Linkuri accesibilitate

Moldova în presa bucureșteană (Jurnalul Național, România liberă)


PDL: Boc este singurul lider de partid care a știut să se retragă („22”).


Aniversarea a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România e mai degraba absenta in presa de azi. O consemnare in Jurnalul national reaminteste ce s-a intamplat in 1918 si in ce context, dupa care inregistreaza consideratiile presedintelui Ligii culturale a Românilor de Pretutindeni, Victor Crăciun. Acesta explica de ce manifestarile aniversare din acest an nu vor avea amploarea programata, nici in Republica Moldova, nici in România: a cazut guvernul Vlad Filat. „Perspectivele celui de-al doilea stat românesc sunt sumbre, ratând practic apropierea de Europa, atât de mult aşteptată de către forţele democratice şi îndepărtându-se, în chiar ceasul aniversării Unirii, de filonul românesc, făcând un pas înapoi, în epoca lui Voronin”, declara Victor Craciun, citat de Jurnalul national.

Republica Moldova este totusi prezenta in Romania libera, dar pe cu totul alt subiect. Cristian Campeeanu rezuma o analiza a publicatiei EU Observer despre blocarea investigatiei privind soarta unor bani rusesti. Este vorba despre 231 milioane de dolari, bani furaţi de mafia rusă într-o operaţiune căreia i-a căzut victimă avocatul Serghei Magniţki, sustine analiza acestei publicatii. Autorul blocarii ar fi Viorel Chetraru, directorul Consiliului National Anticoruptie, despre care articolul din Romania libera spune ca este omul lui Vlad Plahotniuc. Asa s-ar explica de ce a refuzat sa-l cerceteze pe oligarhul moldovean in legatura cu preluari abuzive ale unor companii, in 2011, dar i-a arestat şi ameninţat pe oamenii lui Vlad Filat in cursul crizei politice care a dus la caderea premierului liberal-democrat.

Analistii din presa de la Bucuresti continua sa discute consecintele alegerilor din Partidul Democrat Liberal, soldate cu firava victorie a lui Vasile Blaga. El a fost reconfirmat cu doar 37 de voturi. Mai multe voci sustin ca nu e bună implicarea lui Traian Basescu in proiectul unui nou partid de dreapta, după ce PDL a fost practic abandonat de seful statului proiectului nutrit de Vasile Blaga, de a-l topi in Partidul National Liberal. In revista 22, Andreea Pora nu se indoieste ca presedintele mai are un bazin electoral, care eventual ar putea fi crescut, ci se teme ca scena po­litică ar intra iarăşi în dihotomia pro şi contra Băsescu.

Tot in 22, si Andrei Cornea pledeaza ca Basescu sa faca pasul lateral. Prezenta coplesitoarea actualului sef de stat ar fi chiar cauza pentru care dreapta nu a produs in ultimii ani niciun alt lider important. Cornea apreciaza mult atitudinea fostului presedinte al PDL, Emil Boc, actualmente primarul Clujului. Acesta a fost aplaudat la Conventia nationala, pentru ca a pledat impotriva scindarii partidului. Boc este singurul lider de partid care a stiut sa se retraga, mai spune Cornea, iar aplauzele au aratat ca, daca ar fi vrut, putea sa-si recastige pozitia.
XS
SM
MD
LG