Linkuri accesibilitate

„Liderii AIE ar putea învăţa mult din greşelile lui Voronin, ei însă preferă să înveţe din greşelile proprii” (Jurnal de Chișinău)


Dreptul de a călători gratuit îl vor păstra doar veteranii de război şi persoanele cu dizabilităţi (Kommersant.md).


La o zi de la mărirea de pensii, Constantin Tănase scrie în „Timpul” că decizia de a le creşte doar pe cele mici ar fi o „insultă” adusă unor pensionari care întreaga lor viaţă au muncit mult, în speranţa că la bătrâneţe vor avea o pensie cât de cât decentă. De ce, ca răsplată pentru o viaţă trăită corect, nu li se indexează pensiile, se întreabă Tănase şi răspunde: pentru ca să ajungă bani să fie indexate pensiile celor care nu prea şi-au rupt oasele muncind, trăind ca greierele din fabulă.

Un comentariu semnat de Petru Bogatu în „Jurnal de Chişinău” discută posibilitatea ca în următorii doi ani Republica Moldova să existe fără guvern. Unde mai pui că în Europa există precedente, scrie Bogatu referindu-se la cel al Belgiei care a existat 535 de zile fără executiv. Fără guvern, fireşte, luna nu vă cădea pe capul nostru, dar nici mană cerească nu va pica de sus, apreciază Bogatu. Versiunea i se pare plauzibilă editorialistului mai ales pentru că, unu, Constituţia nu-l obligă neapărat pe şeful statului să pornească investitura şi, doi, pentru că şeful statului poate, dar nu este obligat, conform aceleiaşi constituţii, să dizolve Parlamentul după mai multe investituri eşuate.

Liderii AIE ar putea învăţa mult din greşelile lui Voronin, ei însă preferă să înveţe din greşelile proprii” ,scrie la rândul său Nicolae Negru. Comentatorul crede că „situaţia critică, impasul în care a nimerit Partidul comuniştilor este consecinţa unor erori strategice, pe care le repetă astăzi Filat, Lupu şi Ghimpu. Nu mai e mult până îşi vor schimba rolurile, se pot pomeni în locul lui Voronin, dacă nu reuşesc să se înţeleagă cine să fie prim-ministru. Liderul PCRM oferă un exemplu care ilustrează ce păţeşte un şef de partid când nu procedează raţional, când îşi ascultă inima, nu capul”, mai apreciază editorialistul de la „Jurnal de Chişinău”.

„Adevărul” scrie că o companie „care s-a ocupat de modernizarea reţelei de telecomunicaţii mobile a poliţiei de frontieră este executată silit”. Autorul notează că „potrivit unui anunţ făcut de executorul judecătoresc Iacob Miron, contra companiei SGC Grup a fost iniţiată procedura de executare silită pentru încasarea unei datorii de peste un milion de lei. […] Datoria ar urma să fie încasată în beneficiul firmei Provimet Grup SRL. De notat că ambele firme au fost implicate anul trecut într-un scandal în jurul implementării proiectului „Reţeaua de Comunicaţii Fixe şi Mobile pentru Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova“, pentru care Uniunea Europeană a alocat suma de circa 2,5 milioane de euro”, se mai menţionează în articol.

Kommersant.md scrie că de la 1 aprilie Uniunea transportatorilor a anulat gratuitatea la călătoriile în transportul public şi interurban pentru angajaţii instituţiilor de drept – poliţia, procuratura, poliţia ecologică, armata. Uniunea susţine că decizia a fost cauzată de „atitudinea dispreţuitoare a autorităţilor”. Dreptul de a călători gratuit îl vor păstra doar veteranii de război şi persoanele cu dizabilităţi, deoarece Casa de asigură sociale plăteşte compensaţii, în timp ce pentru restul categoriilor de beneficiari ai înlesnirilor ar fi trebuit să existe alocaţii de la bugetul de stat, se menţionează în articol.
XS
SM
MD
LG