Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională de la Chișinău a ieșit din impas


Deputatul liberal Victor Popa va fi unul din judecătorii Curții Constituționale numit de parlament.



Deputații fostei majorități de guvernare au votat vineri ca deputatul liberal Victor Popa să devină judecător la Curtea Constituțională, deblocând în felul acesta activitatea acestei instanțe. Curtea s-a pomenit în impas în februarie, când au expirat mandatele a doi judecători pe care îi numește Parlamentul, din totalul de șase. Președintele Curții Alexandru Tănase a spus atunci că ar fi imprudent din partea clasei politice să lase instanța blocată în vreme de criză politică, pentru că ar fi poate nevoie de ea în caz de alegeri anticipate, de exemplu. Cu votul de vineri acest impas a fost însă înlăturat. Relatează Liliana Barbăroșie.

Potrivit statutului său, Curtea Constituţională poate adopta decizii doar dacă are în componență magistrați numiți de către toate puterile din stat, cea legislativă, cea executivă şi cea judecătorească.

Tocmai din acest motiv numirea, vineri, de către legislativ a unuia din cei doi magistraţi pe care are dreptul să-i delege această ramură a puterii a deblocat activitatea acestei instanţe. Lucru salutat de preşedintele Curţii Constituționale, Alexandru Tănase:

„Am intrat în normalitate. Joia viitoare, din câte am înţeles, dumnealui va depune şi jurământul. Sper foarte mult de asemenea că va fi confirmat şi al doilea candidat. Dacă se va întâmpla aşa cum arată toate aşteptările, vom avea o componenţă foarte bună a CC, din punct de vedere profesional şi moral.”

Victor Popa
Victor Popa
Deputatul liberal Victor Popa pleacă magistrat la Curtea Constituţională într-un moment în care partidele fostei alianţe încearcă din nou să se coalizeze pentru a evita alegerile anticipate. Cu doar câteva săptămâni în urmă, unul din aceste partide, PLDM-ul condus de Vlad Filat, găsea nepotrivită candidatura lui Popa din cauza apartenenţei la un partid politic şi opta pentru desemnarea magistraţilor în urma unui concurs. Astăzi, însă, liberal-democraţii au votat fără nici o ezitare. Un vot care, pentru unii, ar semnala un început de înţelegere între partidele alianţei, iar pentru alţii, dimpotrivă, o pregătire a terenului pentru anticipate prin deblocarea instituţiei care validează sau nu astfel de decizii. Şeful grupului parlamentar liberal-democrat, Valeriu Streleţ, lasă de înţeles că ar fi vorba mai degrabă despre prima versiune:

„Noi avem toată voinţa de a găsi soluţii şi a evita anticipatele. Am impresia că exact aşa e şi la ceilalţi colegi. Aşa că acum examinăm doar perspectiva constituirii AIE 3”.

În Parlament, liberalul Victor Popa era preşedinte al uneia dintre cele mai importante comisii permanente, cea juridică, pentru numiri şi imunităţi. Aşa că două îndoieli au fost exprimate în plen de anumiţi deputaţi, printre ei fostul comunist Sergiu Sârbu: dacă se va putea detaşa liberalul de partidul cu care a intrat în parlament şi cum va acţiona când va avea în faţă sesizări pe legi adoptate prin girul comisiei pe care a condus-o. Iată răspunsul magistratului:

„Eu sunt deputat pe lista PL, dar nu sunt membru al acestui partid. Şi sunt conştient de supremaţia constituţiei asupra intereselor de partid. Nu-mi prea aduc aminte despre legi iniţiate de mine personal care ar fi fost declarate neconstituţionale. Dar tocmai de aceea şi există CC ca să repare greşelile comise, voluntar sau involuntar, de parlament.”

Până la activitatea politică, Victor Popa a fost expert în drept constituţional şi profesorul universitar. Săptămâna viitoare, parlamentul ar putea să-l desemneze şi pe al doilea magistrat la CC, Aurel Băieşu, şi el profesor în drept, acum ambasador al Republicii Moldova la Roma.
Previous Next

XS
SM
MD
LG