Linkuri accesibilitate

Audieri în Congresul american pe tema Siriei


Un luptător rebel sirian pe poziții în apropiere de Alep
Un luptător rebel sirian pe poziții în apropiere de Alep

America a oferit ajutor umanitar in valoare de 385 de milioane de dolari.



Statele Unite ajută fortele insurgente din Siria, dar în ce fel? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ambasadorul american la Damasc, Robert Ford, care a fost retras de la post anul trecut, a descris asistența acordata de administratia Obama gruparilor rebele siriene.

Intr-o aparitie in fata unei comisii a Congresului, Ford s-a referit la nevoile celor circa un milion de refugiati sirieni si presiunea economica pe care prezenta acestora o exercita asupra tarilor vecine, precum Iordania. El a spus ca in ciuda faptului ca zeci de tari au promis ajutor acesta nu a ajuns in timp util. „In ianuarie la o conferinta in Kuweit, peste 40 de tari au promis 1.5 miliarde de dolari pentru ajutoarea refugiatilor sirieni” - a spus ambasadorul Ford, continuind „Facem presiuni asupra tarilor care nu s-au achitat de obligatiile asumate sa o faca. Am cerut personal partenerilor nostri din Golf si europenilor sa dea banii pe care i-au promis”.

In fata Congresului, ambasadorul a descris o situatie in care Statele Unite si-au propus obiective ambitioase cu mijloace imperfecte, care implica anumite riscuri, intre acestea si pe acela de a favoriza cu ajutoare grupari insurgente care satisfac anumite criterii. Situatia este fara indoiala grava.

Ford a prognozat ca numarul refugiatilor s-ar putea tripla pina la trei milioane pina la sfirsitul anului daca razboiul continua. El a spus ca violente cu substrat etnic s-ar putea raspindi si in tari vecine. Ambasadorul a aratat ca tabara de refugiati de la Za’atari, din Iordania a devenit acum cel de-al patrulea oras ca marime din acea tara.

Pina acum America a oferit ajutor umanitar in valoare de 385 de milioane de dolari. Cel mai interesant este de trecut in revista obiectivele americane de dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Assad. Ford a spus ca mentinerea unitatii Siriei si apararea drepturilor tuturor locuitorilor Siriei este esentiala pentru ca statul sirian sa nu devina o amenintare la adresa securitatii regionale.

Sa nu uitam insa ca in Irak a fost nevoie de de opt ani de ocupatie militara si un billion de dolari cheltuiti si nici asta nu garanteaza ca tara va reusi sa satisfaca standard minime de stabilitate si libertate, pe termen lung.
XS
SM
MD
LG