Linkuri accesibilitate

PCRM „măseaua stricată” a sistemului politic (Timpul)


Posibila creştere a preţului la curentul electric (Kommersant.md).


Constantin Tănase numeşte PCRM-ul, în editorialul său din „Timpul”, „măseaua stricată” a sistemului politic moldovean.

„Venind la putere în 2009 cu lozinci anticomuniste, partidele democratice nu au extras această „măsea”. De ce nu au făcut-o?”, se întreabă dl Tănase. Răspunsul autorului este că cei trei lideri ai defunctei Alianțe și-au trăit jumătate din viață în URSS şi, chiar dacă în declarații ei se desolidarizează și clamează fostul imperiu, asta nu înseamnă că chiar au rupt-o cu ideologia fostului regim.” Comunismul le-a rămas în gene, el se transmite prin ereditate. Azi, dacă zgârii un democrat, dai de un comunist”, apreciază editorialistul de la „Timpul”.

Un alt articol din „Timpul” discută perspectivele sistemului educaţional moldovenesc, pornind de la o conferinţă susţinută ieri la Chişinău de președintele Consiliului Universității Europei de Sud-Est din Macedonia, consultant al Consiliului Europei în domeniul legislației educaționale, Dennis Farrington. Experții europeni recomandă insistent modernizarea învățământului autohton, scrie autoarea, care citează o apreciere a expertului din care ar rezulta că un colaps al sistemului educațional din R. Moldova este inevitabil în următorii zece ani, dacă nu se vor face schimbări radicale în sfera învățământului superior.

Ion Preaşcă scrie în „Adevărul” că „un afacerist din Italia vrea să preia Rapid-ul (FC Rapid Ghidighici, ocupanta locului cinci în clasamentul Diviziei Naţionale)”. Potrivit autorului, „Pietro Belardelli, un businessman controversat acuzat de fraude şi evaziuni, ar putea deveni primul patron italian al unei echipe de fotbal din ţara noastră”. Dl Preaşcă mai scrie, între altele, că, după cum spun oficiali de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, „Pietro Belardelli reprezentă interesele unui important grup financiar-industrial din Italia care ar vrea să investească în construcţia unui nou stadion naţional în Moldova”. În articol se mai precizează că în privinţa stadionului respectiv ar exista „două oferte: una din Italia şi alta din Rusia”.

Despre creşterea preţului la curentul electric scrie „Kommersant.md”. „Trecerea de la gaze la cărbune a Hidrocentralei electrice Moldoveneşti situată în regiunea transnistreană la frontiera cu Ucraina, din 2005 parte a grupului rusesc Inter RAO UES, se poate solda cu majorarea preţurilor pentru energia electrică”, scrie autoarea Nadejda Koroliova. „Furnizorii ucraineni insistă asupra majorării preţului de la 6,9 la 7,1 cenţi pentru un kWT/oră. Intenţionează să majoreze preţul şi Hidrocentrala Moldovenească care livrează mai mult de jumătate din consumul de curent electric pe malul drept al Nistrului”, notează autoarea.

Tatiana Gâscă scrie în „Kommersant.md” despre cazul Băncii de Economii (BEM) şi despre propunerile comuniştilor de „naţionalizare” a acestei bănci. „Statul, care deţine pachetul de control la BEM, gestiona prost acţiunile sale”. La o astfel de concluzie a ajuns, după cum a spus deputatul democrat Valeriu Guma, comisia de investigaţie a complicatei situaţii de la bancă, menţionează jurnalista.
XS
SM
MD
LG