Linkuri accesibilitate

O premieră în cercetarea spațială...


Lansarea navei ruse de pe cosmodromul de la Baikonur, în Cazahstan

Traseul ales de capsula cosmică rusească Soiuz a scurtat cu 45 de ore călătoria obișnuită pînă la Stația Spațială Internațională.


Doi cosmonauți ruși și un astronaut american au ajuns vineri în zori pe scurtătură la Stația Spațială Internațională, după o călătorie de numai șase ore. Detalii despre premiera cosmică, într-o relatare a agenției Reuter tradusă de Mircea Țicudean.

Reuter scrie că traseul ales de capsula cosmică rusească Soiuz a scurtat cu 45 de ore călătoria obișnuită, permițându-le să-și înceapă mai devreme misiunea de cinci luni și jumătate astronautului de la NASA, Chris Cassidy și a cosmonauților ruși Pavel Vinogradov și Alexander Misurkin.

Capsula Soiuz a „parcat” la modulul Poisk al Stației la ora 4 și 28 de minute în zori, ora Moldovei, la numai cinci ore și 45 de minute după lansarea de pe cosmodromului Baikonur din Kazahstan. Toate echipajele dinainte, indiferent dacă au folosit navetele spațiale americane, acum retrase din circulație, sau capsulele rusești Soiuz, avuseseră nevoie de cel puțin două zile ca să ajungă la Stație, un laborator cu costul de 100 de miliarde de dolari care zboară la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului.

„Cu cât ne aflăm mai aproape de stație, cu atât ne simțim mai bine. Totul merge perfect”, au spus cosmonauții prin radio controlorilor de zbor de lângă Moscova, în timp ce capsula Soiuz se apropia de bastionul orbital creat cu contribuția a 15 țări. La bordul Stației, noii veniți au fost întâmpinați cu căldură de comandantul Expediției 35, Chris Hadfield, de la Agenția Spațială Canadiană, de astronautul NASA Thomas Marshburn și de cosmonautul rus Roman Romanenko.

Rusia a testat noua rută, mai rapidă, dar care necesită manevre de direcționare foarte precise, în trei zboruri de marfă fără echipaj, înainte de a trimite pe noua cale cosmonauți. Igor Lisov, de la o publicație rusească specializată în cosmonautică, a spus agenției Reuter că din punct de vedere balistic noua rută este dificilă și că ea poate fi ratată – de pildă dacă nu se poate corecta la timp orbita Stației sau dacă astronauții sunt nevoiți să se ferească de așa-numitele ”deșeuri cosmice”.

Avantajul, scrie Reuter, este că echipajul nu este nevoit să petreacă două zile înghesuit în capsula Soiuz. De asemenea, cosmonauții pot sosi la Stație înainte să simtă posibile efecte negative ale adaptării la microgravitație, cum sunt grețurile, amețeala și vomatul, iar experiențele și mostrele medicale pot ajunge și ele mai repede pe orbită, în avantajul științei.

Cosmonatul Vinogradov a spus înaintea lansării de astă-noapte că inginerii ruși au început să ia în considerare noi căi spre stația orbitală în urmă cu trei ani. Vinogradov și-a amintit că la început toți aveau rezerve față de această posibilitate, dar ea a devenit realitate datorită mai ales muncii inginerilor și progreselor tehnologice ale capsulei Soiuz, care este acum echipată cu sisteme de control și comandă digitale și cu un computer de bord care – cu cuvintele cosmonautului – „poate face aproape orice”.
XS
SM
MD
LG