Linkuri accesibilitate

Moldova la ora calității și a credibilității...


Vitalie Dragancea: „Infrastructura calităţi se bazează pe trei piloni: standardizarea, metrologia şi acreditarea.


Instituţiile moldoveneşti din domeniul infrastructurii calităţii sunt la finalul reformei fără de care asocierea cu Uniunea European este pur şi simplu imposibilă. De fapt, fără de care este imposibilă în general o viaţă calitativă. De ce a fost nevoie de această reformă, ce presupune şi ce ar trebui să asigure ca noţiunea de calitate în Republica Moldova să devină un prilej de mândrie, ci nu doar de ironie? O convorbire la această temă cu directorul Institutului Național de Metrologie, Vitalie Dragancea.

Europa Liberă: Vă salutăm, dle Dragancea şi vă mulţumim că aţi acceptat să începem împreună o zi de calitatea căreia sperăm să ne bucurăm. Reformele în domeniul infrastructurii calităţii ajung în curând la final, atât cât poate fi vorba de final într-o reformă. Înainte de a vorbi despre aspecte mai concrete, aş vrea să vă rog să ne spuneţi ce trebuie să înţelegem prin „infrastructura calităţii” fără de care asocierea cu UE ar fi doar aşa, o snoavă cu Păcală şi Tândală.

Vitalie Dragancea: „Infrastructura calităţii, după principiile europene, se bazează pe trei piloni, trei elemente de bază. Astea sunt standardizarea, metrologia şi acreditarea. Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie din Republica Moldova concentrase în sine două din aceste elemente.

Consilierile experţilor care au oferit opinii Ministerului economiei au sugerat ca să fie divizate, separate aceste două dimensiuni şi eu, în cunoştinţă de cauză, pot să vă spun că susţin această idee, deoarece gestionarea, administrarea acestor două dimensiuni atât de largi şi complexe este dificilă. Mult mai eficientă este gestionarea lor separată. Dar, în fine, reforma sau reorganizarea Institutului Naţional de Metrologie este ceva mult mai larg şi nu ţine doar de Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie.

Încă din 2011 am început la iniţiativa Ministerului Economiei să delegăm sectorului privat dreptul de a realiza serviciile metrologice. Piaţa serviciilor metrologice este liberalizată deja, putem spune, şi obiectivul liberalizării este accesul mai confortabil, mai simplu la aceste servicii. Şi, doi la mână, o competiţie mai calitativă pe piaţa acestor servicii.”

Europa Liberă: Impresia este că abia acum este pusă la punct această infrastructură a calităţii. Da, de fapt, Republica Moldova ce a avut mai înainte? Sau, ca să reformulez: infrastructura care era anterior nu a mai fost bună ca să asigure calitate?

Vitalie Dragancea:
„Infrastructura care era anterior nu era conformă cu cea europeană, nu era credibilă. Obligaţiunea noastră, odată ce ne-am declarat intenţia de a urma vectorul european, este de a ne conforma tuturor principiilor de activitate europene, infrastructura calităţii având menirea să asigure calitatea produselor şi serviciilor de pe piaţă.”

Europa Liberă: Reformele într-adevăr sunt impresionante sau cel puţin, foarte vizibile. Pe când un nou orizont al calităţii? E vreo schimbare remarcabilă deja, în această privinţă?

Vitalie Dragancea:
„Să vă spun aşa: atunci când vorbesc cu ziariştii de obicei le zic că noi pe zi ne întâlnim de zeci de ori cu măsurări. De zeci de ori, fără să înţelegem că ne-am întâlnit cu ele. Şi nu doar atunci când vorbim de măsurarea fizică din faţa noastră. Orice produs, orice serviciu sau costul pentru acestea se calculează în baza calităţii şi cantităţii acestuia.

Acum când vorbim de calitatea serviciilor şi produselor care sunt pe piaţa noastră, aceasta urmează să fie asigurată de toate elementele infrastructurii calităţii: Institutul Naţional de Metrologie, Institutul Naţional de Standardizare şi Organismul Naţional de Acreditare. Îmi vine greu să spun cât de vizibile sunt schimbările acum, pentru că pot fi subiectiv, dar am totuşi curajul ca să spun că ele se simt.”

Europa Liberă: De fapt, percepţia calităţii este diferită: ceea ce pentru unul e o minune de lucru bine făcut, pentru altul e o cârpeală. Dincolo de canoane unificatoare impuse, în ce măsură putem vorbi despre cultura calităţii la moldoveni? Este ceva firesc sau trebuie impus, ca spălatul de dinţi sau spălatul mâinilor, de exemplu?

Vitalie Dragancea:
„Este o întrebare foarte bună. Să ştiţi că de fapt anume la asta şi mă gândeam că pentru o evoluţie mai rapidă şi calitativă, este nevoie şi de concentrarea eforturilor din ambele părţi, atât ale consumatorilor, beneficiarilor de servicii, cât şi ale instituţiilor de stat responsabile de infrastructura calităţii. Consumatorul este o armă adevărată, doar că în Republica Moldova el încă nu a înţeles cât de importantă este abordarea pro activă a lui.”

Europa Liberă: Deci e nevoie să şi conştientizeze acest lucru?

Vitalie Dragancea:
„Să-şi conştientizeze drepturile, să ştie ce înseamnă calitatea, cine trebuie să o asigure, şi să ştie la ce are dreptul el, consumatorul.”

