Linkuri accesibilitate

Bulgaria și măsurile de aplanare a protestelor de stradă


În cursul protestelor, demonstranții au blocat circulația trenurilor în principala gară din Sofia

Începând de 1 aprilie vor crește, în medie cu 10%, toate pensiile și se discută majorarea tot cu 10%, de la echivalentul a 160 de euro, a salariului minim.


Criza politica din Bulgaria si căderea guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov ar putea duce la majorari de salarii si de pensii... Sau cel puţin la astfel de promisiuni, pe termen scurt. De la Sofia, relatează Petiu Petkov:

Guvernul interimar a adoptat o serie de măsuri menite să aplaneze protestele civice ce au stat la baza demisiei guvernului condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov. Cu o parte din banii din buget destinați aparatului administrativ vor fi sporite ajutoarele sociale. Vor fi create noi locuri de muncă cu bani din fondurile europene. Se caută rezerve pentru majorarea ajutoarelor energetice.

Începând de 1 aprilie vor crește, în medie cu 10 procente, toate pensiile. Se discută majorarea cu 10% de la echivalentul a 160 de euro, a salariului minim.

Guvernul interimar însă nu intenționează să contracteze împromuturi externe. Din punct de vedere a stabilității financiare Bulgaria se va menține pe linia de plutire, departe de scenariul cipriot. Din păcate, este vorbă de o stabilitate la nivelul de jos al mizeriei.

Primul ministru Marin Raikov a adresat un apel industriașilor să-și demonstreze solidaritatea cu cei săraci. Modalitățile concrete vor fi dezbătute în cadrul unor întălniri cu reprezentanți ai patronatului.

Majoritatea partidelor cu șanse de a intra în viitorul Parlament promit revenirea pe taxarea diferențiată și taxe mai mari pentru cei bogați. Acum în Bulgaria se aplică cea mai mică taxă unică pe venituri din Uniunea Europeană, de numai 10%. La fel de mici sunt taxa pe profit și cea corporativă.

Din păcate, după cum demonstrează evoluția negativă a investițiilor, înlesnirile fiscale nu au fost în măsură să compenseze neajunsuri precum corupția, crima organizată și problemele cu justiția. În loc să vină investitori noi cei vechi au început să se retragă.

Investițiile străine directe în ianuarie au fost de numai 31 de milioane de euro – de peste 10 ori mai mici în comparație cu cele din aceiași luna a anului precedent. Pentru prima dată balanța transferurilor financiare cu Marea Britanie, Panama și Cipru este negativă, cea ce înseamnă că spre aceste țări pleacă mai mulți bani decât vin. În băncile din Cipru se află acum peste 100 de milioane de euro - depuneri ale unor companii și cetățeni bulgari.
XS
SM
MD
LG