Linkuri accesibilitate

Concurs public pentru judecătorii Curţii Constituţionale?


Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Activiştii cer guvernanţilor să organizeze un concurs public pentru numirea magistraţilor la Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională nu are cvorum şi, în aşteptarea numirii a încă doi judecători, este nefuncţională. Mai multe organizaţii neguvernamentale cred că parlamentul tergiversează alegerea ultimilor judecători din motive stric politice şi au lansat acum un apel public prin care cer demararea concursului pentru Curtea Constituţională. Tamara Grejdeanu relatează:
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

După ce a expirat mandatul a patru judecători din cei şase ai Curţii Constituţionale, doi au fost numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar alţi doi urmau să fie desemnaţi de Parlament. Referindu-se la faptul că în prezent această entitate nu poate adopta vreo hotărâre, Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice a vorbit despre nevoia unui concurs public, astfel încât selectarea judecătorilor Curţii Constituţionale să nu fie o decizie politică:

„Organizaţiile semnatare consideră că nealegerea de către parlament a celor doi judecători reprezintă o sfidare a autorităţii Curţii Constituţionale şi a statului de drept. Nouă ni s-a creat impresia că acest proces intenţionat nu a fost lansat pentru ca toată procedura de numire să fie făcută foarte rapid şi pe criterii politice, nu de merit. Noi considerăm că numirea candidaţilor judecătorilor Curţii Constituţionale nu este conformă aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.”

Aceeaşi poziţie este susţinută şi de reprezentantul Amnesty International Moldova, Igor Stoica, care spune că din moment ce activitatea Curţii Constituţionale este blocată, este încălcat principiul supremaţiei legii şi a unui stat de drept:

„În momentul în care Curtea Constituţională nu este funcţională, nu poate adopta nici o decizie deoarece nu are cvorum, principiul supremaţiei legii şi a unui stat de drept este pur şi simplu batjocorit. Judecătorii nicidecum nu trebuie să aibă vreo atribuţie politică, ei trebuie să fie persoane absolut imparţiale, independente, cu reputaţie ireproşabilă.”

Chiar dacă juriştii cunosc că poziţia lor de a fi organizat un concurs public de numirea a judecătorilor nu are acoperire legală, aceştia spun că în acelaşi timp nimic nu interzice parlamentului să facă acest lucru.

Pe de altă parte, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, este de părere că numirea judecătorilor este o procedură politică şi nu ar fi posibilă desfăşurarea unui concurs. În opinia sa, tergiversarea acestui proces rezultă din lipsa de dialog din cadrul legislativului:

„Parlamentul acum nu are o bază legală pentru a efectua un concurs. Eu nu văd exact cum ar arăta un concurs pentru judecător la Curtea Constituţională deoarece numirea lor este o procedură politică, ei sunt o emanaţie a parlamentului. Cel mai probabil atât timp cât nu este conturată o majoritate, nu există un cadru de dialog unde pot fi discutate candidaturile acestor judecători. Nu este vorba despre concurs, cine ar testa eventualii judecători la Curtea Constituţională, ce autoritate ar putea fi inventată din moment ce nici legea nu prevede aşa ceva.”

Alexandru Tănase a mai adăugat că deocamdată ar fi necesară numirea măcar a unui judecător, astfel încât Curtea Constituţională să se poată pronunţa în cazul multelor dosare şi sesizări parvenite în ultimul timp. Anterior, liderul PL, Mihai Ghimpu a afirmat că președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Victor Popa, este candidatura pe care o vor înainta pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG