Linkuri accesibilitate

Un program promițător: „Integrarea socio-profesională a tinerilor în dificultate”


„Cea mai des întâlnită problemă cu care se confruntă tinerii este lipsa unei orientări profesionale, acele abilități de a discuta, de a participa la un interviu de angajare, acele abilități de a se prezenta pe sine însuși.”


Peste 600 de tineri orfani sau din familii social-vulnerabile din raioanele de nord ale Republicii Moldova au fost ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă, o locuinţă şi în acelaşi timp au avut parte de asistenţă psihologică. Programul cu numele „Integrare Socio-profesională a tinerilor în dificultate” a fost finanţat de către Direcţia Elveţiană pentru dezvoltare şi cooperare şi a durat patru ani. În acest timp asociaţii neguvernamentale din Edineţ şi Drochia au lucrat cu tinerii pentru a le forma abilităţi de integrare socială. Mai multe detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu.

Pentru că duc lipsă de îndrumare și susținere, tinerii orfani sau din
familii nevoiașe trebuie sprijiniți să își construiască itinerarul care îi va ajuta să se afirme în societate, este de părere reprezentanta Asociației „Demos”din Edineț, Diana Iachim.

În opinia ei, binevenite sunt instruirile care să le formeze deprinderi de viață independentă cât și găsirea unui loc de muncă și iată de ce:
„Sunt foarte mulți tineri care nu au nici un suport și care nu știu că ar putea să beneficieze de unele serviii în mod gratuit. Dacă aud de un serviciu, de exemplu psihologic, juridic, deodată se gândesc că este contra plată. Le este frică să apeleze, nu știu unde să apeleze. De multe ori tinerii, dacă-i vorba de cei orfani, ei nu au o locuință și le este greu să se integreze pentru că nu au un loc de muncă, nu au unde trăi, nu au cu ce plăti. Am avut o monitorizare la 67 de tineri care se mențin la locul de muncă și este, este vizibilă schimbarea.”

Una dintre beneficiarele acestui proiect, Victoria Salagor din Edineț spune că după ce a rămas fără susținerea părinților, prin intermediul acestui program a reușit să se angajeze și să se întrețină de una singură: „Eram în așa o stare că nu aveam unde mă duce și nu aveam ce să fac. Foarte tare m-au ajutat. Am lucru, tot trăiesc la gazdă, în orice caz acum îi mai bine, știți. Dacă am un lucru pot să plătesc și gazda. Chiar și acum dacă am nevoie de un sfat sau de psiholog mă duc și mă sfătui.”

Pe lângă lecția de prezentare personală și de dezvoltare a deprinderilor de viață, tinerii antrenați în proiect au nevoie de consiliere psihologică, spune Viorica Orac.

După părerea ei tinerii duc lipsă de aptitudini de comunicare, sunt neîncrezători și nu știu unde ar putea să își găsească un loc de muncă:
„Cea mai des întâlnită problemă cu care se confruntă este lipsa unei orientări profesionale, acele abilități de a discuta, de a participa la un interviu de angajare, acele abilități de a se prezenta pe sine însuși, să-și cunoască propriile abilități, propriile aptitudini. Apoi alte dificultăți cu care se adresează, au nevoie să își îmbunătățească abilitățile lor de relaționare, să depășească diverse conflicte, atât interioare cât și cu persoane din jur.”

Pentru a le oferi șanse mai bune tinerilor care nu au parte de suportul moral dar și financiar, proiectul va fi extins în Municipiul Bălți și raionul Orhei. Astfel, în următorii doi ani alți 150 de tineri vor fi susținuți să se integreze social și să își formeze abiltăți de afirmare pe piața muncii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG