Linkuri accesibilitate

Justiţia română revine la tradiţia de dinaintea aderării la UE


Premierul Victor Ponta a eşuat în misiunea ce şi-a asumat-o de a rezolva numirea procurorilor şefi, cedând presiunilor venite dinspre aliaţii săi liberali.

În România, actualul premier, care este si ministru de justitie interimar, social democratul Victor Ponta a decis că procurorul general al Romaniei va putea fi nominalizat de viitorul ministru al justitiei, portofoliu ce revine, in negocierile dintre social-democrati şi liberali, liberalilor. Decizia anunţată astazi a dat peste cap multe din presupunerile analistilor politici si editorialistilor romani, dar, potrivit Constituţiei, preşedintele Romaniei poate respinge de oricite ori doreste nominalizarea ministrului justiţiei. Relatează Sabina Fati:

Premierul roman Victor Ponta a esuat in misiunea pe care si-a asumat-o de a rezolva numirea procurorilor sefi, cedind presiunilor venite dinspre aliatii sai liberali. A fost pentru prima data cind premierul, care pe termen limitat ocupa si functia de ministru al justitie a reusit sa se inteleaga cu presedintele Traian Basescu asupra celor care ar fi urmat sa preia functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, DNA.

Premierul roman a recunoscut de mai multe ori in ultimele zile ca este de acord cu numirea Laurei Codruta Kovesi, ca procuror sef anticoruptie. Aceasta ar fi fost concesia pe care Victor Ponta i-ar fi facut-o presedintelui Basescu, numind in schimb in fruntea procuraturii generale un om agreat de coalitia de guvernamint.

Laura Codruta Kovesi a fost procuror general pina asta toamna, cind si-a dat demisia si l-a delegat in locul ei pe Daniel Morar, care urma sa-si incheie cele doua mandate legale in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie. Presedintele Romaniei, care-i numeste pe procurorii sefi, la propunerea ministrului Justitiei se pregatea pentru o rocada intre cei doi, numai ca reprezentantii noului guvern au refuzat din start acest aranjament.

De aproape un an de zile in fruntea celor doua institutii cheie din sistemul juridic romanesc se afla interimari, iar liberalii si socialistii care au o majoritate de 70 la suta in parlament ar vrea sa schimbe aceasta situatie, pornind de la premiza ca oamenii lui Traian Basescu ar face jocurile. Pe de alta parte rapoartele Comisiei Europene din ultimii ani lauda progresele facute de procurorii romani in lupta anticoruptie.

Asadar dupa ce primul ministru roman si presedintele ajunsesera la un compromits, premierul a cedat presiunilor si s-a folosit de discutiile avute astazi la CSM -Consiliul Superior al Magistraturii pentru a anunta ca viitorul ministru liberal al Justitiei ii va propune pe candidatii la cele doua functii de procurori sefi. CSM nu a fost de acord cu procedura rapida propusa de primul ministru si a cerut ca selectia sa se faca in mod transparent pe baza de dosare.

Presat de colegii sai de coalitie si mai ales de postul de televiziune Antena 3, care l-a amenintat in direct, Victor Ponta a dat inapoi. Fondatorul Antenei 3, fostul senator Dan Voiculescu, aflat intr-o alianta cu liberalii este inculpat intr-un dosar de trafic de influenta si pare direct interesat de numirile in fruntea parchetelor. Exista de altfel si o declaratie celebra a patronului Antenei 3, facuta dupa ce Uniunea Social-Liberala a preluat guvernarea: „nu avem toata puterea pina nu luam si Justitia”.

Prins intre doua promisiuni, una facuta presedintelui Basescu si alta colegilor liberali, primul ministru a gasit prima ocazie pentru a se eschiva.

Justitia romaneasca va reveni, asadar, la traditia dinaintea aderarii la Uniunea Europeana, cind numirile din procuratura erau consecinte ale trocurilor politice. Pentru Bruxelles singura garantie poate veni de la presedinte, care are voie sa respinga propunerile inafara standardelor morale si profesionale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG