Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Nu l-am demis pe Zubco ca să votăm un procuror comunist”


Vladimir Voronin: „îl cunosc foarte bine şi, da, cred că e o persoană demnă să exercite această funcţie”.


Numirea lui Vitalie Pârlog în postul de procuror-general este incertă, după ce liberalii și liberal-democrații au spus că nu-l vor susține în Parlament. Fostul ministru al justiției din perioada guvernării comuniste a fost selectat miercuri de către o comisie specială alcătuită din reprezentanții societății civile și juriști. Cu detalii despre alegerea comisiei și pașii următori, revine la microfon Liliana Bărbăroșie:

„Nu l-am demis pe Zubco pentru ca ulterior sa votam un procuror comunist,” a declarat astăzi liderul liberal-democraţilor, premierul în exerciţiu Vlad Filat, comentând nominalizarea făcută de comisie.

„E omul comuniştilor. Nu?” ne-a tăiat-o la rândul său liderul liberal, Mihai Ghimpu, întrebat de noi dacă va sprijini candidatura lui Vitalie Pârlog.

Vitalie Pârlog
Vitalie Pârlog
Comuniştii, pe de altă parte, prinşi între poziţia lor mai dârză ca niciodată de a nega orice decizie emanată de oponenţii politici, dar şi imposibilitatea de a-şi contesta un fost membru de echipă, l-au lăudat pe Pârlog, fără a-i garanta şi sprijin parlamentar pentru a ajunge în fruntea procuraturii.

„În calitate de ministru în guvernele conduse de noi, îl cunosc foarte bine şi, da, cred că e o persoană demnă să exercite această funcţie,” a spus Vladimir Voronin despre omul care a fost la un moment dat şi avocat al fiului său într-un dosar al CNA.

„Asta nu înseamnă însă că noi îl vom vota. Nu participăm la nici un târg cu ei,” ne-a spus însă tranşant comunistul Grigore Petrenco.

Democraţii spun că nu au luat deocamdată o decizie. Apartenenţă, în trecut, la o guvernare comunistă nu este luată însă în serios de democraţi, aşa cum rezultă din comentariile mai multor democraţi.

„A fost un ministru activ şi simpăticuţ. Nu cred că trebuie să ne cramponăm de funcţiile pe care le-a ocupat,” l-a lăudat pe Vitalie Pârlog, Dumitru Diacov.

„Da' domnul Lazăr nu a fost ministru într-un guvern comunist?”, a replicat la rându-i democratul Adrian Candu.

Nu se ştie însă cum se vor împărţi democraţii între părerea foştilor lor aliaţi, cu care încearcă acum din nou să se coalizeze, şi cuvântul dat de liderul lor de partid, Marian Lupu. Atunci când a creat o comisie independentă de concurs pentru găsirea unui procuror apolitic, speaker-ul a dat asigurări că nu va devia de la alegerea comisiei, oricare va fi aceasta. Comisia creată de acesta a trezit însă anumite îndoieli mai ales pentru că nu s-a urmat o procedura prevăzută de lege.

Alegerea comisiei în favoarea juristului Vitalie Pirlog, fost ministru al justiţiei in perioada guvernării comuniste, a trezit şi mai mari îndoieli, mai ales după ce dosarul depus de acesta fusese descalificat la un moment dat, după care din nou admis în competiţie. Aşa că l-am întrebat pe Corneliu Gurin, preşedintele comisiei, cum se explică această ezitare:

„S-a creat impresia că activitatea în cadrul unui ONG nu ar fi corespunzătoare. Dar toţi cei neadmişi au contestat şi au adus dovezi suplimentare. Şi domnul Pârlog a demonstrat că organizaţia şi el personal desfăşoară activitate de domeniu juridic, de apărare a drepturilor omului şi asta corespunde sarcinilor procuraturii. Cel puţin în programul de management şi prezentarea din faţa comisiei, a prezentat cele mai bune soluţii, inovative. Asta a cucerit comisia.”

Aceste argumente au sunat însă neconvingător chiar şi pentru fostul şef de partid al lui Corneliu Gurin, deputatul neafiliat Mihai Godea, care a declarat şi el astăzi că nu va vota pentru Vitalie Pârlog, lăsând la fel de înţeles că, odată cu acest concurs, şi drumul lui cu cel al fostului său adjunct pe linie de partid s-au despărţit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG