Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


La Chișinău se află o delegație a Consiliului Uniunii Europene, mai exact a Comitetului pentru Europa de Est și Asia Centrală. Delegația a fost trimisă pentru a se documenta despre situația politică, negocierile transnistrene și etapa la care se află dialogului Moldovei cu Uniunea Europeană.

Șefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, însoțită de un reprezentant al președinției ucrainene a organizației, se va întâlni astăzi la Chișinău cu președintele Nicolae Timofti. Întâlnirea va avea loc la o zi după ce cei doi diplomați au călătorit la Tiraspol pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk.

Parlamentul moldovean se întrunește astăzi într-o nouă ședință.

Noul președinte al Chinei, Xi Jinping, începe astăzi o vizită de două zile în Rusia pentru semnarea unor noi înțelegeri despre sporirea comerțului cu petrol și construirea unei conducte de gaze. Astăzi Xi se va întâlni cu liderul rus, Vladimir Putin. Schimburile comerciale dintre țările lor a crescut cu 12% anul trecut, până la 88 de miliarde de dolari.

La un tribunal de la Moscova este reluată astăzi judecarea postumă a avocatului anticorupție, Serghei Magnițchi. El a decedat în detenție preventivă în 2009, după ce a expus o schemă de furt a restituirilor de taxe. Săptămâna aceasta autoritățile ruse au oprit ancheta asupra morții lui, spunând că nu există indicii că ar fi fost vorba de vreo crimă. Dar procesul de fraudă împotriva lui Magnițchi, unul din primele procese postume din istoria recentă a Rusiei, continuă.

Astăzi este marcată Ziua internațională a apei, având anul acesta ca temă principală cooperarea internațională în chestiunea resurselor acvatice.

La Consiliul de Securitate ONU de la New York este dezbătută situația din Kosovo. Fosta provincie a Serbiei, populată preponderent de etnici albanezi, și-a proclamat în 2008 independența, dar Belgradul nu o recunoaște. Cele două părți negociază în prezent, sub presiunea Uniunii Europene, statutul nordului Kosovo unde sunt majoritari sârbii.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG