Linkuri accesibilitate

„Să nu tăiem toate pădurile, să nu poluăm toate apele, tot aerul...”


Anatolie Prohniţchi: „anual, în R. Moldova dispare un sat urmare a apei de calitate proastă şi oamenii mor”.



Deşi problemele ecologice şi de mediu sunt cele care ne afectează poate cel mai mult viaţa şi sănătatea, ele sunt ultimele în lista priorităţilor pe care şi le-a asumat să le realizeze până în 2014 guvernul Filat aflat acum în exerciţiu. Şi în Parlament auzim foarte rar sau aproape deloc dezbateri aprinse pe marginea unor iniţiative legislative care ar viza ecologia sau mediul. Domenii pe care ecologiștii nu o dată au spus că le-ar plasa mai curând în lista restanţelor actualei guvernări.

Iată cum explică această stare de lucruri preşedintele Partidului Verde Ecologist din Moldova, Anatolie Prohniţchi:
„Eu am avut discuţii cu unii lideri de partid din cadrul alianţei şi nu aş spune că dânşii au manifestat un interes oarecare faţă de această problemă.”

Calitatea apei potabile în mediul rural, dar şi verificarea calității produselor alimentare ar fi, în opinia lui Anatolie Prohniţchi, probleme prioritare care trebuie soluţionate în regim de urgenţă: „Este statistică despre care tot nu se vorbeşte; anual, în Republica Moldova dispare un sat ca consecinţă a apei de calitate proastă şi oamenii mor. Oamenii consumă produse neverificate ori ştampilate nu ştiu de cine că totul este în normă, cu toate că nu este aşa.”

Anatolie Prohniţchi nu exclude că partidul pe care îl conduce ar putea constitui acea forţă alternativă pe care şi-o doresc alegătorii. Numai că prezenţa partidelor ecologiste în legislativ nu înseamnă neapărat şi decizii cu adevărat importante de mediu.

La această concluzie am ajuns discutând cu Ovidiu Iane, preşedintele executiv al Partidului Verde şi deputat în Parlamentul României: „Nu suntem suficienţi de mulţi şi, la modul cum este făcută acum coaliţia parlamentară, nu suntem suficient de puternici ca să putem să impunem anumite măsuri. Dar faptul că suntem acolo şi avem acea tribună de la care să vorbim este extrem de important. Aşa tribună trebuie să fie şi aici în Moldova, pentru că altfel presa şi oamenii nu iau foarte în seamă lucrurile care nu se spun de la tribuna Parlamentului. Noi venim şi spunem aşa haideţi să ne gândim să meargă economia şi să câştige oamenii bani, dar să o facem responsabil, să ne gândim la mediu. Să nu epuizăm resursele, să nu tăiem toate pădurile, să nu poluăm toate apele, să nu poluăm tot aerul, doar în detrimentul profitului economic.”

Şi în Parlamentul britanic vocea verzilor este auzită, nu şi ascultată, îmi spune reprezentantul partidului verzilor din Anglia şi Ţara Galilor, Ricky Knight: „Partidul nostru are 40 de ani, dar abia acum trei ani am reuşit să obţinem un loc în Parlament. Un deputat nu poate decide însă prea multe, mai ales când coaliţiei de guvernare puţin îi pasă de problemele ecologice şi de durabilitatea mediului înconjurător. O problemă este şi cultura politică, mentalitatea alegătorilor. Electoratul britanic se conducea după principiul: de ce să votăm verzii dacă ei oricum nu vor câştiga. Probabil că este valabil şi pentru Moldova.”

Mai mulţi experţi constată că problemele de mediu totuşi ajung pe agenda autorităţilor dovadă fiind bunăoară, proiectul Moldova Eco Energetică sau promovarea agriculturii ecologice. Numai că puţinele iniţiative ar avea şanse minime în lipsa sprijinului financiar european.
Previous Next

XS
SM
MD
LG