Linkuri accesibilitate

Victor Ponta față-n față cu BBC-ul (Adevărul)


Lecția cipriotă (ziare.com).


În ziarele de la București, premierul Victor Ponta este criticat pentru un interviu acordat recent la BBC. Intr-un comentariu publicat de Adevarul, Mircea Vasilescu arata ca Ponta nu a inteles ca se afla in fata unei jurnaliste de inalt calibru si a venit nepregatit. La intrebarile precise, Ponta a raspuns cu generalitati, defensiv, dand impresia nu ca ar vrea sa raspunda, sa clarifice ceva, ci sa scape de intrebari. In acelasi timp, a facut destule gafe, spune comentatorul, cea mai grava legata de numarul mare de infractori romani arestati in Marea Britanie. Ei apartin minoritatii rome, a fost reactia, nepotrivita, a premierului, la care i s-a replicat politicos ca e vorba de cetateni romani. „Ponta ar fi avut ocazia să lămurească nişte lucruri, să dea exemple concrete, să afişeze o figură de prim-ministru serios, matur şi responsabil al unei ţări (mari) din Uniunea Europeană. Nimic din toate acestea”, este concluzia lui Mircea Vasilescu.

Pe site-ul ziare.com, Victor Ponta este acuzat, nici mai mult nici mai putin, decat ca ar fi pactizat cu presedintele Traian Basescu. Iulian Leca a descifrat aceasta posibilitate in ultimul interviu televizat acordat de Basescu, in care premierul nu a mai fost criticat. Explicatia ar fi ca Ponta a inteles sa dea curs sugestiei sefului statului de a accepta interimatul la Ministerul justitiei, semn ca ar fi dispus sa rezolve in mod acceptabil problema numirii procurorilor generali, una din cerintele repetate ale Uniunnii Europene.

De ce-o fi devenit dintr-o data asa de cooperant premierul? Pentru ca nu mai poate tine piept situatiei economice a tarii, considera Stefan Vlaston. Nu mai sunt bani de pensii si salarii, a spus-o imprudent - nu se stie dacă asa de imprudent - Sorin Frunzaverde, social-democrat de prima linie. Stefan Vlaston analizeaza aceste pozitii pe ziare.com si arata ca românii vor lua act direct de cum stau lucrurile in mai putin de trei luni, cand expira si prelungirea acordului cu Fondul Monetar International. Este de prevazut ca Romania nu va mai putea semna un nou acord de imprumut, pentru ca nu a respectat angajamentele asumate, ascaa dobanzile la imprumutirle externe vor exploda.

Si a mai fost un motiv pentru care iluziile guvernantilor de la Bucuresti s-au prabusit brusc: deznodamantul din Cipru, unde falimentul nu a putut fi evitat cu ajutorul Rusiei, asa cum sperau guvernantii ciprioti, care sfidau de ani de zile exigentele Uniunii Europene. „Lectia cipriota spune ceva fundamental despre modul in care se raporteaza Rusia la Uniunea Europeana. Ataca [...] si critică modul de actiune al comunitarilor, dar nu vrea sa-si strice relatiile comerciale cu o piata de 500 de milioane de consumatori” – precizeaza, in aceeasi publicatie electronica, Emilian Isaila.
XS
SM
MD
LG