Linkuri accesibilitate

Finanţarea din bugetul de stat nu aduce în mod automat un surplus de moralitate şi de bun-simţ în politică.Vin, se apropie, zice-se, timpuri noi, timpuri frumoase în care partidele autohtone vor fi finanţate din multpătimitul buget de stat. Şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale, şi unii politicieni, şi reprezentanţii unor organizaţii internaţionale ne-au lămurit deja că finanţarea formaţiunilor politice din bugetul de stat e mai mult decît necesară. Aşa cică se face pe alte meridiane, aşa Curtea de Conturi va putea controla activitatea financiară a partidelor, aşa vor fi diminuate corupţia şi dependenţa partidelor de oligarhi.

Trebuie să spun din capul locului, stimaţi ascultători, că mă încearcă sentimente amestecate. Nu că aş fi împotriva acestei găselniţe, dar nici entuziasmat din cale-afară parcă nu sînt. Fireşte, dacă specialiştii autohtoni şi străini îmbrăţişează ideea asta, o accept şi eu, cu toate că anumite temeri îmi rămîn.

Aş constata mai întîi că şi în acest domeniu am întîrziat. Legea asta putea fi adoptată încă în zorii tranziţiei. În alte ţări ea demult a fost pusă în aplicare. Noi, ca mai întotdeauna, ne gîndim la ea în ceasul al doisprezecelea, după ce ani de zile nu ne-a interesat de unde iau bani partidele.

De altfel, lucrurile ar putea să nu se schimbe esenţial din punctul de vedere al simplului muritor. Şi asta pentru că finanţarea din bugetul de stat nu aduce în mod automat un surplus de moralitate şi de bun-simţ în politică. Numai un naiv îşi poate imagina că omul - care a intrat în politică pentru a-şi soluţiona interesele personale – va deveni preocupat de interesele ţării chiar din clipa în care partidul îi va fi finanţat de buget. Că e finanţat de stat partidul, că nu e finanţat, omuleanul pus pe căpătuială tot la punga lui se va gîndi din zori şi pînă-n noapte.

Da, acum activitatea financiară a partidelor va fi mai la vedere. Numai că metoda salariului în plic ar putea să rămînă. Da, acum partidul nu va mai putea cheltui în campaniile electorale sume exorbitante de provenienţă obscură, dar liderul partinic preocupat de interesul lui va putea încasa în continuare „bacşişuri” de la un om prosper cu care să aibă o relaţie privilegiată.

Mă tem că – date fiind condiţiile noastre specifice – schimbarea nu va schimba prea multe. În locul oligarhilor obscuri dindărătul partidelor, vom avea aceiaşi oligarhi obscuri îndărătul partidelor finanţate din buget de această dată.

În concluzie, finanţarea partidelor din bugetul de stat e o şansă pentru îmbunătăţirea lucrurilor, care însă nu va fi valorificată fără proverbiala moralitate. Iar moralitate puţină a rămas în spaţiul decăderii morale.
XS
SM
MD
LG