Linkuri accesibilitate

Ziua Unirii Basarabiei cu România (Timpul).


„Republica Moldova a ajuns într-o situaţie destul de dificilă, asemănătoare cu cea din anul 2009, când ţara nu avea un guvern funcţional, iar relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu alte instituţii străine erau suspendate”, scrie „Adevărul”. În articol este citat Valeriu Lazăr, ministrul în exerciţiu al Economiei, care susţine că suspendarea acordului cu FMI va avea consecinţe negative pentru ţara noastră. „În 2009, Consiliul Europei şi Banca Mondială au decis că nu vor acorda niciun cent Republicii Moldova până nu are un program cu FMI. Acesta arată nivelul de credibilitate al unui stat în faţa creditorilor şi investitorilor. Indiferent cine va fi în viitorul guvern, va trebui să revină la masa de negocieri cu FMI”, a mai spus oficialul.

Cu prilejul aniversării a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, reporterii de la aceeaşi publicaţie scriu că cel puţin 40 de deputaţi ai Sfatului Ţării (organul reprezentativ al Basarabiei) au fost supuşi represiunilor politice de către regimurile comuniste din Uniunea Sovietică şi România, iar numărul lor s-a mărit după anexarea Basarabiei de către URSS la 28 iunie 1940. „Mormintele deputaţilor Sfatului Ţării se află în mai multe state din Europa (Republica Moldova, România, Germania, Polonia, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Franţa), dar şi în America de Nord (Canada). Unii deputaţi au murit în tihnă, de bătrâneţe, alţii - în gulagul sovietic”, se arată în Adevărul.

„Timpul” discută nevoia unor dezbateri sau alte manifestații cu ocazia aniversării actului istoric din 27 martie 1918. După ce au stat de vorbă cu liderii fracţiunilor parlamentare, publicaţia scrie că Dumitru Diacov, de exemplu, liderul fracțiunii PDM, spune că nu a discutat în fracțiune acest subiect. „Nu se va organiza nimic. Noi avem problemele noastre”, a replicat scurt deputatul. Iar Ion Hadârcă, liderul fracțiunii PL, susţine că o „dezbatere în parlament despre Ziua Unirii, în structura pe care o avem, ar fi cam complicat de organizat”.

Tot „Timpul” publică răspunsurile unor fruntaşi ai partidelor de stânga la următoarea întrebare: Ce sentimente și gânduri vă trezește data de 27 martie – ziua Unirii Basarabiei cu România? Deputatul comunist Iurie Muntean susţine că nu are niciun fel de sentiment, „în afară de profunde regrete pentru consecințele distrugătoare ale acestui act pentru poporul Moldovei”. Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Moldova, spune că are sentimente de regrete „pentru cei care acum 95 de ani au recurs la trădarea intereselor naționale moldovenești”.

Portalul de ştiri „Glasul.md” scrie că fostul procuror-general Valeriu Zubco a fost amendat de Centrul Național Anticorupție cu 6000 de lei pentru nedeclararea unui conflict de interese legat de vânătoarea din decembrie din Pădurea Domnească. Fostul şef al Procuraturii însă nu recunoaşte învinuirile care i se aduc şi nu crede că a încălcat vreo lege atunci când a participat la vânătoare împreună cu judecători: „Orice persoană are dreptul, fiind membru al Asociației Vânătorilor, să participe la o vânătoare. Nu veți găsi nicio normă legală care interzice acest lucru. Nu contează. Când ar scrie că un judecător sau un procuror nu are dreptul să fie dreptul al Asociației Vânătorilor era altă discuție”, susţine Valeriu Zubco.

„Infomarket.md” îl citează că şeful Secţiei politică şi economie a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Wicher Slatger, potrivit căruia „circa un milion de moldoveni sunt migranţi”. Portalul informaţional scrie că declaraţia a fost făcută în cadrul unui club de presă organizat de membrii Delegaţiei UE. Potrivit oficialului european, migranţii joacă un rol important în economia Moldovei şi transferurile lor formează circa 20-25 la sută din PIB, însă aceste mijloace merg în mare parte la consum şi nu la producere.
XS
SM
MD
LG