Linkuri accesibilitate

Bulgaria: centriștii lui Borisov revin în forță


Plamen Oreșarski
Plamen Oreșarski

Partidul centrist GHERB conduce în sondaje cu un avantaj de 4,5% în fața Partidului socialist


Jurnalul de corespondent, semnat de la Sofia de Petiu Petkov, se referă la recente de sondaje de opinie în preajma anunțatului scrutin anticipat.

În ajunul campaniei pentru alegerile anticipate din 12 mai, partidul centrist GHERB conduce în sondaje cu un avantaj de 4,5% în fața Partidului socialist, fost comunist. La prima vedere situația pare paradoxală. Guvernul centrist, condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov, a demisionat în urmă unor proteste civice fără precedent in istoria post-totalitară a țării, dar aceasta nu a contribuit în nici un mod la creșterea popularității foștilor comuniști – principalul partid de opoziție. Dimpotrivă, ei au pierdut în urmă protestelor mai multe procente decât foștii guvernanți.

Nu a avut, se pare, efectul scontat și reînnoirea listelor prin excluderea foștilor membri din ultimul guvern de centru stângă. Printre aceștia se află și cei doi cardinali cenușii ai stângii – ex-ministrul de interne Rumen Petkov și ex-ministrul economiei și energeticii Rumen Ovciarov – considerat a fi omul concernelor energetice rusești în Bulgaria. Acum foștii comuniști încearcă să depășească rămânerea în urmă, lansând pentru postul de prim-ministru unul dintre cei mai buni experți din sectorul financiar, profesorul Plamen Oreșiarski.

A pierdut procente și Partidul „Bulgaria a cetățenilor”, condus de ex-comisarul european Meglena Kuvena. Banii investiți în acest proiect vor putea garanta formarea unui grup mic parlamentar – departe de ambițiile autorilor săi.

Încercarile de a fi constituite în grabă partide ale protestatarilor au dus la scindarea acestora în căteva tabere mici care nu vor putea influiența balanța forțelor politice. Ultimele sondaje nu acordă șanse mari așa ziselor partide ale protestului.

Se întâmplă un lucru straniu cu dreapta tradițională. În loc să profite de pe urmă nemulțumirii populare atragând o parte din simpanizanții cu vederi de centru-dreaptă, coaliția albastră condusă de ex-premierul Ivan Kostov a rămas neutra la protestul civic și acum intrarea sa în Parlament pare puțin probabilă.

Au câștigat în schimb ultranaționaliștii din „Ataka” și VMRO, care împreună cu partidul etnicilor turci, vor fi prezenți în viitorul Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG