Linkuri accesibilitate

Moldova rămâne „rezistentă” la tratamentul tuberculozei


Rata cazurilor de îmbolnăviri de TBC multi-drog rezistentă în Moldova este mai înaltă decât la nivel global şi decât la nivel european.


Potrivit statisticilor internaționale, Europa de est și fostul spațiu sovietic este una din regiunile cele mai îngrijorătoare ale globului în ce privește incidența și tratarea tuberculozei. Astăzi, de ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei, oficiali guvernamentali moldoveni și experții Organizației Mondiale a Sănătății au prezentat la Chișinău informații despre succesele combaterii maladiei. Relatează Alla Ceapai.

Numărul bolnavilor de tuberculoză în Republica Moldova se menţine constant în ultimii ani. Anul trecut, bunăoară, au fost înregistrate peste 4600 de cazuri. Cele mai afectate raioane fiind Călăraşi, Orhei, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti şi Făleşti. Aici incidenţa îmbolnăvirilor este de circa 150 de bolnavi la 100 de mii de locuitori. Mai puţin afectate sunt câteva raioane din nordul Moldovei şi anume Briceni, Edineț şi Ocniţa. Mai gravă este situaţia în stânga Nistrului. De exemplu, la Râbniţa anul trecut din 100 de mii de persoane – 218 erau depistate cu tuberculoză.

Andrei Usatâi şi Jarno Habicht
Andrei Usatâi şi Jarno Habicht
Un risc sporit de îmbolnăvire îl au nu doar persoanele social vulnerabile şi bolnavii de HIV/Sida, dar şi migranţii moldoveni. Conform statisticilor oficiale, 15% din numărul total de bolnavi de TBC îl constituie moldovenii care muncesc în străinătate. Însă aşa cum ei sunt cel mai greu de verificat, numărul lor depăşeşte cu mult statistica oficială - menţionează autorităţile. Ministrul în exerciţiu al sănătăţii, Andrei Usatâi, spune că Moldova ocupă locul 18 după incidenţa globală a tuberculozei şi locul 27 după nivelul de afectare cu tuberculoză rezistentă la tratament medicamentos multiplu:

„37 la sută dintre cei depistaţi sunt în fază de destrucție adică sunt în faza când au capacitatea de a elimina bacterii. Şi alte 39 la sută sunt persoanele care chiar elimină bacterii. Aceşti indici ne pun în gardă ca să identificăm care ar fi cea mai bună cale de a stabili diagnosticul mai devreme, de a exclude faza de destrucție şi de eliminare de bacili care creează condiţii extrem de favorabile pentru răspândirea acestei maladii.”

Anul trecut, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat 92 de milioane de lei pentru tratamentul şi prevenirea TBC. Tratamentul tuberculozei este gratuit, iar în peste 60 la sută din cazuri este de succes, a precizat Andrei Usatâi:

„Pe parcursul ultimilor ani, conform recomandărilor OMS, tratamentul pacienţilor ce suferă te tuberculoză se modifică. O parte dintre pacienţi sunt trataţi la nivelul asistenţei medicale primare sau la domiciliu, în vederea excluderii re-contaminării, re-infecţiei cu bacili rezistenţi la antibiotice, ceea ce duce la cheltuieli enorme în aplicarea tratamentului.”

La nivel european, Republica Moldova este a doua ţară după Belarus la numărul de cazuri de tuberculoză cu rezistenţă multiplă la medicamente în rândul bolnavilor noi depistaţi şi a celor supuşi re-tratamentului. În UE sunt înregistrate zilnic circa 1000 de cazuri noi de tuberculoză, iar în fiecare două zile un pacient decedează din cauza acestei maladii. Partea bună este că fiecare al doilea bolnav de tuberculoză rezistentă la medicamente multiple este tratat cu succes. Şeful biroului OMS din Moldova, Jarno Habicht, spune că în Moldova trebuie să se atragă o mai mare atenţie anume tipului de tuberculoză multi-drog rezistentă. Şi asta pentru că în mare parte persoanele care suferă de acest tip de TBC au fost anterior tratate de tuberculoză simplă:

„Ceea ce înseamnă că aceste cazuri au fost tratate cumva şi poate s-a reuşit să se facă un tratament înalt, după cum a spus ministru Andrei Usatâi. Dar oricum există foarte multe cazuri de tuberculoză multi-drog rezistentă, care apar la pacienţii care au fost trataţi anterior. O altă explicaţie ar fi că tratamentul nu este dus la bun sfârşit. Rata cazurilor de îmbolnăviri de TBC multi-drog rezistentă în Moldova este mai înaltă decât la nivel global şi decât la nivel european. Iar Moldova este la acelaşi nivel cu statele ca Belarus, Estonia sau Azerbaidjan.”

Jarno Habicht a mai menţionat că OMS a analizat programul naţional de control al tuberculozei şi că în vară va veni cu mai multe recomandări, printre care includerea mai activă în acest program a raioanelor din stânga Nistrului, dar şi a bolnavilor de TBC din penitenciare, astfel încât persoanele care ajung în detenţie să poată să-şi continue tratamentul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG