Linkuri accesibilitate

Ce anume l-ar face pe Ponta să se distanțeze de partenerii săi (ziare.com)


„Pentru a-şi satisface financiar clientela, guvernele corupte măresc taxele” (România liberă).


Premierul Victor Ponta capteaza intreaga atentie a comentatorilor de presa de la Bucuresti. De aceasta data, legat de apropiata desemnare a procurorului general si a celui anticoruptie. Sunt indicii ca numele lor nu sunt convenite cu partenerii de coalitie, ba chiar mai rau, ar fi rezultatul consultarii premierului social-democrat cu presedintele Traian Basescu.

Stefan Vlaston explica intr-un articol invitat pe site-ul ziare.com ce anume l-ar face pe Ponta sa se distanteze de partenerii sai din Uniunea Social Liberala: nevoia de bani. România nu se poate mentine in echilibru, platind pensii si salarii, precum si obligatii legate de imprumuturile externe, decat cu sprijinul Uniunii Europene, iar acest sprijin nu vine daca premierul se mentine pe pozitia anti-europeana adoptata consecvent de liberali si conservatori. Stefan Vlaston se refera la reactiile de ieri ale celor din USL: Victor Ponta a fost atacat dur intr-o emisiune la postul Antena 3, detinut de trustul lui Dan Voiculescu, iar liderul liberal Crin Antonescu a evocat posibilitatea ruperii USL daca interimarul de la justitie, si anume premierul Ponta, o va numi la Directia Nationala Anticoruptie pe fostul procuror general Laura Codruta Kovesi.

Pe acelasi site, Emilian Isaila explica noua atitudine a lui Victor Ponta si printr-un calcul politic: Crin Antonescu este in scadere serioasa de popularitate, de ce si-ar mai asuma Ponta represaliile Uniunii Europene de dragul USL? Pe de alta parte, arata comentatorul de la ziare.com, austeritatea introdusa de guvernul Emil Boc a continuat, ba chiar s-a mai si inrautatit, in lipsa investitiilor si a maririi preturilor la utilitati. Ponta va avea curand nevoie de cineva pe care sa dea vina. Nici macar proiectul de modificare a Constitutiei nu mai reprezinta o miza pentru pastrarea actualei majoritati parlamentare. Premierul a lasat deja deoparte aceasta tema, constatand ca membrii Curtii Constitutionale sprijina clar punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu si nu pe al sau, se mai arata in acest articol.

In Romania libera, Ioana Lupea analizeaza situatia sub aspect politic. Poate fi crezut Victor Ponta in noua postura de luptator anticoruptie? Inca nu, dar nu e exclus. Studiile unor experti straini arata ca in Roâania inegalitatea sociala creste vertiginos. Trei sferturi din populatie detine numai un sfert din avutia nationala. „Pentru a-şi satisface financiar clientela, guvernele corupte măresc taxele sau reduc salariile angajaţilor publici, fapt care creşte corupţia birocraţiei, micşorează alocările pentru politicile sociale”. La cealălalt pol, săracii invata sa-si vanda votul pentru marunte avantaje de moment. Daca este intr-adevar un lider de stanga, scrie Ioana Lupea, Victor Ponta va vrea sa rupa acest cerc vicios.
XS
SM
MD
LG