cu dizabilități fizice din toată Republica Moldova. Anume acest serviciu are ca scop susținerea tinerilor în continuarea studiilor profesionale sau angajarea în câmpul muncii.”

Europa Liberă: Ce facilități vor avea tinerii care vor beneficia de aceste servicii ale proiectului?

Ludmila Iachim: „În urma lansării acestui serviciu, informația a fost deja plasată pe mai multe site-uri și beneficiarii ne vor contacta. Vor fi beneficiari care sunt motivați de a-și continua studiile, persoanele care au nouă clase finalizate, sau au cursuri profesionale și doresc să-și găsească un loc de muncă. Ei vor primi informaţie cu referire la consiliere pentru carieră, care este specialitatea potrivită sau unde pot căuta un loc de muncă, consiliere pentru sănătate, mediere post angajare. Vom identifica un loc de muncă iar specialistul nostru, care face parte din echipă, va merge cu persoana la primul interviu, va fi o mediere între angajator și angajat, persoana cu dizabilități, de exemplu dacă la locul de muncă se vor depista unele probleme în relațiile cu colectivul sau angajatorul nu cunoaște care sunt posibilităţile persoanei cu dizabilități, adică sunt câteva etape care vor fi parcurse pe parcursul angajării și susţinerii persoanei cu dizabilități.”

Europa Liberă: Dar în cazul tinerilor care doresc să își continue studiile, cum se va proceda, se va discuta și cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ?

Ludmila Iachim: „Da, desigur. Vor primi informații despre unde pot să meargă la studii profesionale, care sunt școlile care au profesii accesibile pentru persoana cu dizabilități, fie că persoana cu dizabilități fizice este acea persoană care posedă un scaun rulant sau se deplasează cu ajutorul bastoanelor sau cârjei. Iarăși profesiile sunt în dependență de necesitățile persoanelor cu dizabilități. Adică vor cunoaște informația, unde să se adreseze, care este pachetul de documente pentru a merge la o școală profesională, cum se redactează un CV și toate celelalte documente.”

Europa Liberă: Unul din serviciile incluse în acest proiect se numește consiliere pentru dezvoltare personală, ce ar presupune acest lucru?

Ludmila Iachim: „Consilierea pentru dezvoltarea personală este pentru persoana, de a fi mai încrezută în sine atunci când merge la un interviu de angajare, adică toate problemele care apar la locul de muncă. Pentru ca persoana să fie mai sigură de ceea ce își dorește pentru că nu este atât de ușor atunci când o persoană este în scaun rulant, de exemplu dacă este o situaţie mai dificilă. Vom avea în vedere toate problemele şi toate necesităţile care sunt, începând de la accesibilizarea spaţiilor la locul de muncă, transportul public, cum este folosit.”

Europa Liberă: Este un serviciu de care vor putea beneficia tineri din întreaga republică, cum vor afla cei din localităţile mai îndepărtate despre acest serviciu?

Ludmila Iachim: „Asociaţia „Motivaţie” din Moldova deja activează în domeniul persoanelor cu dizabilităţi din 2001, adică avem o bază de date a beneficiarilor care au trecut prin programele Motivaţiei şi foarte multă lume ne cunoaşte. Noi utilizăm orice metodă de mediatizare a programelor, a serviciilor noastre, adică informarea se face prin toate căile posibile. Şi beneficiarii au început să ne contacteze, serviciile de bază care au stat la baza motivaţiei, au fost serviciile de reabilitare. Este site-ul motivaţie.md, este chiar pagina angajare, care face parte din site-ul nostru şi informaţia este plasată pe toate site-urile posibile. Beneficiarii ne cunosc deja.”

Europa Liberă: Unul din obiectivele proiectului ar fi crearea unei pagini web, vreţi să aduceţi la cunoştinţa tinerilor informaţia, la zi, despre posibilităţile de angajare?

Ludmila Iachim: „Da, deci pagina angajare lucrează pe site-ul nostru şi va conţine informaţii cu privire la locurile vacante pentru persoanele cu dizabilităţi sau persoana care a finalizat şcoala profesională are CV-ul care vrea să îl plaseze. Vom vedea care va fi procedura, angajatorii să ne contacteze, sau angajatorii să plaseze unele anunţuri sau ce posibilităţi au pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi.”

Europa Liberă: Intenţionaţi să antrenaţi şi autorităţile în acest proiect, să obţineţi susţinerea lor ca acest proiect să nu dureze, eventual, un an, doi, dar să continue astfel încât persoanele cu nevoi speciale să poată beneficia de acest sprijin cât mai mult timp?

Ludmila Iachim: „Pentru promovarea abilităţilor persoanelor cu dizabilităţi şi a serviciului respectiv s-au dus diverse seminare. S-a lucrat cu şase raioane unde am petrecut seminare cu asistenţii sociali, cu autorităţile publice locale şi agenţii economici. De ani de zile prin activităţile noastre, prin activităţi sociale promovăm persoanele cu dizabilităţi, cine este persoană cu dizabilitate, care sunt abilităţile şi demonstrăm societăţii că este posibil, adică o persoană cu dizabilitate poate să fie plasată în câmpul muncii, poate să contribuie la o îmbunătăţire şi poate să acceseze studii.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG