Linkuri accesibilitate

Convorbirile Karzai-Kerry de la Kabul


Președintele Hamid Karzai cu secretarul de stat american John Kerry la o conferință de presă comună la Kabul
Președintele Hamid Karzai cu secretarul de stat american John Kerry la o conferință de presă comună la Kabul

Cele două țări încearcă să rezolve chestiuni dificile în relațiile bilaterale între care interesele de securitate ale forțelor americane ce vor rămîne în Afganistan după 2014.


Secretarul de stat american, John Kerry s-a intilnit cu presedintele Afganistanului, Hamid Karzai. Despre ce au discutat cei doi? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cei doi au avut de rezolvat dispute dificile. Transferul centrului de detentie Pawan sub control afgan este un act simbolic pentru tensiunile care exista in conditiile in care fortele americane vor fi retrase lasind in urma o democratie fragila a carei capacitate de a se apara este inca netestata.

In conditiile in care Washingtonul a decis unilateral sa retraga trupele pina in decembrie 2014, se incearca imbunatatirea raporturilor cu presedintele Hamid Karzai, cerindu-i-se insa sa organizeze alegeri libere si echitabile pentru pozitia pe care o va parasi anul viitor.

Kerry s-a folosit de amicitia sa cu Karzai, laudindu-l pe acesta pentru curajul si capacitatea de a face fata unor situatii dificile, in timp ce presedintele afgan le-a multumit secretarului de stat si administratiei americane pentru sprijinul pe care l-a primit.
Kerry i-a spus lui Karzai ca este pe cale sa lase o mostenire unica, reusind sa traverseze la conducerea Afganistanului o perioada foarte dificila. El a mai spus „Exista inca dificultati; exista inca provocari”.

Cele doua tari incearca sa rezolve chestiuni dificile in relatiile bilaterale in care interesele de securitate ale fortelor americane se lovesc uneori de retorica si faptele lui Karzai, care au ca ratiune suveranitatea nationala afgana.

Cea mai importanta neintelegere ramine inca nerezolvata: daca fortele americane care ramin in tara dupa 2014 pentru operatiuni de contraterorism si pregatirea fortelor afgane vor avea imunitate, din perspectiva legii afgane. Statele Unite considera ca aceste garantii de protectie a militarilor americani sint esentiale pentru o intelegere de securitate pe termen lung, dar afganii sint greu de convins.

Ministrul american al apararii, Chuck Hagel, a anulat o conferinta de presa cu Karzai luna aceasta dupa ce presedintele afgan a parut sa acuze administratia americana ca poarta convorbiri secrete cu talibanii afgani si conspira cu acestia sa provoace teama, in pespectiva apropiatei retrageri.

Kerry i-a oferit asigurari presedintelui afgan ca discuțiile cu talibanii sint inca suspendate. Karzai a declarat ieri ca a fost initial prost inteles. Secretarul de stat John Kerry, care-l cunoaste bine pe Karzai a parut sa accepte explicatiile.
XS
SM
MD
LG