Linkuri accesibilitate

Vinerea Mare și papa Francisc


Papa Francisc la slujba ținută în Biserica închisoriiCasal del Marmo la 28 martie
Papa Francisc la slujba ținută în Biserica închisoriiCasal del Marmo la 28 martie

Suveranul pontif îndeamnă la compasiune pentru cei săraci și excluși.


Catolicii marchează astăzi Vinerea mare dinaintea Paștelui cu un papă nou, care pare hotărât să-și impună stilul auster și milostiv anunțat încă de când a fost ales în conclav la jumătatea lunii martie. Detalii de la Mircea Țicudean.

Papa Francisc a decis să celebreze Cina cea de taină, joi, într-o închisoare din Roma, nu într-un lăcaș de cult ca papii dinainte, și să spele picioarele pușcăriașilor. Cu o zi înainte, miercuri, Francisc scrisese pe Twitter că „dacă vrem să fim întru Hristos” trebuie să ne schimbăm și să evităm „o credință obosită și de rutină”.

Tot miercuri, la prima sa audiență generală de când este papă, Francisc a cerut celor peste un miliard de catolici să aibă grijă de „oițele rătăcite” în zilele celei mai mari sărbători creștine.

AFP notează că îndemnurile Papei la compasiune pentru cei săraci și excluși nu sunt chiar așa de noi: ca arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio a ținut des slujbe în închisori, spitale, mahalale mizere sau azile de bătrâni și a cerut mereu Bisericii să fie mai aproape de oamenii de rând.

Joi după-amiază Papa a mers la centrul de detenție juvenilă Casal del Marmo, dintr-un cartier din nord-vestul capitalei italiene, unde a luat masa cu 35 de deținuți și 11 deținute cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani, de naționalități și credințe diferite, majoritatea imigranți. Înainte le-a spălat picioarele la 12 dintre ei, în ritualul care amintește de spălarea de către Isus a picioarelor celor 12 apostoli.

Astăzi, Papa Francisc va recita Patimile lui Cristos – povestea ultimelor ore din viața lui Isus – în bazilica Sfântul Petru, iar apoi va prezida ceremonia Drumul Crucii la Colosseum, unde mii de creștini au fost uciși pentru credința lor în Imperiul Roman.

AFP scrie că dacă anul trecut Papa Benedict a fost nevoit să urmărească procesiunea așezat sub o pergolă, din cauza stării de sănătate nu prea bune, Papa Francisc ar urma să meargă astăzi în rând cu pelerinii și poate chiar să ducă pe umeri o vreme crucea de lemn.

Mâine, sâmbătă, Papa va participa la priveghiul din Bazilica Sfântul Petru, iar duminică va ține slujba de Paște în fața miilor de pelerini din piață și va rosti, ca primul suveran pontif născut departe de Europa, adresarea tradițională de Paște „urbi et orbi” – orașului și lumii.

Comentând stilul neobișnuit al primelor zile de pontificat ale lui Francisc, agenția germană DPA a scris că el parcă nu ar fi chiar hotărât să fie papă: încă le cere prietenilor să-l numească cu numele Bergoglio, își semnează scrisorile oficiale numai „Francisc”, nu „Papa Francisc” și preferă să locuiască într-o pensiune a Vaticanului, nu în grandiosul apartament papal din Palatul Apostolic.

Singura concesie făcută funcționarilor de la Vatican a fost că s-a mutat din camera 207 a pensiunii într-un apartament mai mare, unde poate primi vizite.

Întrebat dacă Papa va sta mereu la pensiune, purtătorul de cuvânt al Vaticanului reverendul Frederico Lombardi a spus doar: „vom vedea ce va fi mai departe”...

Ori Francisc are probleme de adaptare la noua slujbă, ori vrea să adapteze noua slujbă la chipul și asemănarea sa – comentează DPA.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG