Linkuri accesibilitate

Eduard Mihalaş: „Cetăţenia activă este un termen foarte important, atât pentru R. Moldova cât şi pentru UE”.


Timp de două luni, 12 tineri vor putea vedea cum funcţionează din interior întregul aparat al Parlamentului Republicii Moldova. Cu numele de „Stagiar în Parlament”, proiectul îşi propune să familiarizeze tinerii cu mecanismul elaborării legilor şi să îi îndemne să se angajeze în dezbateri. Tamara Grejdeanu l-a întrebat pe Eduard Mihalaş, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova în ce măsură tinerii se pot implica în luarea deciziilor şi ce ar presupune cetăţenia activă.

Eduard Mihalaş: „Dorim ca tinerii să vadă care este procesul
legislativ, care este ciclul unei politici publice, cum consilierii sau consultanții din cadrul comisiilor acumulează propuneri din partea cetățenilor. Poate la un moment dat și ei să ofere recomandări pentru anumite politici care se discută; și, de fapt, este un exercițiu pentru a vedea cum funcționează o comisie parlamentară, cum funcționează secretariatul Parlamentului și cum are loc tot procesul legislativ în Parlament.”

Europa Liberă: După acest lucru, ar urma ca tinerii să vină cu propuneri către legislatori sau unde ar putea să își manifeste observațiile?

Eduard Mihalaş: „Interacțiunea dintre stagiarii care vor fi selectați și deputați va fi una destul de minimă. Propunerile pe care le au aceștia le pot oferi consultanților din cadrul comisiilor pentru că ei, de fapt, urmează să ajute acești consultanți în munca lor de zi cu zi. Deci oricare din propunerile pe care le au, pot să le ofere consultanților.

Anul trecut au existat câteva domenii în care am avut nevoie de comentariu din partea stagiarilor, în special la Strategia „Moldova 2020” și la proiectul de lege cu privire la asigurarea egalității.”

Europa Liberă: În ce măsură sunt lăsați tinerii azi să ajungă în structurile de luare a deciziilor, să își exprime poziția, să fie auziți?

Eduard Mihalaş: „Implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor este un lucru foarte important, pentru că asta permite o mai bună monitorizare a activității autorităților, sau publice locale sau cele naționale. Implicarea acestor studenți în activitatea legislativului va permite o monitorizare a ceea ce se întâmplă la nivel de legislativ.

Cu toate acestea, analizând la nivel general ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, cum sunt tinerii implicați în procesul decizional, avem din păcate o marjă foarte mică de participare a acestora. Ceea ce arată că autoritățile locale nu neapărat au un feed-back din partea tinerilor atunci când discută bugetul pentru tineri sau când discută despre activitățile pentru tineri, sau oricare prioritate care vizează sectorul de tineret.

În anumite raioane, Centrul Național al Tinerilor din Moldova are deja create anumite instrumente prin care încearcă să convingă autoritățile despre necesitatea consultării tinerilor. Iar acest proiect, creat în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, are rolul de fapt de a dezvolta cooperarea dintre societatea civilă, tineri și Parlamentul Republicii Moldova, mai ales că anul acesta parlamentul a adoptat Strategia de dezvoltare a societății civile.”

Europa Liberă: Dacă e să ne referim la cooperarea dintre societatea civilă și autorități, în condițiile de astăzi, atât politice cât și economice, în opinia dumneavoastră, de ce este nevoie de implicarea tinerilor?

Eduard Mihalaş: „În primul rând ca tinerii să spună ceea ce doresc, pentru că autoritățile pot doar să intuiască dacă este asta bine sau nu pentru tineri. Atunci când cetățenii se implică mai mult în procesul decizional, autoritățile știu mai bine ce trebuie să facă și cum trebuie să facă. Plus la aceasta, ei se văd ca parte a unui proces, a unor inițiative care vin de fapt din partea autorităților dar susținute de către cetățeni sau de către tineri.

A-ți da votul pentru cineva nu înseamnă că deja tu ai ales pe cineva care să te reprezinte și asta este suficient. Este important să fii cu ochii pe cel care l-ai ales, să vezi cum derulează programul său pe care și l-a asumat, care sunt greșelile, barierele pe care le are și cu ce soluții tu poți veni ca tânăr sau ca cetățean, indiferent de poziția socială pe care o ai, tu să poți veni cu o contribuție.”

Europa Liberă: Vorbind despre cetăţenia activă, un obiectiv pe care îl promovează şi organizaţia de tineret pe care o conduceţi, ce ar presupune acest lucru, ar însemna să auzim de vocea tinerilor nu doar atunci când e vorba de campanii electorale sau susţinerea cuiva?

Eduard Mihalaş: „Cetăţenia activă este un termen foarte important, atât pentru Republica Moldova cât şi pentru Uniunea Europeană, UE încercând să promoveze cetăţenia activă în toate statele sale membre. Pentru o persoană din Republica Moldova cetăţenia activă trebuie să însemne o implicare în toată viaţa societăţii, pornind de la anumite fenomene pe care le avem deja în societate, cum ar fi corupţia.

Un cetăţean activ şi responsabil niciodată nu-şi va permite să fie corupt sau să ofere mită cuiva. Un cetăţean activ întotdeauna va fi la curent cu ceea ce se întâmplă în raionul sau în satul în care el locuieşte, ce decizii au luat autorităţile locale. Va participa la şedinţele Consiliului local, dacă este un subiect pe care îl interesează. Un cetăţean activ încearcă, de fapt, să vină cu o soluţie la o problemă pe care o are şi mai puţin să facă doar acuzaţii.

Deci oferirea unor instrumente prin care tinerii, cetăţenii pot să participe şi utilizarea acestor instrumente, este de fapt o formă a cetăţeniei active. În foarte puţine raioane se promovează integrarea europeană şi li se explică tinerilor ce înseamnă integrare europeană sau ce înseamnă cetăţenie activă.”
XS
SM
MD
LG