Europa Liberă: Institutul Naţional de Metrologie, una din instituţiile aşa-numitei infrastructuri de calitate a ţării, este o structură tânără, provenită din vechiul Institutul Național de Standardizare și Metrologie. Ca să nu zică cineva că e doar altă pălărie, ce s-a schimbat principial în abordare şi practici?

Vitalie Dragancea:
„Am vorbit ceva mai devreme despre faptul că am delegat în piaţă drepturile de realizarea a serviciilor metrologice şi Institutul Naţional de Metrologie în viitoarea sa formă nu va mai fi un operator pe piaţa serviciilor metrologice, decât va lucra în modul direct cu acei operatori delegaţi să efectueze verificările metrologice. Deci, în limba specializată, noi vom fi responsabili de pregătirea specialiştilor pentru aceste entităţi, de transmitere a unităţilor de măsură, de examinarea şi coordonarea unor acte normative, metode de încercări etc. Domeniul infrastructurii calităţii din păcate este plin de termeni foarte specifici şi este dificil să discuţi despre asta fără să-i foloseşti.”

Europa Liberă: Omul obişnuit cum ar putea să colaboreze spre binele său cu Institutul Dvs. sau, altfel spus ce beneficii poate sau trebuie să simte că le are de la INM?

Vitalie Dragancea:
„Bunăoară, Institutul Naţional de Metrologie acum se va ocupa în mod dedicat de problemele care le demonstrează în exploatarea zi de zi a mijloacelor de măsurare pe care noi le admitem pe piaţă. Institutul Naţional de Metrologie rămâne acel filtru de vârf cu credibilitate maximă a măsurărilor, noi vom fi cei care vom face verificările metrologice de expertiză, noi ne vom pronunţa vizavi de calitatea măsurărilor pe care le realizează mijloacele de măsurare, noi în continuare ne vom ocupa de aprobările de model şi de admiterea mijloacelor de măsurare. Iarăşi vorbesc în termeni specifici, dar toate aceste mijloace de măsurare ne înconjoară pe noi la fiecare pas.”

Europa Liberă: Cum se asigură partenerii R. Moldova de faptul că nu mai există diferenţe între modul de a se face măsurări la Chişinău şi Amsterdam, de pildă? Şi mă refer aici la ceea ce se numeşte management al calităţii…

Vitalie Dragancea:
„Vizavi de rapoartele externe cu Republica Moldova, în mod deosebit rapoartele cu partenerii economic, Institutul Naţional de Metrologie are obligaţia de a dovedi partenerilor externi că în Republica Moldova măsurările se realizează corect şi pot fi credibile. Altfel vorbind, ar fi să-i convingem că un metru, un kilogram, un litru măsurat în Republica Moldova este într-adevăr un metru, un kilogram, un litru. Asta e misiunea principală a Institutul Naţional de Metrologie – de a asigura credibilitatea măsurărilor oficiale realizate în Republica Moldova.

Pentru asta există nişte proceduri complexe, specifice, dar noi anul precedent am avut o evaluare a colegilor din afară şi în cadrul evaluării a fost supus examinării sistemul de management al calităţii al Institutul Naţional de Metrologie, fără de care calitatea nu poate fi atinsă. Şi noi am trecut această evaluare cu succes. Urmează să dovedim credibilitatea măsurărilor noastre pe toate dimensiunile metrologice.”

Europa Liberă: Faptul că parţial, pe lângă finanţarea de la bugetul de stat, INM va trebui să câştige mijloace prin activităţi de metrologie nu va ştirbi cumva din exigenţele institutului faţă de realizarea corectă a măsurărilor. Ştiţi cum e la moldoveni: metru poate fi şi un pic mai scurt, şi mai lung, în funcţie de cumetri…

Vitalie Dragancea:
„Deja nu mai poate. Totodată, metrologia este ştiinţă şi Institutul Naţional de Metrologie a fost mandatat cu dreptul de a-şi câştiga anumite surse prin activităţi de cercetări ştiinţifice şi eu sunt sigur că în parteneriat cu companii cum e Moldovagaz, sau Termocom, sau Gaz Union Fenosa, noi avem foarte mule de realizat împreună, pentru a asigura o calitate şi o credibilitate mai mare a serviciilor în faţa consumatorilor. Respectiv, Institutul Naţional de Metrologie poate fi un operator util pe piaţa cercetărilor ştiinţifice. În rest, Institutul va fi focusat pe realizarea obiectivelor credibilităţii măsurărilor.”

Europa Liberă: Calitatea – e limpede – trebuie salutată şi încurajată. Cum este sau va fi descurajată lipsa de calitate, sau devierea de la canoane, de la valorile pe care trebuie să le asigurăm pentru a fi credibili în faţa europenilor?
­
Vitalie Dragancea:
„În acest sens, în cadrul infrastructurii calităţii a fost creată Agenţia pentru protecţia consumatorilor cu care Institutul Naţional de Metrologie colaborează foarte intens. Şi, respectiv, când identificăm anumite abateri de la cadrul normativ, noi informăm colegii de la Agenţie ca ei să întreprindă măsurile necesare. Discutasem mai devreme despre caracterul pro activ al consumatorilor.

Consumatorii tot sunt o sursă de informaţie foarte bine pentru Agenţia pentru protecţia consumatorilor, şi colaborarea dintre consumatori şi Agenţia pentru protecţia consumatorilor ar fi benefică pentru asigurarea unei pieţe de serviciu şi produse calitative în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG