Linkuri accesibilitate

Negociatorii AIE şi-au încheiat mandatul. Soarta guvernării o vor decide cei trei lideri


Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu (de la stânga la dreapta)
Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu (de la stânga la dreapta)

PLDM, PD şi PL continuă să păstreze discreţie totală asupra eventualelor formule de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Ziua de astăzi a fost şi ea marcata de discuţii şi declarații legate de posibile alianţe şi posibile coaliţii care să ducă la numirea unui nou guvern şi la rezolvarea crizei politice de la Chişinău. Ca de obicei, declaraţiile sunt făcute presei de către politicieni, alţi politicieni le dezmint si în acest amalgam de declaraţii şi contradeclaraţii este din ce în ce mai greu de înţeles ce şi-ar dori de fapt, în afară de putere, politicienii implicaţi în acest carusel de declaraţii şi speculaţii. Alla Ceapai a căutat să afle dacă există şanse ca Alianţa pentru Integrare Europeană să se refacă şi, dacă da, în ce formă, după negocierile de astăzi.

După cea de-a şaptea rundă de tratative în eventualitatea refacerii AIE negociatorii din partea PD, PL şi PLDM au ajuns la concluzia că e timpul ca liderii de partide să se implice la etapa finală. Până la finalizarea negocierilor ar mai fi de discutat 5-6 chestiuni pe care doar domnii Filat, Ghimpu şi Lupu au mandatul să le decidă. Una dintre aceste chestiuni fiind şi partajarea funcţiilor, a lăsat să se înţeleagă democratul Valeriu Lazăr:
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

„Cred că la o fază ulterioară liderii partidelor inevitabil vor discuta despre partajarea responsabilităţilor politice. Dar pentru început liderii partidelor au de discutat şi alte întrebări importante. Cred că nu suntem în situaţia în care să vă dăm prea multe detalii. Ne menţinem în zona aşa numitului moratoriu şi sper să mă înţelegeţi. Ne ghidăm de acelaşi principiu, de a nu face rol procesului, noi vrem o finalitate.”

Şi liberalul Valeriu Munteanu a evitat să spună ce ar avea de hotărât şefii lor de partid pe lângă partajarea funcţiilor:

„Există 5-6 chestiuni pe ordinea de zi. Sunt foarte importante toate. Ele ţin de diferite probleme, de la cele de funcţionare, mecanisme, până la nu mai ştiu ce, inclusiv şi partajarea responsabilităţilor care într-o guvernare de coaliţie se prezumă în mod implicit.”

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc spune că de rând cu liderii celor trei formaţiuni pro-europene, negociatorii vor participa în continuare la discuţii:

„Acest format rămâne deschis, pentru că expertiza noastră va fi necesară în continuare. Noi am făcut nu doar analize, dar şi un schimb de păreri vis-a-vis de modificări serioase care trebuie făcute inclusiv pentru a evita conflicte de interese, pentru a fortifica statul de drept şi multe alte lucruri pe care partidele trebuie acum să le agreeze.”

Despre modul în care decurg negocierile privind refacerea AIE şi eventualele rezultate au vorbit astăzi şi reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale în cadrul unei dezbateri despre cultura crizei politice organizată de agenţia de ştiri IPN. Directorul de program de la Asociaţia Promo-Lex, Pavel Postică, crede că un rol decisiv în soluţionarea actualei crize politice ar trebui să-l joace preşedintele Nicolae Timofti:

„La momentul de faţă preşedintele Republicii Moldova trebuie să-şi asume acel drept pe care îl are conform Constituţiei şi într-un fel să pună la perete partidele politice, prin a nominaliza o candidatură la funcţia de premier. Şi dacă partidele nu vor găsi un compromis şi nu vor putea crea o majoritate în parlament, atunci alegerile anticipate sunt unica soluţie.”

Amintim, că după o serie de consultări cu partidele din fosta majoritate parlamentară, dar şi cu cele din opoziţie şeful statului a spus că ar putea să înainteze o candidatură la postul de premier săptămâna viitoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG