Linkuri accesibilitate

Scumpiri în Postul Paştelui, producători în pierdere şi cumpărători în căutarea unor preţuri cu bun simţ


Cu microfonul Europei Libere, la Piaţa Centrală din Chişinău.

Lumea creştină occidentală a sărbătorit duminică Paştele. Credincioșii ortodocși vor sărbători Paştele abia peste 5 săptămâni, pe 5 mai. În perioada Postului Mare, tradițional preturile scad la produsele din carne si lactate. Astfel, majoritatea moldovenilor îşi permit să mai pună un ban de-o parte, ca sa poată face faţă scumpirilor din ajunul sărbătorii Pascale, care, pentru multe familii de moldoveni este şi un prilej de întâlniri şi sărbătoare în familie. Mai multe, aflăm de la Diana Răileanu, care a stat astăzi de vorbă cu negustorii şi cumpărătorii din Piaţa Centrală a capitalei:

„S-o ieftinit brânza de oi cu 10 lei, brânza de vaci cu 15 lei, dacă a fost 50 şi acum e 35 sau chiar 30 de lei. Socotiţi cu cât s-au ieftinit. Dacă lumea ţine post, ce să facem? ”

Maria, o vânzătoare venită de la Ialoveni să vândă lactate la Piaţa din centrul capitalei, spune că preţul la care e nevoită să-şi vândă marfa nu-i acoperă nici pe de parte cheltuielile de producere. Femeia speră să-şi poată acoperi din pierderi în ajunul sărbătorilor de Paşti, când preţul produselor va creşte „ca pe drojdii”:

„Pe urmă revenim la normal pentru că nu poţi să mergi întotdeauna în minus şi minus. Lumea care cumpără trebuie să se gândească că omul munceşte şi totul îi scump: motorina, lucrul pe deal, lucrul la animale.”

​O altă vânzătoare, Tamara, care mă îndemna să cumpăr de la ea ouă de casă, îmi spune că din lipsă de cumpărători a trebuit să scadă preţul mărfii: de la 15 lei pentru zece ouă, cât cerea înaintea Postului, la10 lei în Post:

„La Paşte, poate se va scumpi atunci, că fiecare vrea să mai ridice preţul.”

Europa Liberă: Să înţeleg că şi negustorii aşteaptă sărbătorile să poată ridica preţurile?

„Aşteaptă, că e momentul lor. Dacă vin sărbătorile trebuie să avem şi noi ceva la masă, cât de puţin.”

Europa Liberă: Dar faptul că oamenii vor de toate, influenţează preţul?

„Numai că influențează, mult.”

Europa Liberă: Moldoveanul vrea să aibă de toate pe masă...

„Vrea, rupem dintr-o parte, punem în alta, că aşa e tradiţia, obiceiul, nu avem ce face.”

Europa Liberă: Dar când eraţi Dvs copilă, la fel era masa plină cu de toate?

„Înainte parcă nu prea era aşa. Acum lumea parcă oleacă lumea s-o mai îmbogăţit. Înainte te găteai cu un ouşor, cu un jambon, cu o bucăţică de cârnaţ, ce mai aveai pe acasă. Nu erau atâtea delicateţuri, dar acum lumea vrea de toate. Şi eu aş vrea mai multe şi mai bun, dar dacă nu mă ajunge punga, mă mulţumesc cu ce am.”

În timp ce negustorii se plâng că muncesc „în pierdere”, cumpărătorii pe care i-am întâlnit la piaţă spun că preţurile afişate îi cam bat la buzunare. E adevărat că s-au ieftinit produsele de frupt, dar s-au majorat preţurile la cele de post:

„Chiar îs mari, îs pre mari. Ciupercile erau 32 de lei, acum sunt 38, chiar 40, iar la piaţa „Delfin”, în general sunt 48 de lei kg”.

Europa Liberă: Dar ce va fi în ajunul sărbătorilor de Paşti?

„Potopul.”

Europa Liberă: De sărbători vrea omul să aibă de toate pe masă, cum se descurcă?

„Avem noroc că ne sunt copiii peste hotare şi ne trimit bani. Cu ăştia trăim.”

„Cresc preţurile, tare cresc, pentru că lumea vrea să mănânce, iar aceştia care vând, ridică preţul.”

Europa Liberă: Dvs, ca să aveţi pe masa de sărbătoare de toate, cum faceţi economii?

„Mai vindem şi noi ceea, ceea pe la piaţă şi aproape de Paşti strângem o capică, altfel nu.”

Europa Liberă: Din pensie puneţi de-o parte?

„Nu avem ce, plătim comunalele şi ne rămân o sută de lei. Ce să facem cu o sută de lei doi bătrâni?”

„Îs cam scumpe?”

Europa Liberă: Dar în ajunul sărbătorilor de Paşti cum vor fi?

„Încă mai scump. Da, după cum primim noi pensia noastră, nu-ţi ajunge. Cu toate că eu trăiesc la ţară, acolo numai apa nu o cumpăr.”

Europa Liberă: Ţineţi post?

„Ţinem, vrei nu vrei, mai facem economie, nu dăm bani numai pe carne.”

Europa Liberă: De unde veţi lua bani pentru masa de Sărbători?

„Nădejdea e la fiică, ea mai lucrează, mai câştigă câte ceva, or cu pensia mea nu fac nimic.”

De fiecare dată cumpărătorii se plâng de preţurile mari din ajunul sărbătorilor de Paşti, Crăciun sau Revelion. Însă experţii cu care am stat spun că tocmai dorinţa lor exagerată de a avea pe masa de sărbătoare bucate din cele mai alese, i-ar stimula pe vânzători să mărească preţul. „Oferta e pe măsura cererii”, explică Tatiana Lariuşin de la institutul „Viitorul”. Experta sugerează oamenilor să facă provizii din timp, ca să nu cadă pradă scumpirilor exagerate sau, pur şi simplu, să-şi gătească masa de sărbătoare mai modest.
XS
SM
MD
LG