Linkuri accesibilitate

Guvernul Ponta se împrumută pentru a putea plăti la timp salariile şi pensiile, şi renunţă la o parte din investiţii pentru a majora salariile bugetarilor.

Clasa politică de la Bucureşti este preocupată mult mai tare de dificultățile economice și bugetare care ar putea pune în pericol angajamentele sociale generoase ale guvernului de centru-stânga, după cum relatează Sabina Fati:

Romania se imprumuta pentru a putea plati la timp salariile bugetarilor si pensiile si cu toate acestea primul ministru a renuntat anul acesta la o parte din banii de investitii pentru a majora salariile bugetarilor. Bugetul de stat pe 2013 prevede la capitolul „cheltuieli de personal” o crestere cu 13 la suta a sumelor alocate lefurilor, fata de anul trecut. Peste 10 miliarde de euro se cheltuie anul acesta cu bugetarii.

Sumele mari prevazute pentru salarii, cresterea inflatiei, nerespectarea angjamentelor luate fata de Fondul Monetar International au dus la aminarea semnarii noului acord cu FMI. In plus, presedintele liberalilor romani, Crin Antonescu, a reamintit zilele acestea ca PNL „nu si-a dorit niciodata un acord cu Fondul”, desi aliatii liberalilor la guvernare, socialistii, mizeaza inca pe o intelegere cu institutiile financiare internationale.

Neintelegerile din interiorul coalitiei de guvernamint in chestiuni fundamentale agraveaza si mai mult situatia precara a economiei autohtone. Vicepresedintele liberal, Sorin Frunzaverde, a spus ieri la intilnirea membrilor Consiliului Judetean Caras Severin ca „in acest moment situatia bugetara nationala este dramatica” si ca nu este clar „de unde va fi platita a doua transa pentru FMI”, iar guvernul ar trebui sa fie fericit „daca va putea plati salariile si pensiile”.

Este primul semnal oficial ca economia romaneasca ar putea avea probleme, dar si ca in interiorul coalitiei de guvernamint sint tot mai multe frictiuni. Fireste ca premierul Victor Ponta a dezmintit declaratia colegului sau liberal pe care a incercat sa-l puna la punct explicindu-i ca exista bani de pesnii si de salarii, dar ca acestia poate nu vor mai ajunge la Consiliul Judetean Caras Severin. Primul ministru al Romaniei a recunoscut ca Banca Nationala trebuie sa returneze Fondului Monetar International 3,8 miliarde de euro, iar guvernul trebuie sa achite aproape un miliard, din care a platit deja 130 de milioane si are la dispozitie intreaga suma.

Tot astazi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a reamintit ca Romania este inca in recesiune si a anticipat o crestere a inflatiei, avertizindu-i in prealabil pe politicienii aflati la putere ca economia este supraincalzita si ca nu ar fi bine sa continue cu generozitatile electorale.

Premierul roman si aliatii lui liberali se pregatesc pentru doua teste electorale anul viitor: alegerile europarlamentare si cele prezidentiale. De aceea guvernatorul Bancii Nationale a tinut sa spuna ca nu intotdeauna e eficienta logica celor aflati la putere, pornind de la faptul ca „atunci cind dai e bine, cind nu dai e rau, dar cind trebuie sa iei, e catastrofal”.

Discursul lui Mugur Isarescu ii avertizeaza pe politicieni ca au nevoie de FMI, ca urmeaza o perioada problematica si ca guvernului nu i-ar strica putina abstinenta, chiar daca anul viitor sint din nou alegeri.
XS
SM
MD
LG