Linkuri accesibilitate

Europenizare cu tahografe


Te întrebi dacă mai erau introduse limitatoarele de viteză în absenţa cerinţelor europenilor. E greu de spus.



Se vede că dorinţa statului moldovenesc de a intra în UE e de-a dreptul arzătoare de vreme ce, iată, Codul Transporturilor Rutiere, aprobat recent de Guvern, face obligatorie dotarea autobuzelor şi microbuzelor cu limitatoare de viteză şi tahografe. Pentru cei care poate nu ştiu, o să spun că tahograful e un soi de „cutie neagră” care înregistrează sub formă de diagrame mai multe date privind conducerea maşinii. Aşadar, Moldova se modernizează şi face un pas uriaş spre Europa?

Pasul e merituos, fireşte, şi trebuie apreciat. E vorba de o racordare la standardele europene. Zice şeful Direcţiei Transport Terestru din Ministerul Transporturilor: „Noi sîntem obligaţi, în urma negocierilor cu privire la Acordul de Asociere, să folosim tahografele şi limitatoarele de viteză. Căci acum, pe traseele naţionale, microbuzele circulă şi cu 130 de km pe oră sau chiar mai mult. Şi multe accidente se produc din cauza vitezei excesive...”

Altminteri, te întrebi dacă mai erau introduse limitatoarele de viteză în absenţa cerinţelor europenilor. E greu de spus. Deşi aici mereu au existat vitezomani cu duiumul, deşi accidente din cauza vitezei excesive au fost multe, nimeni nu s-a grăbit să recurgă la dispozitivele sus-pomenite.

Funcţionarul de la Direcţia Transport Terestru zice că, după adoptarea Codului, şoferii vor trebui să-şi doteze maşinile cu aparate în decurs de 2-6 ani. Înţeleg că e nevoie de timp pentru aşa ceva. Dar ce vor face în răstimpul ăsta microbuzele pe traseele naţionale? Tot cu 130 de km pe oră vor zbura?

Repet, pasul este merituos, dar deocamdată sîntem într-o etapă incipientă. Iar la noi punerea în practică e marea problemă.

În final, aş vrea să zic iată ce. Duminică seara am văzut din nou un automobil turmentat pe o stradă a capitalei noastre europene, un automobil care răgea şi zbura de parcă era singur pe planetă. Şi atunci mă întreb: nu ar trebui oare să aibă limitatoare de viteză şi asemenea flăcăi zurlii? De ce numai autobuzele şi microbuzele trebuie să le aibă? Cred că cel care are bani de maşină e în stare să plătească şi pentru un limitator de viteză.
XS
SM
MD
LG