Linkuri accesibilitate

Cum anume și cu cît se vor mări pensiile în Republica Moldova?


Parlamentarii au luat o pauză ca să chibzuiască mai bine.



Una dintre ultimele iniţiative ale guvernului înainte de demisia de acum câteva săptămâni a fost majorarea cu aproape 9 la sută a pensiilor, în paralel şi cu o indexare, în funcţie de inflaţie, de aproape 7 la sută. Până a ajuns iniţiativa în parlament, propunerile de cum ar trebui să fie împărţite mai bine cele peste 400 de milioane de lei, cât ar costa majorarea, s-au înmulţit vădit, aşa că deputaţii şi-au luat o pauză ca să aleagă cea mai bună formulă.

Deputaţii s-au pomenit vineri cu patru iniţiative legislative pe agendă, toate ţintind oarecum în majorarea pensiilor, domeniu extrem de sensibil într-o Moldovă unde aceste plăţi sunt printre cele mai mici în Europa.

Una din propuneri a venit de la guvern şi prevedea o majorare cu aproape 9 la sută la obișnuita indexare anuală din aprilie, care ar urma să fie în acest an de 7 procente.

Alte două propuneri au venit de la democraţi, şi o a treia de la opoziţia comunistă. A mai fost și o propunere a socialiştilor, care nu a trecut însă de comisiile parlamentare.

„Asta îmi aminteşte oarecum de un fel de… mâncărime preelectorală. Noi acuşica o să ne afişăm în faţa microfoanelor, iar oamenii aşteaptă de la noi nu vorbe, ci acţiuni”, a spus ironic la începutul şedinţei deputatul comunist Oleg Reidman.

„Guvernul a identificat vreo 400 de mln. de lei, dar văd că la împărţit banii sunt mult mai mulţi specialişti, nici nu mai ştiu câte proiecte de legi sunt…” , făcea şicane la rândul său faţă de colegii din parlament liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei bugetare.

Fracţiunile parlamentare şi-au luat o pauză ca să aleagă din cele patru proiecte sau să încerce să le unifice în unul, dar pentru că nu au reuşit, au amânat decizia pentru săptămâna viitoare. Am întrebat-o pe deputata democrată Valentina Stratan, una dintre membrele grupului de lucru care va încerca să facă ceea ce nu au reuşit deputaţii astăzi, și autoarea uneia din propuneri, care este de fapt sarcina acestui grup de deputaţi:

„Deci, ne retragem iniţiativele, elaborăm un alt proiect, bazat şi pe elementul echităţii. Vom da probabil o sumă fixă, la cei care au pensii mai mici de 1300 de lei şi reieşind din stagiu de contribuţie etc.”

Aşa dar, cel mai probabil, deputaţii vor încerca să stabilească o majorare valabilă doar pentru cei care primesc pensii sub minimul de existenţă, care este în prezent de 1300 de lei. Se va căuta la fel o modalitate prin care cei care au contribuit mai mult în vremea în care munceau, să poată lua şi un supliment mai mare. Nu este clar însă dacă odată adoptată, majorarea va fi valabilă şi la anul, pentru că nu se ştie dacă guvernul va avea şi în 2014 milioanele necesare pentru a plăti pensii mărite.

Liberalul Gheorghe Brega, şi el membru al grupului de lucru:

„Atâtea propuneri şi toate populiste. Unii vor suport financiar la pensii, alţii vor indemnizaţii, alţii, socialiştii bunăoară vor majorare cu 30 la sută. Nu merge aşa. Pot şi eu propune 100 de procente, dacă aş vrea să fiu populist. Putem pune pe hârtie tot ce dorim, dar principalul cât are bugetul. În buget sunt 400 de milioane.”

Milioanele despre care vorbeşte deputatul au apărut de altfel în buget extrem de inexplicabil. Guvernul afirmă că din surplusuri acumulate de fisc. Statisticile, însă, arată contrariul, aşa că mulţi observatori au văzut în majorare o acţiuni preelectorală. Iată doar o opinie, împărtăşită Europei Libere de expertul şi jurnalistul de la ziarul „Economist”, Ion Chişlea:

„Nu există acumulări suplimentare la buget care să asigure această majorare. Aşa că e mai degrabă o acţiune populistă. În primele luni ale anului, acumulările sunt sub aşteptări, aşa că vor face probabil rectificări la buget, vor exclude alte cheltuieli. Oricum, anul nu se arată foarte bun din punct de vedere economic, aşa că FMI-ul este nemulţumit, pentru că s-a deviat de la memorandum. Acum va trebui să se negocieze şi cu FMI, pentru că ei nu au acceptat nici această măsură, nici TVA-ul din agricultură.”

Speaker-ul Marian Lupu la fel pune la îndoială existenţa unor surse sigure pentru majorare, dar spune:

„Din momentul în care subit aceşti bani au apărut, pe mine mai puţin mă interesează de unde. Sarcina noastră este să identificăm formula eficientă ca să repartizăm aceşti bani.”

Gata să voteze majorare de pensii s-a declarat chiar şi opoziţia, aşa că singura problemă pe care o au acum deputaţii este să aleagă cine şi de ce sumă suplimentară va putea beneficia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG