Linkuri accesibilitate

Cine a pus panourile ilegale la Chișinău?


Nicolae Clima suține că de vină ar fi o firmă care a pierdut un proces cu primăria capitalei la Curtea Supremă de Justiție.




Judecătorul Curții Supreme de Justiție Nicolae Clima a declarat Europei Libere că știe cine ar putea fi autorul panourilor stradale apărute astăzi pe străzile Chișinăului, care îl acuză de corupție pe el și pe o colegă magistrată. De vină ar fi o firmă care a pierdut un proces cu primăria capitalei la Curtea Supremă de Justiție.Judecătorul nu a intrat în detalii, dar corespondenta noastră Tamara Grejdeanu a reușit să le afle.

Presupusul comanditar al panoului publicitar ce-i declară pe magistraţii Nicolae Clima şi Vera Macinskaia drept judecători corupţi ar fi, în opinia unor funcţionari de la primăria capitalei dar şi a judecătorului Clima, firma Electro Plus din Ucraina. Judecătorii vizaţi au respins executarea unei hotărâri în care firma ucraineană cerea 24 de milioane de lei de la Regia transport electric a primăriei Municipiului Chişinău. Magistratul este de părere că mesajul afişat este denigrator şi a fost lansat fără respectarea normelor legale:

„Presupun că persoana mea apare în legătură cu un caz examinat la care am participat, legat de acceptarea executării unei hotărâri împotriva primăriei Municipiului Chişinău, de încasare a 24 de milioane şi colegiul nostru nu a încuviinţat executarea hotărâri. Vedeţi că totul este clandestin dar nici nu poate fi vorba de autorizare şi legalizare a unor asemenea panouri.”

Şi reprezentanţii primăriei confirmă caracterul ilegal al afişajului, instalat noaptea, fără acordul companiilor publicitare. Vadim Brânzaniuc, şeful Serviciului de presă al primăriei Chişinău spune că din acest motiv toate panourile vor fi demontate:

„A fost deja emisă dispoziţia primarului general prin care se retrag autorizaţiile de funcţionare şi de amplasare pentru aceste panouri, de asemenea se demolează respectivele panouri. Astea sunt acţiunile pe care le poate întreprinde autoritatea publică locală. De aplicarea amenzii şi celelalte aspecte urmează să se expună organele competente, poliţia şi alte instituţii.”

Cine se face responsabil de mesajele care apar pe afişele stradale este stipulat în legea cu privire la publicitate, îmi spune Sandu Osadcenko, directorul unei agenţii de publicitate din Chişinău. Astfel, nemulţumirea faţă de conţinut poate fi adresată doar celui care a comandat publicitatea:

„Dacă o să apară nişte pretenţii faţă de această publicitate, difuzorul de publicitate poartă responsabilitate doar pentru timpul, locul şi mijloacele prin care a fost difuzată această publicitate, atât. Dacă este vorba de conţinutul informaţiei, pentru conţinutul informaţiei este responsabil furnizorul de publicitate.”

Aceeaşi lege spune că furnizorul de informaţie trebuie să poată proba veridicitatea conţinutului pe care vrea să îl afişeze, doar că agenţia de publicitatea nu este obligată să ceară acest lucru.

Chiar dacă panourile cu pozele celor doi judecători şi-au făcut efectul atrăgând atenţia trecătorilor, mulţi dintre oamenii cu care am stat de vorbă au spus că o astfel de inculpare, fără drept de apel, nu este neapărat credibilă pentru că nu este probată:

„L-am observat de departe.”

Şi ce părere aveţi?

„Ne arată oamenii care i-au mită, de acum asta-i bine. Dar pur şi simplu eu mă gândesc dacă aceasta este drept sau nu. Dacă sunt dovezi de 100 de procente, atunci, da, este corect.”

„Da eu ştiu cine-i el, nici nu l-am văzut şi nici nu-l ştiu.”

„Trebuie să le fie ruşine, cum aşa.”

„Da el nici nu trebuie, n-are nici un folos, ceva despre pace să fie.”

Un şofer de troleibuz care a circulat astăzi toata ziua pe lângă panoul buclucaş mi-a spus ca asemenea acţiuni seamănă mai curând cu focuri de artificii, care costă scump, produc zgomot, dar sunt uitate foarte rapid si astfel doar devalorizează adevărata luptă cu corupţia.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG