Linkuri accesibilitate

Povara tuberculozei asupra R. Moldova


Liliana Domenti: „În 2012 au fost deschise zece centre comunitare, iar în zece teritorii s-au format nouă ONG-uri care activează în domeniul tuberculozei”.


Republica Moldova este pe primele locuri într-un top european la numărul de bolnavi de tuberculoză. Anul trecut, erau înregistrați aproximativ 5000 de bolnavi. Situația este considerată critică, în ciuda unor campanii succesive anti-tuberculoză. Anul acesta, campania poartă genericul „Stopaţi tuberculoza în timpul generaţiei noastre”. Cu ocazia Zilei mondiale de combatere a tuberculozei marcată ieri, Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Liliana Domenti, directoarea Institutului de Ftiziopeumologie despre politicile naţionale şi modul în care ar putea fi prevenită şi tratată boala:

Liliana Domenti: „Ziua mondială a sănătăţii încă o dată ne dă o şansă, o oportunitate în plus de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei, că există această povară de tuberculoză în ţară. Încă în anul 2006 a fost aprobat planul global de combatere a tuberculozei, unde s-au punctat aspectele că pe parcursul a mai multor ani nu s-a făcut nimic nou. Şi de asta s-a pus ca scop să se elaboreze medicamente noi care ar trata tuberculoza într-o perioadă mai scurtă, un vaccin eficient care să prevină şi să micşoreze tuberculoza, şi respectiv testele rapide, cât mai rapid să fie diagnosticată tuberculoza.

Ce s-a făcut la noi în ţară? S-au introdus metode rapide de diagnostic, ceea ce depistează tuberculoza, vorbesc de cea rezistentă, în câteva ore. Şi ne permite cât mai repede, ca pacientul diagnosticat, mai ales cu tuberculoză rezistentă să fie pus în tratament fiindcă sursa principală în societate este pacientul. Şi odată începând tratamentul, continuând tratamentul după cum este recomandat de către medici, scade posibilitatea de a contamina alte persoane.”

Europa Liberă: Doamna Domenti, dar la nivel de politici naţionale, cum se acţionează în scopul prevenirii acestei maladii?

Liliana Domenti: „În derulare este la moment al patrulea Program naţional 2011-2015 care are un plan de acţiuni, are obiective stabilite care vrem să le atingem către anul 2015. Şi în cadrul planului de acţiuni sunt activităţi direcţionate atât în diagnostic cât mai rapid, în tratament universal al acestor pacienţi plus suportul pacienţilor cu tuberculoză, activităţi de informare a pacienţilor, adică toate sunt relatate în acest plan de acţiuni.

În anul 2012 au fost deschise zece centre comunitare, în zece teritorii s-au format nouă ONG-uri care activează în domeniul tuberculozei, ceea ce nu a fost până nu demult.”

Europa Liberă: Dar cine sunt cei care au un risc sporit de a se îmbolnăvi şi ce ar trebui să facă pentru a se proteja eventual?

Liliana Domenti: „Orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză, indiferent de statutul social şi de starea lui materială. Dar este periculoasă mai ales pentru cei care au un risc sporit, sunt persoanele cu imunitate mai scăzută, persoanele care utilizează droguri şi alcool în cantităţi mai mari, persoanele cu boli cronice, fumătorii, persoanele infectate HIV. Acestea sunt categoriile de persoane care sunt supuse riscului de a face tuberculoză.

Ca să ne protejăm, în primul rând trebuie cât mai timpuriu să depistăm pacienţii cu tuberculoză, plus la asta pacienţii trebuie să evite stresul, să se alimenteze raţional, să ducă un mod de viaţă sănătos. Iată prin aceste metode putem să ne protejăm de tuberculoză.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să ştie cetăţenii despre tratamentul aceste boli, este asigurat gratuit?

Liliana Domenti: „La moment, în Republica Moldova tuberculoza se tratează gratis, indiferent de statutul social, este asigurat pacientul sau este neasigurat, i se acordă asistenţă şi se acoperă toată cura de tratament. Ce trebuie să ştie pacienţii, în primul rând să urmărească regimul indicat de medic.

Din păcate tuberculoza se tratează un timp îndelungat. Şi peste una, două săptămâni pacientul se simte mai bine, considerând că deja este vindecat. Dar este cea mai mare greşeală să întrerupi tratamentul. Trebuie să urmezi tratamentul până la sfârşit şi plus la asta, familia sau societatea ar trebui să susţină aceşti pacienţi, să nu-i izoleze, să nu-i stigmatizeze, dar să-i susţină ca să urmeze tratamentul până la sfârşit. Tuberculoza este o boală care se tratează numai atunci când este strict respectat regimul indicat.”

Europa Liberă: Cum se comunică cu cetăţenii din comunităţile rurale, cu cei care sunt mai îndepărtaţi de oraşe, au ei suficientă informaţie despre cum se pot proteja?

Liliana Domenti: „Majoritatea pacienţilor sunt din spaţiul rural. Tragedia noastră naţională întreagă este că nu avem cultura faţă de propria sănătate, vorbesc la general, nu numai despre tuberculoză, şi de cele mai multe ori, indiferent în spaţiul rural locuieşte pacientul sau urban, nu se adresează la timp medicului.

Şi îndemnul meu este ca atunci când apar semne de disconfort, orice disconfort, să zicem o tuse, o scădere în greutate, cetăţeanul este dator să se adreseze medicului de familie ca să-şi facă un consult. În cazul dat poate fi depistată tuberculoza în faze mai incipiente şi tratamentul, evident, este de o scurtă durată.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG