Linkuri accesibilitate

Combaterea corupţiei politice – un deziderat amânat, în cazul alegerilor anticipate


Saci cu buletine de vot după alegerile din aprilie 2009
Saci cu buletine de vot după alegerile din aprilie 2009

Guvernul demisionar, cu atribuţii limitate, nu va putea aviza proiectul legii privind finanţarea partidelor.


Un proiect de lege ce presupune îmbunătăţirea cadrului legal astfel încât la finanţarea partidelor să contribuie şi statul, iar acumularea şi cheltuirea fondurilor să fie o procedură transparentă a fost finalizat şi trimis guvernului, dar pentru că el e doar în exerciţiu, nu-l poate aviza. Chiar dacă acest proiect ar fi aprobat, statul ar putea finanţa partidele numai după următoarele alegeri ordinare, ţinând cont de performanţa pe care o vor înregistra partidele. Astfel, în eventualitatea unui scrutin anticipat, finanţarea partidelor se va face după vechile reglementări, spune Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale:

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan
„Normele curente prevăd proceduri de finanţare a partidelor politice, ce către fonduri exclusiv private din partea anumitor donaţii şi cotizaţii din partea membrilor, nu sunt prevăzute contribuţii de la bugetul de stat.”

La moment, informaţia despre sursele financiare pe care le are un partid, provenienţa acestora şi felul în care sunt cheltuiţi banii este declarată doar în perioada electorală, într-un raport financiar obligatoriu, a mai adăugat Iurie Ciocan:

„Aceste rapoarte sunt prezentate la Comisia Electorală Centrală în perioada electorală. Aceste rapoarte conţin atât sursele de provenienţă a acestor bani cât şi direcţiile unde au fost utilizate. Respectiv, menţionându-se donatorii sau alte surse de provenienţă a acestor bani şi indicându-se clar pentru ce şi în ce condiţii au fost utilizaţi.”

Cu toate că partidele trebuie să prezinte o dare de seamă despre finanţare şi cheltuieli, rapoartele financiare includ doar promovarea prin publicitate şi mai puţin alte activităţi costisitoare pe care le desfăşoară partidele în campania electorală, spune expertul Cornel Ciurea. În opinia lui, din moment ce pe parcursul ultimilor ani nu s-a făcut nici o îmbunătăţire a cadrului ce reglementează finanţarea partidelor politice, toate riscurile existente vor fi valabile şi în cazul unor alegeri anticipate:

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
„E vorba de raportarea defectuoasă a banilor, e vorba de oferirea de fonduri neraportate, e vorba de cumpărarea votului, de acordarea de cadouri electorale, de organizarea de concerte pompoase, cheltuielile cărora nu vor fi raportate, deci toate riscurile prezente vor exista şi în cazul alegerilor anticipate.”

Expertul a mai spus că principală problemă ţine de originea banilor pe care partidele se eschivează să o declare, dând curs astfel fenomenului de corupţie politică. Potrivit raportului financiar al Comisiei Electorale Centrale pentru alegerile parlamentare anticipate din 2010, concurenţii electorali ar fi cheltuit mai mult de 45 de milioane de lei.

Pentru a se înscrie în cursa electorală, un partid trebuie doar să se înregistreze în Registrul de Stat al partidelor politice , adică să fie subiect de drept cu drepturi depline. Totodată din moment ce partidul este înregistrat se prezumă că acest partid este funcţional şi nu are nevoie să îşi probeze activitatea.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG