Linkuri accesibilitate

„Ministru la comunişti, procuror-şef la democraţi” (Adevărul)


„Misterul crimelor de la Durleşti şi Ialoveni” (Timpul).



Toată presa de astăzi scrie despre Vitalie Pârlog, candidatul la postul de procuror general. „Colaboraţionist comunist” este numit acesta în Jurnal de Chişinău, „Candidat cusut cu aţă roşie” este eticheta în Săptămâna, Panorama atrage atenţia că domnul Pârlog este din acelaşi raion, Nisporeni, ca şi Vladimir Plahotniuc, iar Adevărul, într-un articol întitulat „Ministru la comunişti, procuror-şef la democraţi” solicită părerea unor jurişti cunoscuţi referitoare la candidatul Pârlog. Mulţi remarcă faptul că fostul ministru nu este un specialist în drept penal.

Tot Adevărul examinează detaliile majorării pensiilor, începând cu 1 aprilie – acţiune susţinută unanim în Parlament. Ce dedesubturi ascunde această majorare, părerile experţilor dar şi răspunsul la întrebarea tradiţională – „de unde luăm bani?” le găsiţi în textul lui Ion Preaşcă. Acelaşi ziar ne anunţă că datoria externă a Moldovei a depăşit 6,1 miliarde dolari. Vestea bună este că, din câte se pare, se poate şi mai rău. Unui locuitor din ţara noastră îi revine o datorie publică de 23 ori mai mică decât media mondială.

În teatre fac spectacol contabilii, nu regizorii”, îl citează Adevărul pe preşedintele Curţii de Conturi, surprins de neregulile depistate de instituţia pe care o conduce la teatrele din Republica Moldova.

Timpul încearcă să descopere „Misterul crimelor de la Durleşti şi Ialoveni”. Un captivant text care varsă lumină inclusiv asupra metodelor practicate de poliţiştii şi procurorii moldoveni în încercările lor de a descoperi infracţiunile. Printre cei care ar fi obţinut mărturisiri prin tortură, s-ar număra şi Sergiu Cociorvă, actualul şef al poliţiei municipale.

În Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu ironizează - „Schimbarea numită Pârlog”. Citez „Vitalie Pârlog putea fi propus pentru funcţia de procuror general doar la capătul unei beţii ruseşti”, citat închis. Mai multe detalii, în ediţia de astăzi a Jurnalului.

Logos Press face o treabă nobilă, încercând să distrugă mitul susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit căruia, moldovenii ar fi cea mai băutoare naţiune de pe glob cu 21 litri de alcool curat pe an. Un text util, din care aflăm că situaţia reală ar fi cam de trei ori mai bună decât o spune OMS-ul şi că tot vinul e pe primul loc la consum - 58%, cu un procent mai puţin decât în Franţa, unde vinul reprezintă 59% din consumul de băuturi şi infinit mai bine decât în Rusia, unde cota vinului este de doar 11%, cea mai mare parte a alcoolului consumat (61%) fiind reprezentată de băuturile tari. Altfel spus – votcă.
XS
SM
MD
LG