Linkuri accesibilitate

Premierul Ponta și ezitările în desemnarea liderilor justiției (Evenimentul zilei, România Liberă)


Bloguri pentru campania pro-unionistă „Basarabia e România!” (Adevărul).


Editia centrala a ziarului Adevarul si-a deschis spatiul de bloguri campaniei pro-unioniste Basarabia e România! O postare cu acelasi titlu este semnata de Marius Dorin Lulea si vorbeste despre o „miscare” foarte longeviva, de vreme ce a debutat acum sase ani cu acest slogan lipit pe stalpii de electricitate si pe ziduri. Autorul postarii anunta ca in spatiul blogului său se vor transmite informaţii despre campanie, pentru ca „din ce în ce mai mulţi oameni vin alături de noi şi vor informaţii despre acest fenomen care a devenit unul de masă”.

Ziua comentatorilor de presa români a fost definitiv bulversata de noua razgandire a premierului Victor Ponta in chestiunea numirii procurorului general si a procurorului sef anticoruptie. Ieri, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, era asteptata lista sa de propuneri. Premierul a iesit insa spunand ca renunta la nominalizarea procurorilor generali cat detine interimatul la Ministerului de justitie, ba chiar ca se va numi repede un ministru plin, din partea liberalilor. Este si ceea ce comenteaza comentariile de azi.

Numai ca dimineată a fost difuzat mesajul premierului catre CSM, prin care propune totusi numele asteptate. Pana la digerarea noii stiri, comentatorii raman pe pozitia critica de aseara: Ponta „a cedat [... în faţa presiunii mediatice, la câteva zile după ce părea să fi descoperit virtutea curajului. [...] Premierul a fost intimidat de braţul mediatic al unui aliat politic. E vorba despre PNL şi propaganda controlată de Dan Voiculescu - o maşinărie care îşi propune, în fond, să fuzioneze puterea şi opinia”, scrie in Adevarul Cristian Preda.

In cele din urma premierul a fost dat pe brazda” de partenerii sai din Uniunea Social Liberala. Dar daca totul e doar o punere in scena, convenita intre ei, tocmai ca sa obtina precedentul de a impune niste nume CSM-ului? – se intreaba Silviu Sergiu in Evenimentul zilei. Se stie deja ca ieri membrii CSM solicitasera ferm desemnarea celor doi procurori generali si a adjunctilor lor printr-o procedura de selectie transparenta, si nu prin negocierea intre premier si presedinte.

Gabriel Bejan confirma temerea in România libera, vorbind despre „un eveniment periculos pentru justiţie”, despre „manipularea maselor şi negoţ politic”.

Singurul jurnalist care presimte ca Victor Ponta a rezistat totusi presiunilor venite din partea USL este Cristian Campeanu, de la Romania libera.

De notat si ca analiza Hotnews remarca absenta de pe lista transmisa in aceasta dimineata a vreunui nume de la Directia Nationala Anticoruptie, or, in raportul pe justitie al Comisiei Europene, se solicita expres ca titularii acestor functii vitale pentru statul de drept sa fie oameni cu expertiza si experienta in domeniul anticoruptiei.
XS
SM
MD
LG