Linkuri accesibilitate

Cazul Berezovski: Ipotezele unei morţi învăluite de mister


Poliţia britanică în faţa casei lui Boris Berezovski în apropierea Londrei
Poliţia britanică în faţa casei lui Boris Berezovski în apropierea Londrei

„S-a spânzurat Berzovski sau cineva l-a ajutat?”


Marea Britanie a lansat astăzi o anchetă juridică asupra morții oligarhului rus Boris Berezovski, găsit mort sâmbătă în baia conacului său din apropierea Londrei. Detalii are Mircea Țicudean.

Cercetările preliminare ale poliției britanice în casa de la Ascott a lui Boris Berezovski au arătat că oligarhul rus de 67 de ani nu prezenta urme de violență provocată de altcineva și că decesul a fost cauzat prin spânzurare, o formulare care trimite la ipoteza sinuciderii.

Agenția Reuters amintește că mai mulți apropiați de-ai lui Berezovski, care trăia din 2000 în Marea Britanie, au spus că el suferise în ultima vreme de depresii, mai ales după ce a pierdut anul trecut 6 miliarde de dolari într-un proces cu alt magnat rus, Roman Abramovici. La acel proces, un judecător l-a umilit public pe Berezovski, spunând că este un martor „șters și implauzibil”.

Dar alți apropiați ai răposatului magnat spun că nu sunt deloc convinși de explicația oficială a morții. Andrei Sidelnikov, un personaj din opoziția rusă aflat printre prietenii lui Berezovski a spus agenției Reuters că el nu crede că a fost sinucidere, atrăgând atenția că știrea despre spânzurare a ajuns la public cu mare întârziere. „Dacă chiar s-a spânzurat, de ce poliția nu a spus asta de la bun început?”, a întrebat retoric Sidelnikov.

Dubii și-a exprimat de cealaltă parte a baricadei politice rusești și ziarul pro-Kremlin „Komsomolskaia Pravda”, care titra ieri pe prima pagină: „S-a spânzurat Berzovski sau cineva l-a ajutat?”.


Între timp, în Rusia procurorul general adjunct Alexander Zviagințev a spus că guvernul de la Moscova își va continua eforturile de a „recupera averile pe care Berezovski și complicii lui le-au dobândit pe căi criminale și le-au legalizat în străinătate”.

Reuters scrie că Berezovski a fost un maestru al manipulării politice, fiind cunoscut în prima decadă după dezmembrarea Uniunii Sovietice drept „nașul Kremlinului”. Pe vremuri matematician cu ambiții de a câștiga premiul Nobel, a construit un vast imperiu de afaceri în epoca președintelui Boris Ielțîn, fiind primul oligarh al Rusiei. Berezovski a fost nevoit să se autoexileze după ce nu s-a mai înțeles cu Vladimir Putin. În Marea Britanie spunea adesea că se teme să nu fie ucis, mai ales după ce prietenul lui, fostul spion Alexandr Litvinenko a murit otrăvit cu substanțe radioactive la Londra în 2006. Alt prieten și partener de afaceri, Badri Patarkațișvili, a murit doi ani mai târziu în împrejurări neclare.

Pentru mulți Berezovski a fost întruchiparea capitalismului sălbatic și a perioadei haotice a primei decade post-sovietice. Reuters scrie că Berezovski nu a trecut nicăieri neobservat și că nu este exclus să fi figurat pe listele negre ale multora. În 1994 a supraviețuit unei tentative de asasinat în care șoferul lui a fost decapitat. În ultimele luni ducea o viață mai puțin extravagantă, fiind rar văzut în public.

Pe lângă procesul pierdut în cazul cu Abramovici, a suferit altă lovitură în 2011, când după divorțul de soția Galina a fost obligat să-i plătească despăgubiri imense, după unele surse de peste 100 de milioane de dolari.

Într-o declarație după moartea magnatului fiica lui Anastasia a spus că tatăl ei nu a fost un părinte „tipic”, și că aproape nimic din ce făcea Berezovski nu era „obișnuit”, dar a adăugat că grija lui cea mai mare a fost să-și facă copiii fericiți.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG