Linkuri accesibilitate

S-a încheiat un prim capitol al negocierilor pentru restabilirea guvernării AIE


Liderii AIE în 2010.

Corina Fusu: negociatorii au înţeles de ce s-a prăbușit AIE2 şi caută modalităţi să evite repetarea disfuncționalităților din trecut.
Preşedintele Nicolae Timofti a continuat consultările vizând formarea (sau reformarea) unei majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern. După întrevederile separate avute joi cu partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, Timofti s-a întîlnit astăzi cu reprezentanţii deputaţilor independeţi. Pe de altă parte, negociatorii PLDM, PD și PL au anunțat încheierea primei runde a negocierilor pentru restabilirea alianței de guvernare a celor trei partide. Mai multe de la Alla Ceapai.

După aproape trei ore de discuţii negociatorii partidelor din fosta majoritate parlamentară au anunţat că textul Acordului privind crearea AIE 3 este aproape finalizat, însă deocamdată nu au vorbit despre repartizarea funcţiilor. Acest subiect va fi discutat în ultimul rând, a precizat democratul Valeriu Lazăr:

„Ultimul exerciţiu va fi stabilirea responsabilităţilor politice şi a persoanelor concrete. Că dacă punem acum persoanele şi încercăm să construim acum mecanisme sub persoane, dar nu sub obiectivul de funcţionalitate nu ajungem nicăieri. Să nu uităm obiectivul nostru nun este guvernare sau guvern cu orice preţ. obiectivul nostru este să oferim Repăblcii Moldovei o guvernare stabilă şi eficientă pe mandatul care a rămas.”

Liberala Corina Fusu a spus că negociatorii au înţeles de ce s-a ruinat AIE2 şi caută modalităţi de lichidare a acestor lacune, care nu îşi vor avea loc în noua alianţă:

Corina Fusu
Corina Fusu
„Am continuat discuţiile pe disfuncţionalităţi în anumite instituţii. Am mai descoperit lucruri destul de grave care trebuie neapărat corectate. Există instituţii care nu înţeleg de fapt ce înseamnă o guvernare democratică. Există instituţii în instituţii. Lucrul acesta trebuie lichidat, oprit.”

Dar iată ce a declarat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc:

„Noul acord, care cu siguranţă va fi făcut public când va fi finalizat, va oferi şi mai multe soluţii care să facă responsabilitatea fiecărei participante una pe măsură, dar şi să ofere instrumentele necesare pentru ca toate partidele să-şi exercite această responsabilitate şi cel mai important să fie impulsionate procesele de reforme pe care noi ni le-am propus.”

Cei nouă negociatori şi-au propus ca Acordul de constituire a AIE 3 să fie finalizat până la sfârşitul lui martie. Către acea dată preşedintele Timofti a dat asigurări că va propune candidatura pentru funcţia de premier. Astăzi şeful statului a purtat discuţii cu deputaţii neafiliaţi. Vadim Mişin a declarat că este gata să susţină candidatura lui Vlad Filat la postul de premier, doar dacă noul Guvern va avea o altă componenţă. De altă părere este Igor Dodon. Socialistul insistă asupra unui guvern tehnocrat, în frunte cu un premier neafiliat politic. În replică, preşedintele Timofti spune că formarea unui guvern tehnocrat este puţin probabilă, deoarece executivul nu va avea o susţinere parlamentară.
XS
SM
MD
LG