Linkuri accesibilitate

Statele Unite preocupate de posibila utilizare a armelor chimice în Siria


Președintele Obama a spus că utilizarea de arme chimice este pragul care, depășit de regimul sirian, va antrena consecințe foarte serioase.


Au fost folosite arme chimice in Siria? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Comisiei pentru Informatii din Camera
Mike Rogers (stg) la o conferință de presă la Washington
Mike Rogers (stg) la o conferință de presă la Washington
Reprezentantilor, Mike Rogers, a declarat ca este foarte probabil ca arme chimice sa fi fost folosite in razboiul civil din Siria. Rogers a continuat „Trebuie sa fie facuta o verificare finala, dar tinind cont de ceea ce stim de-acum de un an si jumatate, as ajunge la concluzia ca fie sint pozitionate pentru utilizare, fie au fost de-acum folosite”.

Rogers si senatoarea Dianne Feinstein, presedinta Comisiei pentru Informatii din Senat au ridicat aceasta problema, in conditiile in care se stie ca presedintele Obama a spus ca utilizarea de arme chimice este pragul care, odata trecut de regimul sirian va antrena consecinte foarte serioase. El nu a precizat care ar putea fi aceste consecinte.

Declaratia lui Rogers survine dupa informatii aparute ieri care arata ca ar fi fost efectuate atacuri cu arme chimice in Siria, ambele parti implicate in conflict invinuindu-se reciproc. In remarci care au precedat luarilor de pozitii din Congres, seful personalului Casei Albe, Denis McDonough, a spus ca presedintele trateaza chestiunea armelor chimice cu toata seriozitatea. Daca relatarile cu privire la folosirea armamentului chimic se confirma, McDonough a aratat ca aceasta ar schimba fundamental situatia si Statele Unite vor actiona in consecinta.

Comentind pe marginea informatiilor pe care le-a primit, senatoarea Feinstein a declarat regimul de la Damasc devine din ce in ce mai disperat. Ea a adaugat: „Stim unde se afla arme chimice. Nu e nici un secret ca sint acolo arme chimice. Cred ca exista o mare probabilitate ca sa intram intr-o perioada foarte neagra in Siria si Casa Alba trebuie sa fie pregatita”.

Feinstein si Rogers au spus ca o verificare finala este necesara pentru a fi facuta o evaluare adecvata a situatiei. Aceasta situatie coincide cu presiunile crescinde din Occident vizind inarmarea insurgentilor sirieni. De la bun inceput a existat temerea ca autoritatile ar putea recurge la arme chimice, dar si de cealalta parte insurgentii au in rindurile lor elemente periculoase, care ar putea pune mina pe astfel de armament.
XS
SM
MD
LG