Linkuri accesibilitate

După o nouă rundă de consultări între şeful statului şi liderii AIE


Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, 21 august 2009

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană spun în cor că vor să refacă alianţa, dar de la vorbe la fapte e un drum lung.

Preşedintele Nicolae Timofti le-a cerut la sfîrşitul săptîmînii trecute liderilor celor 3 partide din Alianţa pentru Integrare Europeană să facă ce-or face şi pînă la sfîrşitul săptămînii să se înţeleagă asupra unui posibil nou premier, ca la 5 aprilie, vineri, să poată fi numit şi să se încheie actuala criză politică. Toți cei trei lideri – Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu spun că vor să păstreze Alianţa, dar neînţelegerile par să pornească de la numele viitorului posibil premier. Democrații şi liberalii au spus oficial că nu l-ar dori pe Vlad Filat în continuare în această funcţie, iar domnul Filat spune într-un interviu cu Europa Liberă că partidul pe care îl conduce îi susţine in continuare candidatura şi că pînă la urmă cel care ar putea decide ar fi preşedintele Moldovei. Cu alte cuvinte, în vorbe alianţa exista mai departe, dar în fapt… ea pare să se fi destrămat şi ţara să meargă spre alegeri anticipate. Relatează Valentina Ursu, care a stat de vorbă astăzi cu reprezentaţi ai celor trei partide ale alianţei.

Şeful statului Nicolae Timofti se va întâlni şi mâine cu liderii celor 3 partide pro-europene. O întâlnire cu ei a avut loc şi ieri seara, dar se pare că deocamdată Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu nu au găsit compromisul în baza căruia să activeze viitoarea guvernare.

Vlad Filat a spus Europei Libere că discuţiile nu pot dura la nesfârşit şi că noul cabinet de miniştri ar trebui numit cât mai rapid. În caz contrar, alegerile anticipate sunt inevitabile. L-am întrebat cine se va face vinovat dacă se ajunge la un scrutin anticipat.

Vlad Filat
Vlad Filat
Vlad Filat: „În primul rând, cei care au demis guvernul, în data de 5 martie, şi cei care nu vor vota eventual pentru un nou guvern şi lucrurile acestea sunt la suprafaţă. Doar că comuniştilor nu le este frică şi nu se simt incomod, atunci când vorbesc deschis, asumat – trebuie să recunoaştem – că ei îşi doresc aceste alegeri şi provoacă aceste alegeri. Jocul va fi pe partea aceasta de baricadă, între partidele constituante ale fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. Dar iarăşi noi vorbim prin supoziţii. Să vedem cum vor derula evenimentele.”

Duminica trecută, Consiliul Republican al Liberalilor a hotărât să nu susţină candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. Astăzi se pare că liberalii îşi mai nuanţează poziţia. Şi aceasta după ce mai multe voci au spus că, dacă partidul domnului Ghimpu o va ţine morţiş, PL s-ar putea pomeni în opoziţie. Iată cum a reacţionat la aceste declaraţii negociatorul din partea liberalilor, deputatul Valeriu Munteanu

Valeriu Munteanu: „Noi le vom recomanda colegilor să fie foarte atenţi, atunci când încarcă să încropească majorităţi parlamentare, care nu ar garanta realizarea dezideratului european al Republicii Moldova. Noi, liberalii, deşi nu am participat la această daraveră ruşinoasă, nici nu am denunţat acordul Alianţei, nici nu am demis guvernul, astăzi toate săgeţile sunt aruncate în grădina noastră şi unele chiar ne nimeresc prin picioare deocamdată. Sper să nu nimerească şi prin alte zone mai sensibile.”

Europa Liberă: Dumneavoastră mai puteţi schimba decizia Consiliului, care a fost aprobată?

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu: „Vă spuneam, nu doar decizia Consiliului Republican al Partidului Liberal, ci şi decizia Consiliului Naţional – cum zic alţii – a partidului lor poate fi schimbată. Şi aceasta în egală măsură în situaţia în care există argumente pertinente şi suficientă deschidere.”

Europa Liberă l-a întrebat pe preşedintele de onoare al democraţilor, liderul fracţiunii PD, Dumitru Diacov, dacă ar putea fi formată o altă majoritate parlamentară fără PL.

Dumitru Diacov: „Noi nu împingem pe nimeni în opoziţie. Noi încercăm să discutăm. Ieri seară a fost ultima noastră întâlnire şi a fost o încercare de a noastră de a discuta serios, de a convinge colegii să rămână toţi în echipă şi toţi împreună să ne asumăm răspunderea pentru o nouă guvernare, pentru o guvernare mai calitativă, mai bună, mai eficientă, care ar corespunde atmosferei şi situaţiei de astăzi a Republicii Moldova. Noi pe nimeni nu încercăm artificial să-l excludem din acest exerciţiu. Dar dacă cineva singur decide ca să nu participe la acest proces, sunt necesare 51 de voturi, dacă vom găsi 51 de voturi toţi împreună, vom merge mai departe. Dacă nu – la alegeri anticipate, să să-i faci?”

Europa Liberă: Şi cine e va face vinovat de declanşarea alegerilor anticipate?

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
Dumitru Diacov: „Atunci vom vedea, când va veni momentul respectiv, vom vedea. Deocamdată sperăm că vom avea un guvern şi ne vom căuta de treabă.”

L-am întrebat pe premierul în exerciţiu dacă o nouă alianţă de guvernare depinde de înţelegerile dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc.

Vlad Filat: „Eu regret că ceea ce s-a întâmplat, pe parcursul timpului în Republica Moldova, se abordează ca fiind un conflict dintre două persoane. Eu nu am pretenţie la nicio persoană. Tot timpul am atenţionat şi am intervenit, când au fost probleme de sistem, atunci când instituţiile nu şi-au făcut treaba şi când instituţiile au înţeles că trebuie ori să nu intervină, ori să intervină în interes îngust, inclusiv de partid. De aceea, discuţiile, la ora actuală, şi pe viitor nu vor purta caracter individual. Eu îmi doresc ca discuţiile noastre – şi asupra acestui fapt voi insista – să poarte caracter structural şi sistemic, pentru că obiectivul pe care îl urmăresc este crearea instituţiilor funcţionale în Republica Moldova, independente de orişice persoană, în pofida numelui pe care îl poartă unul sau altul, meritele pe care le are în trecut, în prezent sau pe care le va avea în viitor. Pentru că doar aşa noi vom proteja cetăţeanul de excesul care este prezent din partea politicului şi vom stăvili interesele înguste de partid, în administrarea unor proces de interes naţional.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG